Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Virus HPV

Virus HPV

Pozdravljeni, približno dva meseca me že občasno boli grlo, včasih le na eni strani. Kašljam ne, prav tako nimam težav pri požiranju, se pa moram večkrat “odkašljati”, ker se mi nabere rahla sluz oz. se mi “zatakne” glas – postane hripav. Vsakodnevno so občasno prisotni tudi glavoboli. Ker pri pregledu pri osebnem zdravniku ni bilo nič ugotovljenega, me skrbi, da sem se morda okužila s hpv virusom, saj sem s partnerjem v tem času imela večkrat oralni spolni odnos. Stara sem 39 let. Prosim za vaše mnenje.

Spoštovani,

opisujete znake refluksa kisline iz želodca do nivoja grla. Priporočam dieto za preprečevanje refluksa kisline, zdravila – inhibitorje protonske črpalke.
Najverjetneje ste se s HPV virusom že okužili v pretklosti – sklepam po vaši starosti 39 let.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor. Se opravičujem za nevednost, a me samo še zanima, kaj pomeni, da sem se s HPV virusom verjetno že okužila v preteklosti. Kot prebiram, lahko ta povzroča težave, lahko pa ne … Torej trenutni simptomi zaenkrat še ne kažejo težav?
Kar se tiče morebitnega refluksa, naj le še omenim, da me želodec sicer nič ne boli, niti me ne peče zgaga … Je pa vseeno verjetno to, kajne?
Najlepša hvala za odgovor.

Simptomi refluksa niso nič povezani s HPV.
Velika večina populacije se v nekem trenutku okuži s HPV, saj poznamo preko 100 podtipov. Okužba lahko poteka brez simptomov, latentno (spremembe vidne le z mikroskopom, a lahko sčasoma vodijo v raka) ali pa se pojavijo bradavice.

Nekateri podtipi so “low risk”, povzročajo papilome ustnega žrela, grla, genitalne bradavice (HPV 6,11),
nekateri HPV so “high risk”, povzročajo raka materničnega vratu, ustne votline in ustnega žrela, anusa ter še drugih predelov (HPV 16,18).

cepivo preprečuje infekcije z nevarnimi HPV, katerih dele ovojnice vsebuje cepivo.

menjavanje spolnih partnerjev in že prisotna (vztrajna) okužba s HPV sta dejavnika tveganja za novo okužbo s HPV – z novimi podtipi, s katerimi se prej še posameznik ni srečal.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close