Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vnetje ušes

Vnetje ušes

Pozdravljen!

Moj sin bo imel februarja 4 elta. Lani marca je bil na operaciji žrelnice in vstavitvi cevk.Letos ko so mu izpadle cevke so se mu v začetku leta spet pojavila vnetja ušes (februar marec). Pred operacijo je bil cepljen proti pnevmokoku, ni nič pomagalo. Čez poletje je bilo OK. sedaj od oktobra pa do sedaj 3x. V začetku decembra sva bila na kotroli ORL. Desno uho je še kar levo ima pa ravno črto kar kriza. Je dobil kapljice za nos Nasonex, 1x na dan v vsako nosnico. V marcu ima spet kotrolo. Smo imeli pa tudi probleme z izgovorjavo ni slišal črke L. Sedaj smo to z logopedinjo odpravili. Malo me vseeno skrbi kako bo s sluhom. Sedaj nam niso nič rekli, da bo moral še enkrat na operacijo tako kot so nam julija meseca(vstavitev cevk). Zanim me pa sledeče na internetu sem zasledila, da obstaja Terapija z Bronhomunalom. Zanima me kako to zgleda in kdo lahko to predpiše to.

Hvala za vaš odgovor!

Mateja

Spoštovani,

Ravna črta na timpanogramu (B) pomeni izliv v srednjem ušesu in nepodajnost bobniča ter prevodno izgubo sluha. Če se po 3 mesecih Nasonexa stanje ne bo nič izboljšalo, je smiselna ponovna operacija – odstranitev ostankov žrelnice, prerez bobničev in vstavitev timpanalnih cevk.

Bronhomunal je liofilizat bakterij (kapsule) na bel recept. Če je otrok že cepljen proti pnevmokoku, ne vidim posebnega smisla. Poglavitni vzrok težav so pogoste virusne infekcije zgornjih dihal in zaradi tega zadebeljena sluznica nosu, žrela in Evstahijevih tub.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljena!

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Zdej pa ne vem ali naj ima res 3 mesece te kapljice ali ne. Ker na ORL nam niso nič točno napisali koliko časa pediatrinja pa je rekla 5 tedno. Kaj naj naredimo? In pa še to. Od junija meseca piha otoven balonček. Na desno nosnico non stop piha brez problemov le sedaj en mesec se malo bolj matra je cel rdeč v obraz ma ga napiha je to dobro? V levi nosnici je pa do oktobra pihal brez problema sedaj pa joče, da ga boli in poskuša pihnit in takoj v jok se prime za uho in da ga boli. Prej pa res cel čas pihal brez problema prav z veseljem. Na ORL sem to omenila in mi je rekel, da sem pač mama, ki takoj ko zajoka se ustrašim in mu ni treba pihati. Res je da od kar joče mu levo nosnico ne silim več toliko vsake toliko poskusiva ma joče in potem pusti, vem, da ni prav. Ma vseeno me zanima ali je možno, da ga res boli ali ne. Moti me to, da je 4 mesece pihal brez ene solze, sedaj pa joče. Tudi pred operacijo ga nikoli niso bolele ušesa zmeraj smo videli da ima vnetje ko mu je že ven priteklo. Po operaciji pa ga sedaj vedno boli in potem mu poteče in je bolje.

Za vaš odgovor se vam še enkrat zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Lep praznike!

Mateja

Spoštovani,

ORL specialisti svetujemo Nasonex 3 mesece. Če ne bo izboljšanja, sledi ponovna operacija.

Uporabo Otoventa priporočam. Če je ob uporabi prisotna bolečina, to pomeni, da je Evstahijeva tuba zamašena. Morda naj nekaj dni zapored pred uporabo Otoventa otrok dobi sirup proti bolečinam in ko se bo tuba nekajkrat odprla, ne bo več bolelo.

Tudi vam lepe praznike!

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljena!

Najlepša hvala za vaš odgovor. Hvala za nasvet. Mu bomo dali proti bolečinam in potem naj pihne. Čez par dni pa bomo poskusili brez sirupa in bomo videli. Desno pa res piha brez problema, tako, da otoven balonček uporabljamo samo za eno nosnico.

Še enkrat hvala za vaše nasvete.

lepe praznike in lep pozdrav!

Mateja

Kako uspešen pa je nasonex v povprečju? Zanima me, če je uporaben ob težavah srednjega ušesa, ki so že dalj časa prisotne (1 leto). Na desno uho, če pihnem skozi nos čutim da se pritisk ne izenačuje in opazil sem tudi že poslabšanje zvoka, imam pa že od prej težavo z ravnotežjem na desnem uhu. Na levem uhu vse ok.
Kaj se zgodi ko predrete bobnič? To se sploh kdaj zaceli, kake so posledice ?

Lp

Pozdravljeni,

Po kar nekaj vnetij uses, predpisanih antibiotikov, obiskov na ORL pri dr Godini na metelkovi in ugotovitvi, da ima 4 letni sin Glivicno vnetje. Bila sva tudi na ORL kliniki v UKC ljubjana, saj dr. Godini ni pustil posesati usesa iz katerega mu je tekel gnoj. Na ORL UKC je dobil kapljice Voltarex in vse skupaj naj bi bilo pred dva dnevoma ze skoraj v redu, vendar je danes spet dobil gnojninizcedek iz usesa in uho, ga mocno boli. Na uho ne slisi oz ko je bil brez gnojnega izcedka dosti slabse slisi, sluh je bil izmerjen…
Prosim za kaksen nsavet kam naj se se obrneva, kaj sploh storiti, saj ga ne morem pustiti v teh bolecinah in gnojnih izcedkih. dr Godini useska ne pusti scistit, na ORlju smo ga nekako skoraj na silo uspeli umiriti, da je pustil posesat gnoj. Napotnico imava pr dr Godini in velja se kar nekaj mesecev. Tja se mi sicer zdi nesmiselno vracat, ker brez cisenja gnoja, zdravnikmtako ne vidi kaj še va ozadju dogaja. To se nam vse skupaj vlece ze 4 mesece. Otrok je imel tudi ze v preteklosti kar nekaj vnetij.

Spoštovana!

Vzrok za pogosta vnetja ušes pri otrocih so najpogosteje velika žrelnica in tudi mandlji (kot posledica pogostih infektov – predvsem v vrticih…).
Bolj kot zdravljenje (ki je v vašem primeru pravilno) je zato pomembno, da vnetja preprečite. Pri vašem sinu bi svetoval operacijo žrelnice (in mandljev, če so veliki), pomembno pa je tudi, da v primeru nahoda (iztoka iz nosu) nos čimprej ‘odprete’, s fiziološko raztopino po kapljicah (ne z izpiranjem pod pritiskom!) in Operil P kapljicami. Priporočam tudi imunizacijo z Bronchomunalom in cepljenja, ki so na voljo – posvetujte se s pediatrom.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Spoštovani GoranP,

z Nasonexom poskušamo nekaj mesecev, nato presodimo, kako uspešen je. Tudi če imate težave eno leto, velja poskusiti. Seveda pa je vzrok vaših težav lahko tudi okvara notranjega ušesa (tam sta ravnotežni organ in čutilo za sluh – polžek), zato je potreben pregled pri ORL specialistu.

Prerezan bobnič se ponavadi zaceli že v nekaj dneh. Če vstavimo timpanalno cevko, se bobnič zaceli po izpadu cevke – le v cca 1% se ne zaceli in je potrebno luknjico operativno zapreti. Dokler bobnič ni zaceljen, v uho ne sme priti voda.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

POTREBUJEM VASO POMOC/NASVET,KARKOLI..
moja 3letna hci ima vsake 3tedne vnetja uses..med tem casom seveda vedno znova pije AB..na ORL smo bili v zadnje pol leta 2x in ta pravi ko se ji pojavi izcedek da pridemo takoj k njemu..ona pa zboli VEDNO lih ko je pri ocetu na obali in se to lih med vikendi ko ne moremo na ORL..in potem se gre k dezurnemu in tam dobi AB..in je to en zacaran krog iz katerega vec ne vidim izhoda..zdaj vas prosim kaj lahko naredim,kam se obrnem,kaj lahko zahtevam od koga da se dejansko odkrije tezava ker je stanje obupno in traja ze pol leta v takih obupnih razmerah..je skozi bolna in na AB..vsakrsna info.je dobrodosla in sem ze obupana zato vas resnicno prosim za pomoc..hvala vnaprej..
(1.dozo pneumokoknega cepiva je dobila novembra 2014)

Spoštovani,

v primeru pogostih vnetij ušes priporočam pregled pri ORL specialistu. Koristno je cepljenje proti pnevmokoku, ki ste ga že opravili. ORL specialist po pregledu predpiše nosni kortikosteroid, lahko se odloči za profilaktično zdravljenje z antibiotikom 1x dnevno nekaj mesecev. V primeru neuspeha zdravil otroka napoti na operativno odstranitev žrelnice, po potrebi tudi prerez bobničev in vstavitev timpanalnih cevk.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close