vnetje
Zanima me če zaradi vnetja lahko pride do neplodnosti? Z možem si želiva zanositi, zato sem bila pred dobrim letom pri ginekologinji. Z UZ in brisom je bilo ugotovljeno, da imam vnetje. Do sedaj sem bila še trikrat pa niso ponovili nobenega pregleda, pa tudi brisa niso vzeli. To vnetje mi niso zdravili. Na UZ je bilo ugotovljeno še, da imam povečan maternični vrat. V knjigah tega nisem zasledila, me pa zanima kaj pomeni. Ginekologinja mi je razložila samo povečano maternico ( na UZ lanjsko leto 9 cm). Na UZ pred tremi leti pa so me poslali zaradi slabokrvnosti za katero so ugotavljali vzrok ( maternica 5 cm, vse ostalo pa je bilo normalno ) – bila naj bi prehrana, saj so bili vsi izvidi v redu.
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Draga Mojca,
na splošno so vnetja pomemben razlog za neplodnost, v mislih pa imam vnetja zgornjih predelov rodil, torej “vnetja jajčnikov”. Najbolj pomembna so takoimenovana “tiha vnetja” za katera ženska sploh ne ve, vzrok pa je klamidija, klica, ki deluje zelo počasi in povzroča zarastine in zaprtost jajcevodov.
Po več kot letu dni si pa zaslužite malo bolj podrobno obravnavo kot le odvzem brisa. No, tudi brisov imamo več vrst in ni vseeno kaj s katerim iščemo. Pogovorite se s svojo ginekologinjo naj vas ustrezno usmeri naprej v ustanovo, kjer vam bodo naredili (in vašemu možu tudi) ustrezne preiskave.