Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vnetje sinusov – bakterijsko?

Vnetje sinusov – bakterijsko?

Zdravo!

Prejšnji teden v ponedeljek se mi je zacelo vnetje sinusov (po prehladu ki je trajal en teden). Imela sem glavobole, bolecine v licih, zgornji celjusti, nad glavo in gnojni izdecek iz leve nosnice (zeleno-rumen). Antibiotikov nisem prejela. V petek se je stanje zacelo izboljsevati, v soboto sem imela ze prehoden nos, v nedeljo nisem vec imela izcedka. Zdaj me boli vrat (me je ze prej) in se vedno imam malo pritiska ko nagnem glavo naprej in obcasno me malo zabode v usesu. Bi mogoce morala dobiti AB? Je mozno, da se mi iz tega razvije meningitis?

Spoštovani,

po virusni okužbi zgornjih dihal je možen tudi bakterijski sinuzitis (bolečina ob nagibu glave naprej je znak, da je v sinusih še zadebeljena sluznica in tudi zastoj sluzi, ki se zato obarva rumeno – zeleno).

Prav tako je možno kot komplikacija tudi vnetje srednjega ušesa.

Komplikacija nezdravljenega bakterijskega meningitisa je lahko tudi meningitis. Trd vrat je res znak meningitisa, zraven pa še glavobol, vročina in bruhanje. Bolečine v vratu so bolj verjetne zaradi napetosti vratnih mišic ali degenerativnih sprememb vratne hrbtenice (diskusov).

Glede na vaš potek svetujem jemanje
– nosnih kortikosteroidov vsaj 2 – 3 tedne 2×2 vpiha v nosnici,
– dekongestivne kapljice 3×2 v nosnici 5-7 dni,
saj težave po virozi lahko vztrajajo še več tednov, pa ne gre za bakterije. Če se bo stanje slabšalo, pa ponovni pregled pri zdravniku, ki se bo odločil o morebitnem antibiotiku.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close