Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija VLOGA ZA PODALJŠANJE PORODNIŠKE

VLOGA ZA PODALJŠANJE PORODNIŠKE

Pred nekaj dnevi smo dobili izvide alergološkega testiranja. Imamo pozitivno mleko, jajčni beljak in lešnike. Oddala bom vlogo za podaljšanje porodniškega dopusta. Mislite da imam kaj šans? LP

Meni so pred dvema letoma zavrnili – ob alergiji na mleko, pšenično moko, jajca in arašide. V vsakem primeru lahko oddaš vlogo, saj zgubit nimaš kaj. LP

Kje pa dobiš to vlogo, kaj moraš priložit? Moraš kje potrjevati ali zadostuje izvid alergologa? Nam je bilo pravkar ugotovljena alergija na kravje mleko in pšenico, poleg tega je prebolel že pljučnico in dva laringitisa, star je 8,5 meseca :(. Imamo mi kaj šans? Aja, pa nedonošenček je, hodiva v razvojno, ampak samo na kontrole, ker se motorično zelo dobro razvija :).
Torej, kaj vse rabim?
Hvala!

Pa še to: ko ti potrdijo alergijo, koliko časa traja, da ti v ljubljani odobrijo Pregomin na stroške zzzs?

Mene pa zanima, če je katera dala prošnjo za podaljšanje kasneje, ko je bila že v službi.

Naš mlajši je star 16 m, porodniško sem zaključila 26.6.07. Zdaj so mu potrdili alergijo na mleko, jajca, pšenico….pa sem mislila oddati vlogo za podaljšanje. Vem, da jo lahko do otrokovega 18 m oddaš. Samo ne vem kako je to v praksi, ali ima sploh kaj šans…

Je imela kakšna tak primer?

Mi imamo alergijo na kravje mleko in mlečne jedi, jajca, sojo, pa so me zavrnili glede podaljšanja porodniške. Kasneje je bila še ugotovljena alergija na pšenico in oreščke zato sem oddala prošnjo za dodatek za nego, kjer so me prav tako zavrnili in sem se pritožla. Dobila sem pozitiven odgovor in sedaj mi morajo vrniti nadomestila, ki so mi pripadala od avgusta, ko sem oddala vlogo. Vse pa traja ful dolgo, da jim kaj dokažeš. Zato, če ima kdo podobne težave se naj kar pritoži na odločbo. Res pa je, da mi hči, ki je stara 22 mes. Alernovo odklanja in ji kupujemo riževo mleko, ker je alergična tudi na sojo.

Veliko je napisanega na to temo leto nazaj. Moji je bila potrjena alergija na mleko, breskve, ne spomnim se, če so bila takrat že žita. Na CSD sem izpolnila vlogo za podaljšanje, priložila kopije izvidov, slike naše deklice in opis našega vsakdanjika, kaj dejansko uživa, kaj jaz- doječa mati, kako se kaže alergija, skratka vse težave. Odobreno sem dobila. Če ste brale knjigo Karmen Mlinar, so njej tudi zavrnili ob dokazanih alergijah, se je pritožila, dobila odobreno. Katera lahko to izkoristi, naj se pritoži. Je pa res, da je naša alergična na ogromno živil, tako da je jedilnik skromen.
Ne vidim razloga, zakaj ne bi mame alergikov zaprosile, ravno tako na Centru izpolniš vlogo in priložiš izvide, za dodatek za varstvo in nego otroka.
če je ta dodatek odobren, imate vsaj nekaj olajšav:
– oproščene plačila cestne takse ob registraciji avtomobila (v ŠL ni treba plačati in dobiš potem vrnjeno, tako da če je kateri blizu, naj gre na Trato),
– pri zavarovalnici ob zavarovanju avtomobila popust (ker so naši alergiki v kategoriji hudo bolnih oz. invalidnih otrok),
– najpomembnejše pa je, da ob napovedi dohodnine priznajo 50 % olajšavo, kar se pa precej pozna (mislim, da izpolniš pod A5).

Tako da pogumno na Center in izpolnite vloge, priložite izvide,če je potrebno in smiselno, se pritožite. Nič ne stane, le čas.
lp

Še to sem pozabila: ob odobrenem dodatku pripada staršem (obema) še dodatnih 3 do 5 dni dopusta.
So ugodnosti, če nas je že nekdo ali nekaj kaznoval z boleznijo otrok, ki jih lahko izkoristimo, če vemo zanje. Zato si skopirajte to odločbo.

eživa, piši mi na [email protected], prosim, nimam več tvojega naslova, planet kaselca pa tudi ne

Vlogo oddate na centru za socilano delo, priložiti je potrebno vse izvide in pa še eno potrdilo, ki ga ravno tako dobite na socialni. Vsak, ki meni da bi mu prpadalo, lahko odda vlogo, v bistvu nimate kaj izgubiti, ker nič ne stane. Pravico imate do otrokove starosti 18 mesecev, tudi če ste
že v službi, nima veze.

Se strinjam, kar poskusiti je treba, nimate kaj izgubiti.

Ravno sem dobila odobreno! Vloga rešena v dobrih 14.dneh! Prvič, brez pritožb in brez dodatnih pojasnil. Upam, da so jo v tem času tudi tebi SIMONA.

Na CSD so mi prijazno omenili, naj ne kompliciram, nobenih dodatnih mnenj itd. Čim manj tem bolje. To pomeni – da se da vse izvide, ki jih že imamo, ter morda opišemo, kako živimo, a tega nisem – sem imela namen, če bi se bilo potrebno pritožiti.

Res ima naš kar nekaj alegij (dokazano: mleko, jajčni beljak, rumenjak), hujše težave s kožo (vse možne kopeli ter kreme smo že poskusili- se mi več ne da), prebavne težave (stalno nagnjen k driskam – vsak dan dobi banano za malico in riževo kašico za večerjo, da to obvladujemo), pomanjkanje nekih snovi, ob uvajanju novih živil pa imamo stalno težave (a to ni nikjer pisalo v izvidih za komisijo), tako, da gre zelo počasi – zaenkrat ima zelo enoličen jedilnik, upam, da se ne naveliča.
A če se držimo, je vredu.

Glede ZZZS in potrdila za Pregomin ali Alernovo pa tole: nam so odgovorili v dobrih 14 dneh, morda treh tednih, a so mi že prej rekli, da lahko to kupujem in nato s temi računi grem na zavod, ko dobim potrdilo iz Ljubljane ter recept od svojega zdravnika. Upam, da si v tem času to tudi dobila katrin.

Me pa zanima glede davčne olajšave in ostalih “ugodnostih” o katerih si govorila eživa. A o tem zveš na CSD? Dobiš pri odločbi zraven? Za dodatek za varstvo in nego otroka je druga odločba a ne? (Tega še nisem dobila) Morda ima kakšna kak napotek, kje izveš kaj več o tem?

simonae – če ti jaz lahko nekako odgovorim na vprašanja.

Tudi za dodatek za varstvo in nego otroka dobiš polo, ki jo izpolniš na CSD. Jaz sem dobila to najprej odobreno, ker smo zaprosili že pri njegovih 6 mesecih. Tako, da se podaljšanje porodniške in dodatek izključujeta. Oz o tem odloča druga komislija.

Ko dobiš odobreno dodatek za varstvo in nego otroka:
– imaš avtomatično priznano 50% olajšavo. Pri odmeri dohodnine to označiš – nič drugega.
-za povračilo cestne takse pa moraš na svojo upravno enoto (kjer se urejajo registracije..) in tam ti dajo neko polo s katero uveljavljaš povračilo cestne takse za en avto. Če imaš dodatek za nego ti tudi to povrnejo. Seveda moraš predhodno plačati cestno takso pri registracije. Lahko pa uveljavljaš tudi do 6 mesecev za nazaj – če ste že registrirali avto.
– z odločbo pa ti priznajo pri zavarovanju avtomobila tudi popust – potrebuješ samo kopijo odločbe
– v firmi kjer delaš pa priznajo tudi dodatni dopust- se je potrebno zmenit kar v službi (nam tega ne želijo priznati)
– pa nekatere občine priznajo tudi znižanje vrtca (o tem se pa še nisem popolnoma prepričala)

No, jaz nisem dobila odobrenega podaljšanja. Probala pa sem. LP

Novembra 2007 sem od CSD odbila odobreno vlogo za dodatek za nego. Zanima me glede uveljavljanja davčne olajšave (A5) – ali jo lahko uveljavljam za celo leto, ali samo za november in december? Hvala

New Report

Close