Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Višina in rast 11 letnice

Višina in rast 11 letnice

Pozdravljeni, dr. Tanč,

za vas imam eno vprašanje, saj priznam, da me zadeva nekoliko skrbi.

Hči je stara 11 let in pol (2007 letnik) in je med vrstnicami v šoli praktično najmanjša, za njo je le še ena punčka, ki je res drobižek. Pri svojo starosti meri 142,5 cm in ima 34 kg.
Sicer res zelo počasi raste, vendar me skrbi ker mislim, da v letošnjem letu ni zrasla več kot 2cm (do sedaj).

Sicer s partnerjem nisva prav visoka (173 on-oče in 167 jaz/mama). Partner je v mladosti prav tako zelo počasi rasel in bil resnično premajhen, saj je imel pri 12 letih 138 cm, potem se je nekako potegnil šele konec srednje šole in “prigural” do 173cm…

Hči je sicer zelo aktivna športnica polna energije..

Zanima me, kdaj je treba biti pozoren na zaostanek v rasti? Mislite, da bi morala že na kakšen posvet? Menstruacije še nima in je popolnoma nerazvita (nekatere sošolke pa že kar 🙂

Hvala za vaš odgovor, Petra

Pri 11,5 letih je deklica z višino 142,5 cm na 25. percentilni krivulji (25%deklic te starsoti je manjših od nje, ostale so večje) in po teži na enaki percentilni krivulji. Seveda se iz ene same vrednosti višine (in teže) ne da sklepati, da gre za nekakšno upočasnjeno ali zavrto rast. Za to je potrebnih več meritev oz. krivulje iz vseh sistematičnih pregledov.
Deklica se po teh vrednostih ne more šteti kot zelo majhna. Neprisotnost znakov pubertete pomeni, da bo predpubertetna rast daljša, ko pa bo puberteta pokazala vse svoje znake, lahko pričakujete še dodatnih 20 cm.
Otrok športnik potrebuje mnogo več pozornosti in energetsko primerne prehrane. Pomanjkanje se izkaže lahko tudi kot počasnejša rast, kot bi sicer rasla.
Če v letu do dveh ne bo nobenih znakov pubertete, svetujem pregled pri pediatu.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close