Vneta ušesa in težave z noskom
Pozdravljeni!
Imam kar nekaj vprašanj.
Najprej me zanima kako pri 5 mesečnem otroku prepoznati morebitne znake vnetega ušesa in grla?
Moj 5 mesečni sin trenutno preboleva prehlad. Ali je kaj narobe, če je izcedek iz nosu postal iz vodenega malce bolj gost in včasih malo rumenkast? Nos sicer redno izpiramo s fiziološko raztopino.
Opazila sem, da njegov nos v zgornjem delu ni prehoden, saj ko mu vbrizgam fiziološko, ne priteče na drugi strani ven, tako kot je pri hčeri. Ko mu nos čistim z ročnim aspiratorjem le-ta ne popusti (ne potegne zraka iz nosu) na eni nosnici, na drugi pa. Tudi kadar ni prehlajen imam občutek, da ima stalno nekaj v nosu, vendar ni nič za očistiti. Ali je možno, da ima v nosu kakšno pregrado (njegov ati jo je imel), ker ima težave že od rojstva?
Najlepša hvala za odgovore.
Maja
Spoštovani!
Pri otroku tej starosti vsak prehlad lahko zamaši nos zaradi zelo ozkih nosnic. takrat seveda lahko pride do težav tudi z ušesi – ni obvezno to takoj pravo vnetje ( bolečine, izcedek iz sluhovodov, vročina ). Tudi če ni prehlda, je dihanje lahko slišno zaradi ozkih kanalčkov v nosu, ali je nekaj zvitega ali ni, to še ne moremo reči, ponavadi se hrustanc zvije v poznejem času rasti ( in tudi če bi videli zvitost ali zelo ozke prehode, v tej starosti to ne moremo spremeniti, operirati ).
LP. drIB.