Visok krvni tlak
Spostovanig. doktor!
Na vas se obracam z naslednjim vprasanjem: Ze dalj casa opazam pri sebi povisan krvni tlak. Vrednosti se gibljejo med 85-95 pri spodnjem tlaku in 140-160 pri zgornjem tlaku. Velik sem 174 cm in imam 72 kg. Lani sem bil hospitaliziran na kardioloski oddelek KC v Ljubljani zaradi bolecin pri srcu, vendar so vse preiskave pokazale da s srcem ni nic narobe. Te bolecine so se mi pojavile po preboleli angini. Po vrnitvi iz bolnisnice sem opravil se obremenitveni test kjer je zdravnik postavil diganozo “Tietzov” (ce se prav spomnim) sindrom in mi predpisal tablete Olfen. Ko sem bil letos zopet pri zdravniku zaradi angine, mi je ugotovil povisan krvni tlak in me poslal zaradi malce povisane vrednosti kreatinina se na ultrazvok ledvic in trebuha. Ultrazvok ni pokazal nobenih bolezenskih sprememb. Zdravnik mi je rekel, da zaenkrat krvnega tlaka se ne bo zdravil z zdravili.
Sedaj me zanima, ali je res se prezgodaj za zdravljenje previsokega krvnega tlaka ali ne? Kaj lahko se v okviru samozdravljenja storim, da si znizam previsok krvni tlak?
Zadnje case tudi obcasno tudi ne morem vdihniti zraka do konca. Ali je to povezano s krvnim tlakom?
Hvala za odgovor in vas lepo pozdravljam!
Idealni krvni tlak je 120/80 mmHg. Do višine 140/90 je še v mejah normale. Nad to vrednostjo je krvni tlak zvišan in ga moramo zdraviti, lahko več mesecev samo tako, da skrbimo za zdrav način življenja (brez kajenja, omejitev alkohola, športna rekreacija, shujšenje, če je telesna teža previsoka, manj slane hrane…).
Bolnik si meri krvni tlak ob raznih priložnostih in vrednosti vpiše v zvezek. Če se pokaže, da ima pri večini meritev patološke vrednosti tlaka (nad 140/90 mmHg) ga začnemo zdraviti z blago delujočim zdravilom in ga opazujemo.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.