Najdi forum

Moja deklica je stara 3 mesece in jo samo dojim.Za pit ji dajem tudi vodo, ker je sam jasno pokazala, da ji paše ( dojko je zavračala, vodo pa je pila). Dajem ji ustekleničeno vodo. Ali bi jo morala prekuhati? Do zdaj je nisem pa je blo vse OK.
Hvala in lep pozdrav

Amy, dokazano je, da se tudi v ustekleničeni vodi nabirajo bakterije in razni mikroorganizmi. Daljši ko je čas od polnjenja, več je teh organizmov, ki lahko škodijo občutljivi in nezreli črevesni flori vaše dojenčice. Prav zato je ustekleničena voda lahko še celo slabše kakovosti kot sveža voda iz pipe. Vsako vodo, ki jo ponudite dojenčici zato prekuhajte (nekaj minut), ohladite in šele nato ponudite dojenčici.

Nekateri starši nikoli ničesar ne prekuhajo (še vode za prilagojeno mleko in stekleničk) ne, pa je vse OK in otroci so zdravi. A ne vsi! Nekateri otroci pa se prav zato okužijo z bakterijami, ki so lahko za njih zelo nevarne. Zato je boljša preventiva, kakor kurativa.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Do katerega meseca pa je priporočljivo prekuhavati vodo?

Darja

Hm, strokovna mnenja so različna, od NIKOLI, POL LETA do VSAJ ENO LETO.

Po mojem osebnem mnenju naj bi se voda prekuhavala vsaj prvih šest mesecev ali kakšen mesec vzporedno z začetkom uvajanja goste hrane. Potem, ko otroku ponudimo gosto hrano, se mi prekuhavanje ne zdi več smiselno, saj marsikatera jed, ki jo otroku ponudimo lahko vsebuje več bakterij zaradi načina priprave (rezanje na kuhinjski deski, nečist pribor, spiranje z vodo) kot sveža voda iz pipe.

Še manj se mi zdi smiselno prekuhavanje, ko se dojenček že plazi in raziskuje, potem pa z ročicami veselo v usta…

Naj povem še eno anekdotico:
Pri mojem prvem sinu sva bila z možem zeeeelo skrbna starša (beri: preveč) skrbna. Kar naprej sva sterilizirala njegove igračke, jedilni pribor, prekuhava vodo itd… Nato se je tam okoli desetega meseca nekega dne plazil po domači travi in hop na krtino – seveda je poskusil, kako dobra je zemlja. Takrat mi je kapnilo, da če otrok je zemljo, ha – potem tudi prekuhavanje verjetno ni potrebno 🙂

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close