Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Visok pritisk petindvajsetih

Visok pritisk petindvajsetih

Večkrat so mi na raznih pregledih izmerili previsok krvni tlak (90/140). Stara sem 25 let, težka 53kg in visoka 164 cm. Poslali so me na pregled krvi in urina ter merjenje hormona ščitnice. Rezultati so bili normalni. Tudi EKG je v redu. Ne jemljem kontracepcijskih tabletk. V družini nima nihče težav s pritiskom in tudi starša imata prej prenizek kot visok tlak.
Velikokrat ima težave z omotico, še posebej v zaprtih zatohlih prstorih (zjutraj na avtobusu) in sem že nekajkrat izgubila zavest za nekaj sekund. Težave imam tudi kadar se na hitro vstanem.
Zanima me ali je možno, da je moj visok pritisk le posledica nervoze pred vsakokratnim merjenjem pritiska. Takrat sem zelo živčna in mi razbija srce? Kaj mi svetujete?

Spoštovani!

Seveda je možno, da zaradi »živčnosti« poraste krvni tlak ob pregledu pri zdravniku. Temu pravimo fenomen bele halje. To boste ugotovili tako, da si ga izmerite doma, uradna metoda pa je 24-urno merjenje krvnega tlaka, ko vam aparat dajo za domov in vam obdobno izmeri krvni tlak. Na podlagi tega je možno z veliko zanesljivostjo ugotoviti, ali imate povišan krvni tlak ali ne. Od vseh preiskav bi bila edino smiseln še UZ ledvic, za izključitev ev. sprememb na ledvičnem žilju, kar bi tudi lahko povzročalo visok krvni tlak.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

[email protected]časno velik pritisk

New Report

Close