vpis v 1.razred ja ali ne?
Spoštovani,
vljudno Vas prosim za nasvet glede vstopa v šolo. Sem mamica treh sončkov. Najstarejši končuje 1.razred, srednja bi po letniku morala septembra v šolo, najmlajši pa je tik pred upihom druge svečke. Torej, bega nas vpis za srednjo. Rojena je konec leta, normalno razvita, radovedna, živahna, športna, brez kakršnih koli posebnosti itd…vse ok. Ni pa nevem kako rada za mizo,kjer bi bravala , risala ,pisala. Ona je raje zunaj, kjer rola, se igra gumitvist, skrivca s prijatelji, vozi s kolesom, pobira polže iz solate itd… Kar ne pomeni,da ne zna barvati…tudi podpiše se, prepozna vse črke…računa do 10 (sešteva)…vse to se je naučila od starejše sestrice. In prav zaradi nje sva zbegana (ona je pred vstopom v šolo tudi že brala, pisala itd…). Srednja je zelo socialna, zgovorna itd…
V šolo gre njena cela skupina iz vrtca…..v skupini so od nje vsi starejši, pol leta ali več. Vzgojiteljica pravi,da ji gre sicer čisto ok, da pa se vidi,da je mlajša in ne kaže takšnega zanimanja za šolo. To verjamem, vendar se bojim,da je to njen karakter,njena narava, da je to preprosto ona…kar pomeni,da ga tudi prihodnje leto ne bo kazala… Upam, da me razumete kaj vam želim povedati…. zelo bi bila vesela še vašega mnenja oz.pogleda na zapisano. Sama z možem se zelo težko odločiva.
Lepa lepa hvala za vaš čas, vaše cenjeno mnenje in vse dobro še v naprej, Kaja
Spoštovana kaja80,
ne vem, če bo moj nasvet ravno v pomoč, razmišljam pa takole… Moj sin, rojen novembra, bo verjetno šel leto kasneje v prvi razred, ker enostavno čutim, da bi ga s hitenjem v šolo prikrajšala za eno vrtčevsko leto, ki je, priznajmo, bolj brezskrbno. Nekako ne vidim razloga, zakaj bi hiteli v šolo. Razumem pa tudi starše, ki se jim zdi primerno, da svoje otroke vpišejo z njihovo generacijo, ker menijo, da je otrok dovolj zrel in sposoben. Pravzaprav pri povprečnem otroku, ki nima specifičnih težav, nobena odločitev ne bo narobe.
Lep pozdrav
Mama E