Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vneto grlo

Vneto grlo

Spoštovani!

Ker že več kot par dni čakam na naročilo pri zdravniku, me za zdaj zanimajo okvirne informacije, s čim bi lahko bili simptomi povezani in kako si lahko trenutno pomagam.

Več kot teden dni opažam, da mi področje pod brado oteka. Bezgavke so se bolj povečale na desni strani vratu kot na levi. Občutek je napet, kot bi imela zapolnjeno brado, čeprav me bezgavke ne bolijo, je pa neprijeten občutek. Prav tako imam jeziček v grlu povečan, v bistvu je tkivo nad/z jezičkom nizko spuščeno do te mere, da je težko videti, kaj se dogaja za tem tkivom jezička. Brbončice na koncu jezika so se tudi povečale, kar je seveda odziv na trenutno stanje. Vročine nimam, nisem prehlajena/nahodna, prav tako tudi bolečin ni – niti med pitjem in požiranjem ne. Je pa prisoten neprijeten občutek, kot bi me vse skupaj vleklo navznoter med samim požiranjem zaradi povečanega jezička, enako je med požiranjem sline. Me je pa od 21ga marca bolela desna rama, nekajkrat celo v mirovanju, ampak zaenkrat tega simptoma ne bi odpisala, ker če potipam zadnji del rame, se tu pa tam pojavi skeleč in rahlo boleč občutek. (Lahko bi bilo povezano s slabo držo hrbtenice, saj sem bila lansko leto na rentgenu hrbtenice zaradi poškodbe. Vseeno je to prvič, da se je pojavila taka bolečina in v daljšem časovnem intervalu.)

Grlo imam suho in občutek dehidriranosti kljub zadostno popiti količini tekočine. Pijem svež ingverjev čaj in vodo. Tu pa tam se pojavi rahel občutek tujka v grlu, ki pa hitro mine. Kašelj ni prisoten. Tudi s kajenjem sem prenehala, vsekakor je to veliko boljše, kot da si še naprej dražim sluznico. Alkohol zelo redko pijem, hrana ni močno začinjena. Sprva je bila slina gosta in jo je bilo težko požirati, v zadnjih par dnevih je morda malo boljše.

Na spletu sem brskala po različnih forumih, vendar so si odgovori različni: vnetje sluznice, povečana žleza slinavka, bakterijsko vnetje? Kljub samozdravljenju ni videti, da bi se stanje kaj izboljšalo. Bi lahko stanje povezali tudi z modrostnimi zobmi? Nisem si jih odstranila, prav tako tudi nimam vnetij (zaenkrat) – razmišljam pa o tem, da si jih preventivno odstranim. Ustno higieno vzdržujem. Ali morda s pitjem Lugolove raztopine? Vsaj nekajkrat sem popila jodovo raztopino, in to po dve kapljici, ki naj bi bila priporočena dnevna doza. Sem pa občutila rahlo pekoč občutek v predelu jezička po pitju jodove raztopine, zato sem prenehala s pitjem, čeprav sem brala o tem, da lahko jodova raztopina pomaga pri vnetju grla. Zdaj pa ne vem, če je česa preveč ali premalo.

Koliko časa lahko tako stanje traja, preden lahko rečemo, da je potreben obisk zdravnika? Teden dni ali več? In če je sluznica razdražena, koliko časa potrebuje sluznica, da se znova vzpostavi ravnovesje v njej? Razmišljala sem, da bi si kupila pastile Panthol, za obnovo sluznice. In morda kolostrum, za zvišanje odpornosti. Luuf pijem že 4 dni.

Vesela bom nadaljnjih napotkov, kaj še sploh lahko naredim, ker je vse skupaj moteče in se preveč ukvarjam s tem problemom. Nisem še imela podobnih težav. Stara sem 32.

Hvala in lep dan vam želim,
Staša

Spoštovani,

jod je primeren le za izpiranje ust, nato ga morate izpljuniti, ne popiti.

Otekanje na eni strani vratu oz. pos spodnjo čeljustjo je znak povečanja bezgavk ali podčeljustne slinavke, običajno zaradi vnetja (virusnega ali bakterijskega). Vzrok vnetja je lahko tudi kariozen zob. Redkeje so bezgavke ali podčeljustna slinavka povečane zaradi tumorja.

Če se po 7 dneh stvar ne začne umirjati, je potreben pregled pri ORL specialistu za ugotovitev morebitne dodatne bakterijske okužbe žrela ali abscesa v žrelu ali bezgavkah (utekočinjenja) ali karioznega zoba.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close