Vnetje nožnice
Pozdravljeni,
že skoraj 2 meseca se spopadam z vnetjem nožnice. Ginekologinja mi je predpisala že veliko zdravil (globul), ki pa žal niso pomagala oz. niti malo izboljšala mojega stanja (Canesten krema, Betadine, Fluomizin, Vagisan). Sama sem v lekarni kupila še Cicatridina globule, ker je moja nožnica zelo suha, ampak tudi takrat ni bilo bolje. V sredini januarja mi je odvzela tudi PAP bris, ki je pokazal tudi normalno mešano floro. Izcedka nimam, srbečice tudi ne. Ob gin. pregledu mi je ginekologinja razložila, da je videti vse normalno, razen vhod v nožnico je malo pordel. Zato mi je tudi napisala napotnico za dermatologa, ki naj bi reševal težje primere.
Čakalna doba za dermatologa je precej dolga, zato me zanima, ali obstaja še kaj takega, s čimer si lahko pomagam? Bolečina je včasih res neznosna in me cel predel boli…
Predel si mažem s Cicatridina mazilom, ampak tudi žal ni izboljšanja.
Naj omenim še to, da sem pred prib. 2 mesecema prenehala z dojenjem.
Lep pozdrav,
M.
Spoštovani,
zgolj iz preskušene terapije res težko uganem, za kaj gre in kako se tega lotiti. V času dojenja se zna raven spolnih hormonov precej znižati, to pa v nekaj mesecih lahko povzroči tudi atrofiji podobno stanje, ki poveča mehansko občutljivost področja, stanšja povrhnjico, ki postane bolj ranljiva in tudi mikrbiološko okolje se lahko spremeni. Kaj od tega je vodilni in kaj vzporedni vzrok težavam bi težko uganil. Kakršnokoli terapijo že uvedemo z namenom vplivati na lokalno okolje presredka in nožnice, je pri njej treba dovolj dolgo vztrajati, saj nobena ne more doseči bistvenega učinka v 1 do 2 tednih. Če ste v 2 mesecih preskusili in zamenjali že toliko pripomočkov, pa že to kaže na prehitro menjavanje, tako da zdaj res ni mogoče reči, če bi katero od “neuspešno, a premalo časa preskušeno pomagalo” bi v daljšem času kaj pomagalo ali ne. Če še nimate menstruacije po prenehanju z dojenjem, bi eventualno lahko k Cicatridini dodali še npr. Vagifem (estradiol) za nožnico, vsaj do prve menstruacije, potem bi pa računal spet na lasten sistem, da bo zagotovil te spolne hormone.
Spoštovani,
že dve leti hodim na pol leta v kolposkopsko ambulanto; do sedaj je vedno izvid BMV APC-N, HPV neg. Pravijo, da ni nobene panike, čez pol leta imam ponovno kontrolo. Kakšen pa je običajno postopek naprej, če bo izvid čez pol leta isti? Ali so te spremembe nevarne? Moja mami je imela pred 20 leti raka na maternici in se je uspešno pozdravila zato me še bolj skrbi ta moj izvid?
Lp,
Martina
Spoštovani,
z APC-N imate najmanj problematično citološko spremembo na MV od vseh sprememb, ki jih podrobneje spremljamo. Še zlasti, če ste HPV negativni, je verjetnost, a bo sprememba napredovala, v bistvu majhna. Vseeno je v navadi, da s tovrstne spremembe spremlja z brisi na 6 mesecev, včasih, po dolih letih brez napredovanja lahko preidemo tudi na 1x letno spremljanje in eventualno kombiniranje s kolposkopijo.
Spoštovani. Že več dni me srbi okoli nožnice. Mažem si z Canesten kremo in vstavljam Gynophilus, izcedka, razen po teh kapsulah, nimam. V petek imam prvi UZ pred prenosom zamrznjenčka. Se lahko kljub rahlemu vnetju opravi UZ? Ni nevarnosti, da bi se bakterije oz. glive prenesle v maternico? Kaj se lahko naredim, da izgine srbečica? Hvala.
Spoštovani,
z vaginalnim UZ se v maternico ne morejo prenesti nobene bakterije, glive se pa itak nikoli. Srbečica bo sama izginila, ko se vnetje pozdravi, sicer pa zgolj proti srbežu pogosto pomaga kaj, kar miri zgolj vnetje (ne zdravi infekcije), npr. mazilo na osnovi ognjiča ali kamilic.
ne, glivična vnetja ne vplivajo na nič v zvezi z IVF postopkom.
bakterijske infekcije nožnice ne povzročajo srbečice.
Zdravo, se jaz bi se pridruzila vprasanju. 2 meseca nazaj sem rodila. Ze med nosecnostjo sem imela pogosto rumen izcedek iz noznice. 3x so mi predpisali canesten, izcedek se je hitro vrnil. Po porodu ga do sedaj nisem opazila, sedaj pa spet vsako jutro rumen izcedek, zraven tudi zelo rahlo krvavo. Izcedek je gost, lepljiv. Redni bris (tisti na 3 leta) je bil brez posebnosti in znakov vnetja. Ta izcedek me ze posteno skrbi. Ginekolog predlaga en teden vitagyn c kreme. Kaj se lahko storim in katere preglede priporocate?
Pozdrav.
Jaz pa imam vprašanje.
Imam težave z vonjen ,nožnice in sicer..Za svojo higijeno zelo skrbim vedno uporabljam intimno milo tusiram se dvakrat na dan nimam nekih izcedkov morda vcasih res malo belkast izcrdek brez vonja niti ni sirast…ampak se mi zdi res majckeno vcasik.(beli tok)
Problem nastane po spolnem odnosu ,jemam kt in problem je sprema ki ostane v nožnici ceprav se umijem po spolnem odnosu v roku ene ure ampak not vedno nekaj ostane in potem po dobrem dnevu nastanejo neprijetne vonjave(po ribah),,doma imam preventivno ker sem gin.rekla za Fluomizin vaginalne tabletke(ker sem vcasik ze imela vnetje in so mi pomagale pa sem prosila ce jih lahko preventivno dobim ce mi nastane vnetje).. in si vstavim cetrt te tabletke ko se uminem po spolnem odnosu in pol vonjav ni niti malo.zdaj pa nevem ce je to nevarno 1- 2x na teden to pocet-vstavit cetrt te tabletke?to pocnem kaksne pol leta morda mal vec .stara sem 40 in imam resnega partnerja.
Ce sperma ne pride v noznico tega voja ni.kaj lahko naredim?
Lahko to nadaljujem ali je kakšna stvar da si kupim ki bi pomagalo tem vonjem?kupila sem ze Acti gel pa ne pomaga nic
Prosim za pomoc
Lp
Sss
Spoštovani,
za SPB bržkone ne gre, čeprav nobena še tako dolga doba stalnega partnerstva tega ne more izključiti, saj o svojih partnerjih ne vemo vedno vsega. Zelo verjetno gre zgolj za nespecifično spremembo vaginalne flore, kar je pogosto stvar življenjskega sloga in tudi neoptimalnih pogojev za normalno vaginalno floro, ki jih povzročajo nenaravne okoliščine v področju spolovil (slog oblačenja, prehrane, higiene in drugih navad in včasih pride zraven še kakšna malenkost, kot je bil pri vas npr. porod in zadeva “pade s tečajev”. Poleg vitagin-C priporočam občasno mogoče še Fluomizin (vaginalni antiseptik). Sicer pa na konkretno vprašanje, za kakšen “nered” v vaginalni flori gre, lahko odgovori le bris nožnice na patogene bakterije.
Spoštovani,
kar zadeva opisane higiene, ugotavljam, da ste z njo morda preveč dosledni. Vedno predavamo, da je 1x dnevno prhanje ob uporabi mila, četudi intimnim, dovolj. Število prhanj dnevno ni omejeno, le z milom se priporoča čim manj, po možnosti 1x. Sicer se lahko uniči naravna mikrobna zaščita kože in intimnih delov. Vonj po ribah, po gnilem ali razpadajočem mesu ipd. pa kaže na prisotnost pretežno anaerobnih bakterij, ki organske snovi razkrajajo v produkte gnilobnih in razpadnih procesov. Proti temu velja redno uporabljati mlečnokislinske vložke in občasno tudi antiseptike kot je npr. Fluomizin. Če to ne zaleže, pa se celo predpišejo lokalna zdravila za vstavljanje v nožnico metronidazol in/ali klindamicin. Redna 2x do 3x tedenska uporaba teh pripravkov ni problem.
Pozdravljeni! Nekaj postov višje sem vam pisala o vnetju ter prenosu zamrznjenčka. Danes sem imela UZ, folikel je velik 13 mm, sluznica 8, do ovulacije moram delati LH teste. Bi lahko rekla, da je srbečica v večji meri izginila, se pa vmes še pojavi občutek ščemenja oz. kot da malo peče, nevem, kako bi drugače opisala, če še je to sploh vnetje. Ta situacija se vleče že 10 dni, vmes je bilo bojše in sma s partnerjem imela spolne odnose, sedaj pa ima že nekaj dni rdeče izpuščaje po glavici penisa in srbečico. Tudi sama si že 3 dni spolovilo spiram s kamilicami in mažem s Canesten kremo. Kaj bi še lahko naredila, da do prenosa izgine ta neprijeten občutek? Bi bile Canesten tablete pretirane, glede na to, da je prisotno samo občasno ščemenje? Hvala za vaš čas.
Torej Fluomizin četrt vaginalne tabletke ni problem 2x na teden ce vas prav razumem.
Ampak že to sem komaj od gin.dobila ker sem rekla za vsak slucaj ce dobim vnetje in pol sem se dobila dve skatlici v privat lekarni (sem placala)ceprav je na recept.
Obstaja kaj takšnega kar lahko kupim sama in vstavim v nožnico da preprečim te vonjave?z takšno sestavino ki je v tem Fluomizinu,ker je na recept sem se bala da če uporabljam to da mi lahko dolgotrajno naredi kakšno škodo.
spoštovani,
proti ščemenju lahko poskusite s kakšnim mazilom na osnovi ognjiča, ki zmanjšuje vnetni odziv, sicer pa že uporabljate pravo terapijo (proti glivam Canesten, eventualno poskusite še z globulami, ker je vir verjetno v nožnici in samo krema za zunaj ne bo dovolj).
poskusite kupiti boraks glicerin svečke. Te bi morale biti na voljo tudi brez recepta. Sicer pa tudi cel Fluomizin ni noben problem, če ga imate 2x ali 3x tedensko. Od mlečnokislinskih vložkov so v prosti prodaji na voljo Vitagin-C, vidermina in Lactogyn.