vnetje in dojenje
Spoštovana gospa Karmen!
Sem mamica tri mesece stare deklice Neje in se polno dojiva. Dojenje nama je lepo steklo in deklica pridno pridobiva na teži. Trenutno pa imam eno težavo! Zgodilo se je, da sem se teden dni nazaj zbodla v prst na nogi in v vsej pozabljivosti pozabila zadevo razkužiti in vsa strvar se je močno vnela! Sedaj seveda razkužujem, obenem pa me skrbi ali takšno vnetje lahko kakorkoli škodi Neji ali z mlekom dobiva le več protiteles?!?
Zanima pa me še nekaj. Sedaj Neja že prespi en obrok ponoči in tako spi od približno 22ih do 6 ure zjutraj. Seveda so moje prsi zjutraj zelo polne in se vsako jutro sprašujem, ali zato ne popije (preveč) le prednjega mleka. Ali bi bilo bolje, da si malo mleka pred podojem iztisnem ali menite, da to ni potrebno!?
Vem, napisano je nekoliko zmedeno pa vseeno upam, da mi odgovorite!
lep pozdrav,
Maja
Draga Maja,
brez skrbi, materino telo takoj poskrbi, da se v njeno mleko vprogramirajo prava protitelesa in da se poveča število le teh. Zato otrok lahko preživi v kužnem okolju.
Prednje mleko zjutraj? Maja, kljub temu, da so dojke zjutraj težke in napolnjene vedite, da tega prednjega mleka ni tako zelo veliko v primerjavi s tistim mlekom, ki navre ob izcejalnih refleksih. Povprečno imamo ženske 2,5 izcejalnih refleksov (kose tvori zadnje mleko) na en podoj na eni dojki. Če se deklica sicer doji normalno in pogosto, lepo napreduje pri rasti in razvoju se zaradi enega obroka ne bo podrl dobro izgrajen sistem. Mleka ni potrebno iztiskati, pustite otroku, da sam prilagodi povpraševanje in ponudbo.