Voluhar
Elektronskega preganjalca voluharjev boš našla v Merkurju in tudi v drugih vrtičkarskih trgovinah.. Je precej drag (cca 10 000SIT), baterije pa je potrebno menjat vsaj enkrat v sezoni.. Dokaj učinkovite so tudi vzemljo zakopane plastenke, ki jim odrežeš gornji del vštric zemlje in jih do tretine napolniš z vodo.. Ponoči voluharji žurirajo po površini vrta in jih pogosto zažeja.. Ob gladki steni plastenke nimajo šans splezat ven.. Moti jih tudi zvižganje vetra v zemljo primerno postrani zakopanih steklenic.. O ostalih postopkih sem pisal že pred leti… Izbira je velika, ker so voluharji zelo prebrisane živalce…
Za več klikni na povezavo:
SREČNO,
Draga Lidija!
za voluharja uporabi plastenko ali steklenico s širšim vratom le tega zakopaj v zemljo – v voluharjev rov tako, da bo čez vrat v steklenico lahko pihal veter, in povzročal vibračije in glasove z visoko frekfenco – za naše uho neslišne. Voluhar se bo gotovo preselil. druga stvar pa je pridna mačka, le da je ne moreš prisiliti v lovljenje, ćal.
jaz sem letos ugotovila, da so z našega vrta čudežno izginile krtine in kupi od voluharja, pa grem zadnjič grabiti pokošeno travo in vidim, da je moj mož pokosil kačo. uf, kar dlake so mi pokonci, ko pomislim na to žval, je pa naravni sovražnik voluharja. Pa to ne pravim zato, da bi jih gojili. uf….