vnetje
Pozdravljeni!
Zakaj skoraj vedno, kadar imam odnos brez kodoma, čez par dni dobim glivično vnetje? Od česa je to odvisno? Dvomim, da je problem v fantu, saj se mi je to dogajalo že prej, s prejšnjim fantom. Če sva seksala s kondomom, ni bilo problema, drugače sem po parih dneh vedno dobila sirast izcedek in pekoč, srbeč občutek.
Kako naj rešim ta problem? (Seks s kondomom ne pride v poštev, ker ima on probleme s tem.)
Konec koncev se mi sanja ne kako bo vse skupaj potekalo ko bom želela zanositi?!?!
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
Aja še tole, nazadnje sem takoj, ko sem začutila rahlo srbenje, uporabila kapsule Gynophilus, pa mi niso pomagale preprečiti vnetja.
Spoštovani,
verjetno je problem v tem, da glivice ljubijo alkalno okolje, sperma pa je alkalna (pH8), medtem ko je nožnica vsled delovanja laktobacilov običajno rahlo kisla (pH 3,5). Poskusite takoj po spolnih odnosih brez kondoma uporabiti še nožnični antiseptik na osnovi mlečne kisline. zanositve vse skupaj ne bo motilo, ne vem pa, kako boste obvladali težave z glivicami. Očitno vas imajo glive zelo “rade” oziroma so zanje pogoji v vaši nožnici zelo ustrezni. Ko se glive enkrat razrastejo in ko se telo nanje odzove z ventjem (srbečica) je prepozno za takojšen učinek kateregakoli zdravila.
Spoštovani,
v tem primeru se s splošnim zdravnikom ali ginekologom dogovorite za zdravljenje per os (običajno se predpiše po 1 tbl. flukonazola a 150mg (Diflucan, Diflazon). Lahko pa poskusite tudi s Canesten kremo za v nožnico z aplikatorjem.
Hvala za odgovor. Vendar zaenkrat fantu nikoli ni prišlo vame, tako da mislim da ne bi smel biti problem v alkalnosti sperme!
Lahko predlagate kakšen nožnični antiseptik na osnovi mlečne kisline?
To da me imajo glivice “rade” sem že ugotovila, ker jih imam zelo pogosto tudi na rokah (notranja stran dlani, na zunanji strani kazalcev). Bi mi priporočali kakšen drugačen način zdravljenja, kot z lokalnimi sredstvi? Kaj menite o izpiranju nožnice?
Lp
hm…primerni so prav vsi nožnični antiseptiki na osnovi mlečne kisline, proizvajalcev pa je že toliko, da si jih ne utegnem zapomniti. Vse je skoraj ista “pašta”, tako da je enako primeren tako najcenejši kot po embalaži najlepši. (lahko vam jih nekaj naštejem: Floragin, Lactogyn, Vitagyn-C, Multigyn….. in Gynophilus kapsule). Izpiranje nožnice sami težko izvedete razen s posebnimi nožničnimi prhami Floragin, ki pa niso prav poceni, sicer pa potrebujete obravnavo pri ginekologu, kar pa je še bolj zamudno in navsezadnje zgolj v ta namen tudi prekoračuje sprejemljivo ceno storitve, razen, če je to sproti ob sicer itak potrebnem pregledu.
Spoštovani!
Tudi mene zanima glede glivičnega vnetja, namreč pojavi se mi po nezaščitenem spolnem odnosu z partnerjem. Najprej me peče spodaj in imam rdečico, nato se pojavi povečan bel izcedek neprijetnega vonja(po ribah). Uporabila sem canesten cremo in svečke in se je stanje izboljšalo vendar samo za nekaj časa, nato se vnetje zopet vrne. V zadnjem letu se mi je to zgodilo že 4x. Je moj prvi in edini spolni partner, in sem prvič vnetje dobila po spolnem odnosu kakšno leto nazaj. Sedaj nekaj časa nisem bila spolno aktivna, (za njega nisem prepričana) tako da tudi ni bilo nobenega vnetja. Vendar sem trenutno z istim partnerjem zopet spolno aktivna in me je med prvim sp.odnosu začelo rahlo pečti, med drugim se je pa zopet pojavil močan neprijeten vonj spodaj, vendar sedaj nimam nobene rdečice ali kaj podobnega, tudi sperma ni prišla v nožnico. Tako da me zanima zakaj se mi vedno dogajajo takšna vnetja po nezaščitenem spolnem odnosu z omenjenim partnerjem? Ali je mogoče v njemu problem, mogoče kakšni znaki SPB? Ali so to enostavno glivice ki se jih težko znebim ter kako lahko rešim ta problem?
Za odgovor se Vam vnaprej zahvaljujem.
Lep pozdrav
Spoštovani,
žal res ne vem, zlasti ne na daljavo. Neprijeten vonj med odnosi praviloma kaže na bakterijsko vaginozo, ta pa ni stvar moškega ampak se pojavlja pri ženski. Glavna lastnost BV je ta, da ni več laktobacilov ampak prevladujejo druge, praviloma anaerobne bakterije, ki izcedek razgrajujejo namesto v mlačno kislino v gnilobne produkte, ki smrdijo po ribah, razpadajočem mesu, skratka gnilobi. Pomagajo nožnični antiseptiki na osnovi mlečne kisline, včasih pa so potrebni posebni antibiotiki (metronidazol ali klindamicin). Srbečica in pekočina sta lahko poslleica različnih dejavnikov, alergije, nespecifične preobčutljivosti, glivičnih težav, mehanične poškodbe in morda še česa.
Spoštovani!
Zopet se mi je pojavil neprijeten vonj (po ribah) ter občasen izcedek iz nožnice belkaste barve. Nožnica me ne peče, prav tako ne srbi. kupila sem multigyn za izpiranje nožnice, in sem jo izpirala 2x dnevno zjutraj in zvečer 5 dni zapored kot piše v navodilih, tudi spolnih odnosov nisva imela s partnerjem v tem času, vendar vonja še vedno nisem odpravila..zakaj je neprijeten vonj še vedno prisoten?ali je možno da gre vseeno za glivično vnetje, čeprav nimam drugih znakov kot neprijeten vonj in občasen izcedek?
Lep pozdrav
Spoštovani,
vonj po ribah, gnilem, razpadajočem ipd. običajno označuje bakterijsko vaginozo, ki je tem slabša, bolj kot je nožnica alkalna. Sami torej lahko težavo odpravite ali vsaj ublažite z nožničnimi pripravki na osnovi mlečne kisline. Če to v tednu dni ne bo pomagalo, se z ginekologom dogovorite za antibiotično zdravljenje s klindamicinom ali metronidazolom, katera pokrivata spekter anaerobnih bakterij, ki so običajno razlog za to neprijetno stanje v nožnici.
Pozdravljeni,
sem skoraj 8 mesecev po drugem porodu. Kljub izkljucnemu dojenju sem dobila menstruacijo 3 mesece po porodu. Od tistega se mi skoraj vsak mesec 1-2 dni pred menstruacijo pojavi srbecica. Pri osebnem ginekologu je cakalna doba 3 mesece, saj to ni nujno stanje.
se vedno redno dojim, mi lahko pomagate zakaj se mi to dogaja vedno pred menstruacijo in kako se tega znebiti?
hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
srbečica je simptom, ne bolezen, povzroča pa jo lahko marsikaj. Proti srbečici sicer lahko uporabite kakšno kremo na osnovi ognjiča, ampak to ne bo preprečilo ali odstranilo vzroka za srbečico. najpogostejši razlog za srbečico pred M so glive kvasovke (candida), proti njej pa se uporablja lahko lokalna zdravila (npr. Canesten) in pa sistemska zdravila (npr. Diflazon, Diflucan). Prvo se dobi tudi brez recepta, peroralna zdravila pa le na recept.
Če srbečica izgine, to pomeni, da se je stanje “pozdravilo” samo od sebe. Takrat Canesten zagotovo nima več pomena. Mogoče bi raje s Canestenom poskusili preprečiti srbečice in če veste točno kdaj jo pričakovati, uporabite Canesten vsaj 3 dni pred tem.