vnetje na vnetje srednjega ušesa
Moja tri i pol mesečna hčerka ima na vsake tri tedne do največ štiri tedne vnetje srednje ušesa, najpogosteje samo desnega, kljub temu da sva bili na operaciji in odstranitvi žrelnice. Že tri tedne po operaciji sva bili na antibiotiku. Vsa ta vnetja se pojavljajo od lanskega septembra, do takrat je bila lahko rečem zdrava. Ali je možno, da so vnetja posledica kakšin alergij in pa v čem je izvor teh vnetji. Zelo me skrbi, ker poje toliko antibiotikov. Mi lahko povesta kako dolgo ta vnetja trajajo in ali obstajajo kakšna domača zdravila kot sem slišala za nestrek in kako se ga daje.
hvala in lep pozdrav
Da boste bolje razumeli si preberite najprej pripeti odgovor na vprašanje sinusitis? (spodaj)
Pri majnih otrocih je vzrok za ponavljajoča vnetja ušes vrtec- to je prenos okužbe med otroci v vrtcu. Pri otrocih je v žrelu prisotna povečana žrelnica (odrasli je nimamo) in zato toliko prej pride do vnetja ušes in slabšega sluha.
Pri otrocih je zato potrebna operacija žrelnice in tudi po potrebi mandljev in seveda preprečevanje okužbe. Za to slednje priporočam Bronchomunal – vprašajte vašega pediatra.
Seveda so potrebni tudi ukrepi kot Operil P kapljice za nos in izpiranje nosu z fiziološko raztopino ob pričetku nahoda pri otroku.
LP, dr.IF
Re: sinuzitis?
No, vaše vprašanje je poučno za mnoge zato naj vas nekoliko poučim:
Ob prehladih (nahodu) nabrekne sluznica v nosu, ki zapre prehode v zračne votline ob nosu (sinuse) in srednje uho (zapre se t.im. Evstahijeva tuba po kateri se uho zrači). Vse te votline se morajo zračiti, sicer v njih zaradi porabe kisika v zraku nastane podpritisk (bolečine v licih, v ušesih in za očmi), zaradi tega pa se nato izlije še tekočina iz okolišnjega tkiva in, če se na tekočino nacepijo bakterije dobimo gnojno vnetje sinusov ali/in srednjih ušes (hude bolečine v licih in/ali ušesih in za očmi). Enostavno za razumet ali ne?!
Če hočemo pomagati je torej najprej potrebno poskrbeti, da se omenjeni prehodi ne zamašijo – koristijo kapljice, ki nos ‘odpirajo'(Benil, Operil) in izpiranje nosu s fiziološko raztopino. Istočasno je potrebno tudi zdraviti vzrok za prehlad: če gre za viruse (v nosu je vodena vsebina,ni povišanih levkocitov in povečanih bezgavk na vratu) je potreben le čaj in Lekadol, če gre za bakterijo (v nosu je gnoj, levkociti so povišani, na vratu pa so boleče in povečane bezgavke) je potreben antibiotik, če gre pa za alergijo (kronično vnetje ob stiku s cvetnim ali hišnim prahom, dlako živali itd.) pa spreji proti alergiji.