Najdi forum

višje delno plačilo?

Slišala sem, da se pripravlja sprememba ali predlog zakona v zvezi z višjim plačilom za izgublejni dohodek, menda na dvakratno MP. Je to res? Sama sicer ne koristim te pravice, ker je ta pravica krivična do moje plače. Dokler bom tako zmogla, potem pa bo treba slej ko prej vreči stran ves študij in leta naporov do sedanje plače. Sicer je lepo, da je dana pravica do delnega plačila, samo za nekatere je zelo krivična višina.
Hvala za pojasnilo v zvezi s pričakovanimi spremembami, če je res kaj na tem in lepe praznike vam želim!

Nebi rekla,da je to res.Kajti sama imam to nadomestilo in se je povišala za 1,500 sit.??Kje pa ste to slišali sploh?

To pa tudi mene zanima, ker sem sama tudi prejemnica delnega plačila za izgubljeni dohodek!
Pa tu ne bi rekla, da se gre kakšno izobrazbo imaš, predvsem se gre za to, da moraš biti 24 ur na dan otroku v pomoč, 365 dni na leto, in da si na koncu dneva resnično izmučen. In potem dobiš tisto minimalno plačo )čeprav bolje to, kot nič).
Vendar mislim, da se nam na tem področju v krajšem času ne obetajo nobene spremembe.
Čeprav jaz sem vesela, da sem dobila to možnost zaposlitve, saj sem zaradi otrokove nege sama zapustila delovni trg, s tem mi potem na zavodu ni pripadala nobena pravica, in glej ga zlomka, tudi na CSD nisem bila upravičena do socialne pomoči, saj me mora po zakonu preživljati mož.

Najbrž res ne bo nič s tem zvišanjem, res pa ni pravično delno plačilo za tiste, ki smo težko doštudirali (materialno) in si izborili plačilni nivo višji od povprečja. Verjamem, da je bila obstoječa pravica dobrodošla predvsem brezposelnim mamicam in nekaterim s podobno ali morda nekoliko višjo plačo, skorajda prepričana sem, da se pravice pač ne poslužujejo univerzitetno izobražene mame. Višine tega nadomestila bi morale biti v dveh ali treh različnih višinah, da bi bilo bolj pravično DO STARŠEV in ne enotno določeno za vse, ki so se zaposlili po osnovni šoli in imajo do rojstva invalidnega otroka lahko že več let delovne dobe in na drugi strani za tiste, ki smo do rojstva otroka komaj diplomirali in opravili enoletno pripravništvo. Dana pravica žal res ni pravična.
Srečno 2007 želim!

Jaz se pa tukaj na žalost ne strinjam z vami. Tudi sama sem študirala, diplomirala!
Vendar se mi ne zdi fer, ali je otrok od mamice, ki je brezposelna ali ima nižjo izobrazbo, manj vreden od mojega, ki imam višjo izobrazbo. Ni. Oba sta enako potrebna pomoči mamic, pa naj bo to univerzitetna profesorica, ali pa čistilka. In v naših primerih izobrazba resnično ni pomembna, ampak je predvsem pomembna skrb za otroka!
Se pa strinjam, da za svoje delo ne bi prejemali minimalne plače, ampak vsaj povprečno slovensko plačo. Ker naredimo pa res največ kar je v naših močeh!

Pridružujem se mnenju pikice30, tudi jaz menim, da izobrazba ni merilo, da bi se delale razlike, to bi potem res pomenilo, da so otroci izobraženih staršev vredni več, kot tisti otroci, ki nimajo izodraženih staršev oz. tistih,ki so pustili trg dela zato da bi se posvetili otroku.

Vse, ki mislite, da bi morala biti izobrazba in dosedanje delovne izkušnje merilo, bi morale pomisliti tudi na ostale mamice, ki so žrtvovale izobrazbo in možnost za lastno kariero, samo zato, da bi pomagale svojemu otroku, mu nudile popolno nego in ljubezen. Tudi sama sem tik pred diplomo in obenem čakam na odločbo za nadomestilo, za katerega sem 3 leta zbirala pogum, saj tudi jaz nisem želela “žrtvovati” svoje izobrazbe, za katero sem se močno trudila.
Verjamem, da je takih staršev, ki imajo lepo izobrazbo še veliko, toda veliko izmed njih se je odločilo da zapustijo trg dela in se za nekaj let posvetijo družini oz. otroku, saj ga le ta potrebuje sedaj in ne čez nekaj let, trg dela pa je vedno na voljo in vedno se najde nekaj, da lahko kasneje vkorakaš nazaj v svet dela.

Lep pozdrav

Spoštovani,

za informacijo o bistvenem povišanju nadomestila za izgubljeni dohodek oziroma nadomestila, ki ga prejemajo družinski pomočniki (tudi starši otrok s PP starih nad 18. let), tudi jaz nisem slišala. Hkrati pa glede na trenutna dogajanja in poznavanje področja socialnega varstva vanjo tudi ne verjamem.

Mogoče je prišlo do zamenjave pri prenašanju različnih informacij in sicer glede vračanja dohodninske olajšave na prejšnje stanje 50% olajšave (o tem sem pisala tudi na tem forumu)?

Lep pozdrav.

Marija Božič www.soncek.org

V svojem sporočilu sem poudarila, da je enotna višina delnega plačila krivična do nekaterih mater, kar se tiče otrok pa vsi vemo, da so največja dragocenost ne glede na izobrazbo matere. Še vedno pa poudarjam, da so se za pravico odločile skorajda vse matere, ki jim višina nadomestila predstavlja podobno plači. Druge se bistveno težje odločimo zanj. Ali so potem, draga Pika, otroci staršev, ki zaslužijo več, potemtakem po vašem tolmačenju tudi vredni več od tistih staršev, ki zaslužijo manj? Logična interpretacija vaši domnevi. Jaz menim, da so tu prikrajšani otroci staršev višjih plačilnih razredov? Jaz bi bila zagotovo že doma, če bi trenutno delno plačilo predstavljalo moj (skoraj) celotni zaslužek. In kljub mnenju Pike in Pikice sem prepričana, da taki starši žrtvujemo bivstveno več kot npr. brezposelni, ki pokoristijo dano pravico.
Lep pozdrav!

Oprostite zalika, kot sem že v prvem postu omenila, moja plača, seveda ko sem bila zaposlena je krepko presegala delno plačilo za izgubljeni dohodek. Vendar nisem niti za trenutek pomislila, da ne bi izkoristila te pravice, ki nam pripada glede na invalidnost otroka.
Še manj se pa strinjam z vami, da se vi, ki ste zgleda višje izobražena, bolj žrtvujete za svojega otroka, kot neka brezposelna oseba, ki koristi to pravico.
Najprej pa rajši ne bom pisala, se bom ugriznila v jezik, ker v bistvu ste vi kot izobražena oseba pokazala, da je denar še vedno sveta vladar.

Tudi sama se pridružujem mnenju ga. Zalike, ki mi ni pravično, da nekdo ki ni nikdar hodil v službo dobi isti znesek kot mama, ki je plačevala višje prispevke. Tu bi se moralo obvezno rangirati glede na izobrazbo oziroma nekakšen povprečen zaslužek. Se pravi, da bi se minimalni dohodek povečal glede na tvojo narejeno delovno dobo, ter plačo katero si prijemal. se pravi, da bi šel ta znesek navzgor, pa upam, da s tem nikogar ne bom užalila.

Verjemite ga. Pikica, da je težko “štartati” z 90.000,00 SIT, če si bil prej na višji plači, kajti vsi v veliki večini imamo še poleg naših sončkov tudi starejše ali pa mlajše otroke, za katere rabimo na žalost denar.
Pa naj bo to za razne obšolske dejavnosti ali pa so naši otroci že tako veliki, da študirajo,, in bog ne daj, da bi jim zaradi denarja starši odrekli to pravico.

Država bi morala tu upoštevati tudi to , da so sončkovi sorojenci tudi otroci z določenimi “zahtevami”.

vsem obiskovalcem foruma pa želim lepe praznike in predvsem zdravja in dobrega počutja v letu 2007.

Eni.

Verjamem, da je težko štartati z 90.000 sit, in še enkrat poudarjam, pred to pravico sem imela jaz bistveno višji dohodek. Vendar sem se za dobro otroka odločila, da rajši ostanem doma in mu nudim maximalno pomoč, kar mu pa ob mojem delavniku, ki se je včasih prevesil tudi v noč nisem bila zmožna dati.
In še vedno zagovarjam to, da naj bi starši dobivali enotno plačilo, vendar višje od minimalne plače.
Zdaj se pa res ne mislim na tej temi več oglašati, vem, da tako jaz, kot tudi zalika in še marsikdo drug skrbi za svojega otroka po najboljših močeh, pa ne glede na to, ali hodi v službo, koristi to pravico, je višje izobražen ali pa ima osnovnošolsko izobrazbo.

Srečno 2007 vsem skupaj, in imejte se lepo s svojimi sončki!

Jaz pa rečem samo tako.Saj nišče nikogar ne sili,da mora biti doma pri otroku,če zasluži trikrat,štirikrat več.Zakaj saj lahko najamete varuške ji plačate sto tisoč in vam še ostane za tri minimalne plače.Jaz sem se zato odločila v dobro otroka itak sem bila nonstop zanj v bolniški čeprav sem res več zaslužila.Ampak mi ni žal tega saj je pri takem ortoku vsaka minuta poimembna,če si z njim.Tako kot je že ena omenila je pač za nekoga še vedno denar sveta vladar.Nikoli nisem niti bila navajena na nevem kakšno razkošje tako,da me teh par jurjev manj ne moti niti prikrajša za nič.Vsak se pač odloča kot mu je volja in pustimo zdaj neke višje šole saj tudi jaz ima šolo pa k vregu z njo,če imam takega otroka,ki me potrebuje 24 ur na dan.

Strinjam se z Eni, saj imam sama tri otroke in sem se pač izobraževala zaradi želje po višji plači nekoč, da bom otrokom lahko zagotovila boljše življenje kot sem ga imela sama (materialno), najbrž tako tudi Pikica30 in Pika, če ni bilo zgolj zaradi hrepenenja po učenju. Če izberem delno plačilo bom hkrati onemogočila študij sinu, ki je tik pred njim in pa kasneje tudi najmlajši hčeri. Konec koncev tudi moji punčki s CP želim omogočiti materialno udobje, ki ni poceni (prilagojeno gugalnico, dvigalo …) brez da bi zaradi tega prikrajšala ostala dva otroka.

New Report

Close