voluhar:(((((
Pri nas že dve leti kraljujejo v vrtu voluharji, vsaj tako jih mami definira k je enga debelga vidla k je iz luknje vn pogledal. dobesedno ji po cele radiče zvlečejo v luknje, pa korenje kr očitno pomoje v svoj brlog zvleče, včas je pojedn čist do tm k je nadzemen del zelenjave, pozimi ma mami vedno zunaj radič na vrtu (ga izolira pred mrazom ne pa pred voluharji) in letos ga/so v enem tednu pospravl oz. uničl 3/4 tistega kar je hotla shrant za čez zimo. Mi pa ne vemo kako se “znebit” tega hudiča. Svetoval so nam naj pred luknje nastavljamo hubba buba jabolčne žvečilne (da bojo voluharji žvečl) pa ne pomaga (to mi je za lase privlečn) drugih ideej pa nimamo preveč. K mamo mucka kakšne pasti (take k orng stisnejo) niso preveč v redu ker stavm da se bo mačk prej not ujel k pa voluhar. Torej kako se naj ga znebimo.
Voluharji največ kraljujejo v vrtu na katerem je posajen radič.
Mi smo ga prenehali saditi.
Preizkušeno najbolj pomaga zastrupljena pšenica, ki je namenjena uničevanju miši in podgan. To natrosite v voluharjeve luknje. Poglejte
tudi okrog vrta in tudi v te luknje nasujte to pšenico. Ko boste opazili, da
je pšenice zmanjkalo jo natrosite ponovno.
Barbi 2,
mislim, da zastrupljena pšenica ne bo rešila tvojega problema, prej bo nastal nov (se bo z zastrupljenim voluharjem zastrupil še vaš maček). Strup je strupen tudi za druge živali (ptice), ki pa so večinoma koristne na vrtu.
Voluharji imajo dobro razvit sluh in vonj, zato jih raje preženi z neprijetnimi vibracijami oz. zvoki. V bližino (kjer domnevaš, da imajo leglo) njihovega rova, mesta ob kakem zidu, ograji oz. na njivi radiča, zapiči navadno plastično veternico, ki ob vetru oddaja preko svoje palčke, za voluharje neprijetne vibracije. Voluharji imajo radi mir, zato so ponavadi na delu vrta, kjer ni poti, ni dovoza za avto, ni v bližini cesta, skratka tam kjer se jih ne moti, tam jih je največ, na te prostore pa zapiči veternice. Pomaga tudi poševno zakopana steklenica, tako da odprtina-vrat steklenice moli iz zemlje (veter v steklenici zavija, kar voluharje zopet moti), paziti je le potrebno, da se po dežju steklenice izprazni.
ja in kaj ti predlagaš da se ga znebimo?? Vsaj neki no po tvoje učinkovitga. Smo tud z motorjem ropotal pa na auspuh dal cev pa v lukno pa tud nč, sam iz lukn po vrtu se je začel kadit, le zakaj ne grejo na njive sej teh mamo tud neki sam tm je pa mir (če bi tja preselil to kar mamo v vrtu bi šli pa še voluharji zravn garantiram).
Barbi2!
Tale vojna z voluharji pa je znana tudi meni! Ne vem, cesa vsega nismo poskusili na nasem vrticku. Na koncu smo ugotovili, da enostavno ne bomo sadili vrtnin, ki imajo gomolje in korene, saj smo privabili s saditvijo le-teh se vse sosedove! Pa kaksen blazen mir sta imela soseda z voluharji v obdobju, ko smo sejali ali sadili prav taksne dobrote! Konec koncev sem prisla do spoznanja, da je ucinkovita bitka s temi nepridipravi le v primeru, ko naselis v svojo blizino voluharjeve naravne sovraznike. To pa so macke-lovci ali celo kaksne kanje.. Kanjam postavis preletalnico ( drog ), nanj pa nekaj casa nastavljas koscke mesa, da zacno prihajati v blizino vrta. Seveda v primeru, da nimas na parceli domacih kokosi, ki jih spuscas na paso… Saj se voluhar se sem in tja pojavi, ampak druzina se pa le ne siri, kakor to velja v casu miru…
Dokler nismo sadili sadnih drevesc in okrasnih dreves v v hoboke in v mreznate ovoje, so nam zdesetkali tudi te dragocenosti..
LP !
Hej. Moja izkušnja z voluharje je taka: Okrog “gartlca” sem posadila bob. Ima dve dobri lastnosti. Je dobra zelenjava za jest in odganja voluharja. Tudi slama, ki ostane jeseni, ko dozori in ga obtrgamo, ni za proč, ampak se jo naloži okrog sadik mladih draves, prav tako odganja voluharja. Na vrtičku, sredi naselja (vse okrog zabetonirano, asfaltirano, ropot kosilnic, avtov in podobno), sem med nasajen radič položila odmrle bilkke boba in ga tako zavarovala pred nezaželeno nadlogo. Prejšnje leto mi je najprej izbral pala rosa in poglodal, potem pa je prišel na vrsto še štrucar. Z bobom, pa voluharja ni bilo več blizu. Slišala pa sem tudi nasvet, da v zemljo zakoplješ cca 2,5 litrsko pvc kanglico, ki ima nekje na 12 cm izdelano nekaj luknjic. Kanglico do roba vkoplješ v zemljo, naliješ vodo, ko se voluhar sprehaja po vrtu, pade v vodo in utone. V primeru dežja, pa luknjice omogočajo, da se voda ne nabira do vrh. Poskusi. Lep pozdrav Mica
barbi 2,
napisala si, da niste imeli uspeha z žvečilnim.
Zase sem prepričana, da sem voluharja z vrta in zelenice pregnala z Orbit jabolkom.
Voluhar ne mara prepiha in ko mu odpreš rov, ga pride zapret. Kar globoko v tak rov sem nastavila po eno žvečilno tabletko. Pazila sem, da sem delala z rokavicami, da sem z njimi tudi odprla žvečilne.
Po nekaj ponovitvah, jih preprosto ni bilo več.
Do takrat pa smo pri pomladnem delu na vrtu odkrivali voluharjeva podzemna kraljestva polna korenov.
Naj povem moje presenečenje, ki sem ga videl pri sosedih.
Na vrtu imajo radič. Jeseni so v voluharjeve luknje natrosili umetno
gnojilo UREA češ, da voluharju zelo prija, se ga naje in nato mu želodec
prežre. Bil sem skeptičen na ta način uničevanja voluharja.
In sedaj? Radiča imajo še vsega (kolikor ga niso že sami pojedli)
o voluharju pa ne duha ne sluha.
Se bom tudi sam poslužil te metode, ki kot kaže je res učinkovita.