Vnetje pod pleničko
Pozdravljeni, Tanč.
Hčerka (2,5 let) ima vneto kožo na sramnih ustnicah. Še vedno ima pleničke. Občasno se pojavljajo rdeče pikice, občasno je samo rdeče. Kak dan ali še manj se stanje boljše, potem spet slabše in tako naprej že kak mesec. Najprej smo mazali z otroškim mazilom in sudocremom. Zdravnica nam je predpisala elocom (z njim smo mazali 5 dni), canesten in fucidin. Ker ni boljše, sem canesten in fucidin kreme po kakih dveh tednih opustila, zdaj sem spet uvedla sudocrem in dodala lasepton. Občasno jo sperem s kamilicami. Skušamo jo puščati čim več brez pleničke, vendar postane nervozna in je zato brez plenice le kake tri ure na dan. Glist nima (smo opravili test). Nimam občutka, da bi jo vnetje bolelo/peklo.
Mi lahko svetujete, kako naj ji še pomagam.
Najlepša hvala!
Otroke pri 2 letih lahko povsem varno in uspešno odvajamo od plenice. Samo vztrajni moramo biti, seveda pa brez prisile.
Izključevanje podančic (glist) je laboratorijsko nezanesljivo. Delno uspešen je celofanski bris (na jutranjo, neumito analno kožo), pregled blata pa je čisto nezanesljiv. Pri sumui na gliste je potrebno v času, ko otroka najbolj srbi, razpreti sramne ustnice in ritko ter kakšno minuto ali dve dobro opazovati. Če ima otrok gliste, jih boste zagotovo opazili.
Draženo sluznico spolovila zdravimo s kopelmi (kamilične sedeče kopeli po 10 minut vsak dan, klopeli v poparku hrastovega lubja) ter negovalnimi mazili.