Vnetje sinusov
Pozdravljeni,
tole bo bolj vprašanje iz firbca …
Ko sem bila otrok (55 let nazaj) so mi odkrili vnetje sinusov. Zdravili so to takole: v notranjosti nosu so najprej namazali z anestetikom, nato so z iglo prebodli v sinuse in noter stiskali ali tekočino ali zrak, tega se ne spomnim, iz nosa pa je tekel smrkelj oz. gnoj. Potem sem morala večkrat na izčrpavanje, v nos so mi vtaknili črpalko in sesali ven gnoj. Bolezen se mi ni ponovila (ali pa so to zdravili kako drugače)
Vse do danes sem bila prepričana, da sinusi nimajo povezave z nosno votlino. Zakaj je bila torej potrebna ta operacija? Kasneje so to menda zdravili z antibiotiki.
Morda so spomini le delni, saj je minilo veliko let. Ampak izkušnja je vsekakor bila strašna in mislim, da so spomini kar realni.
Torej, vprašanje: zakaj je bilo potrebno prebijati gnoju pot ven, če so sinusi povezani v nosno votlino?
Hvala.
Nataša
Spoštovana!
Sinusi so in morajo biti povezano z nosno votlino. Pri prehladih, vnetij ali podobnih patologijah se zaradi zadebeljene sluznice, polipa…ta povezava zamaši. V teh primerih “pomagamo” s črpanjem, sesanjem, pred leti s punkcijo (to so delali pri vam) narediti to povezavo oziroma odstraniti gnoj iz sinusov, ki ne mora sam odtekati, ker je odprtina zamašena.
LP IB.