vnetje
Stara sem 30 let. Moje težave s kolenom trajajo že 10 mesecev. Po opravljeni artroskopiji (nov. 2005) so mi diagnosticirali kronično vnetje sklepne ovojnice – hemosiderotični sinovitis (histološke spremembe so bile nespecifične, najpogosteje so posledica intraartikularne krvavitve). Od tedaj redno delam vaje za kolensko mišičje in stanje se je izboljšalo. Področje okoli kolenskega sklepa je še vedno močno oteklo, v samem sklepu se tekočina ne nabira več. V zadnjem času čutim, da je koleno ponovno zelo togo, trdo, tudi bolečina je večja. Ne vem vzroka za poslabšanje stanja. Ekstenzija kolena je dobra, fleksija tudi, čeprav počepniti ali poklekniti ne morem. Koleno je na otip tudi vedno toplo, zato si ga večkrat dnevno hladim s hladilnimi blazinicami (napolnjene so z gelom).
Kaj lahko – glede na diagnozo – pričakujem v prihodnosti? Zanima me, ali se bo stanje postopno izboljševalo ali se kar moram navaditi, da bom imela vedno oteklo in togo koleno? Kaj lahko sama storim, da pripomorem k čimprejšnjem okrevanju kolena? Ali je tako pogosto hlajenje kolena škodljivo?
Rada bi zanosila, a me je strah, kako bom lahko s takim kolenom preživela obdobje nosečnosti.
Hvala za odgovore.
Ničesar niste napisali o tem, kaj naj bi bil vzrok, da se je pri vas razvil hemosiderotični sinovitis. Razvije se kot posledica krvavitev v sklep, najpogosteje pri pacientih s hemofilijo. Prognoza zavisi predvsem od sposobnosti nadalnjega preprečevanja ponavljanja krvavitev v sklep – torej od možnosti kontrole primarne bolezni, ki povzroča krvavitve. Kar zadeva hlajenje kolena to nima nikakršnih stranskih učinkov, ki bi negativno vplivali na koleno. Glede vzroka za poslabšanje vaših težav vam brez pregleda težko odgovorim konkretno, možno pa je, da je prišlo do ponovne krvavitve v sklep. Svetujem vam, da obiščete vašega lečečega ortopeda.
Pozdravljeni!
Za primarno bolezen, ki mi povzroča krvavitve v koleno, ne vem. Na splošno sem zdrava. Koleno mi je oteklo pravzaprav čez noč, prej sem pa že kakšno leto čutila, da se v kolenu nekaj dogaja, a večjih težav nisem imela. Ne spomnim se nobene poškodbe, napačnega giba kolena, čisto nič. Pred artroskopijo so mi naredili osnovne krvne preiskave, a je bilo razen povišane sedimentacije vse bp. Sedimentacijo imam povišano še zdaj (25), CRP pa je vredu. Ali je povišana sedimentacija povezana z vnetjem sklepne ovojnice?
Na podlagi vašega odgovora razmišljam, da je morda smiselno narediti kakšne natančnejše krvne preiskave za ugotovitev vzroka. Mi lahko prosim natančneje poveste, v katero smer raziskovati?
Zanima me tudi, ali je ta bolezen lahko vzrok za kakšno drugo obolenje v kolenskem sklepu ali v sklepni ovojnici?
Še to, lečečega ortopeda sem zaradi poslabšanja obiskala in ni ugotovil nobenega izliva v kolenski sklep. Rekel je, da naj še naprej delam vaje za kolensko mišičje. Ni mi vedel povedati, kakša je prognoza moje bolezni in kakšni so vzroki. V bistvu mi je šele po vašem odgovoru jasno, da moje težave izvirajo iz nepojasnjenih krvavitev v kolenski sklep ?
Iskrena hvala za ponovni odgovor.
Morda bi bilo smiselno zaradi nepojasnjene krvavitve v sklep primerno obiskati hematologa. Kakšna je prognoza je odvisno od tega kaj je bilo vzrok krvavitve v sklep – to bilo potrebno še ugotoviti. Če se krvavitve v sklep ne bodo ponavljale načeloma ni pričakovati kakšnih kasnih posledic.