Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija vnetje žrelnice in nosnega žrela pri odraslem

vnetje žrelnice in nosnega žrela pri odraslem

Pozdravljeni. Pred približno mesecem sem zbolela za virozo, ki se je kazala kot slabo počutje, povišana temperatura, bolečine v žrelu in izcedek iz nosu. Po 2 tednih se je stanje izboljšalo, nato pa so se v tretjem tednu ponovno pričele močne bolečine v predelu žrelnice. Čutim, da je žrelnica močno otekla, občasne me boli gornja čeljust in čutim pritisk v ušesu. Ves čas se tudi odkašljujem, čutim da se nekje v zadnjem delu žrela nabira bosta sluz. Vizualno grlo izgleda bp, mandlji so normalne velikosti in ne izgledajo vneti. Prejela sem Ospen, ki ga sedaj jemljem že tretji dan, vendar ni pretiranega izboljšanja. Malo me skrbi ker se to vleče že toliko časa, do sedaj pa še nikoli nisem imela vnetja, kjer bi me bolela samo žrelnica in nosno žrelo. Ker je v tem obdobju težko priti do specialista (niti ne vem ali je to potrebno), bi lepo prosila za nasvet. Hvala.

Spoštovani,

najverjetneje gre še vedno za vnetje po virusni okužbi – AKUTNI POSTVIRUSNI RINOSINUZITIS in bakterije niso pridružene. Težave lahko trajajo še več tednov, tudi do 12. Opisujte znake vnetja sluznice nosu, sinusov in žrela.

V sedanji situaciji pandemije je razumljivo, da ste dobili antibiotik, ker so se težave poslabšale. Zaključite 10-dnevno zdravljenje. Poleg tega še dodajte nosni kortikosteroid 2×2 vpiha v nosnici vsaj 2 do 3 tedne (tudi brez recepta). Popijte tudi dovolj tekočine.

V primeru močnejšega glavobola, vročine, motenj vida ali podobno pa pokličite svojega zdarvnika po telefonu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

Sedaj je minilo že šest tednov in stanje se še ni uredilo. Redno spiram nos s FR, z uporabo nosnega glukokortikoida pa sem po dobrih treh tednih uporabe prenehala, začele so se pojavljati tudi krvavitve iz nosu. Sicer še vedno čutim zatečeno nosno sluznico, imam izcedek iz nosu in nazaj v žrelo, ter občasen pritisk v ušesih pri požiranju. Bi mi lahko priporočili še kaj? Vse skupaj je precej moteče, ves čas pa me skrbi tudi, da bi se zadeva razvila v bakterijsko vnetje sinusov, ki sem ga že imela v pričetku tega leta.

Bakterijska okužba se ne bo razvila, počasi se bo stanje izboljševalo. AKUTNI POSTVIRUSNI RINOSINUZITIS lahko traja tudi do 12 tednov ali še več po virusni okužbi. Je pa verjetno malce nerodno v času pandemije, ker vsi okrog vas posumijo, da imate korona virus.

Če vas zamašenost ne moti ali če nos ni več zamašen, ne uporabljajte nosnega kortikosteroida. Če pa vas zamašenost moti, vam nosni kortikosteroid lahko nos odmaši. Pravilno ga morate aplicirati v nos – nastavek obrnite na stran, proti očesu, ne pa v sredino, na sredini ranite sluznico na nosnem pretinu.

Dodatno lahko uporabljate fiziološko raztopino Panthexyl – z dodatkom pantotenske kisline (za celjenje ranic) in ksilitola, ki deluje protibakterijsko.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close