virus herpesa in dojenček
Herps3evisruna okužba osrednjega živčevja lahko nastopi kadarkoli, je pa pri novorojenčkih in dojenčkih težji potek.
Mati, ki ima herpesvirusno okužbo oz. izpuščaj, običajno na ustnicah, se ne dotika mehurčka in nato otroka, potrebno je dosledno umivanje rok, dojenja pa ne prekinjamo.
Ko smo že okuženi in virus doživljenjsko preživi v našem telesu, se ne moremo še enkrat na novo okužiti.
Spoštovani.
Imam eno vprasanje. Imam 1mesecnega dojencka. Ki se je danes crkljal pri bratrancu. Preden ga je prijel v narocje sem zahtevala da si umije roke.. Na ustnici je imel namrec ne vem ali herpes ( ne vem ker ga nisem se nikoli imela) ali pa sam mozoljcek.. Sedaj me zanima ce je imel on oprane roke ali bi lahkko prinesel na dojencka ali ne..res ga je pobozal po ustnici.. Ljubckov kokr sem bila zraven ni dajal.. In po koliko casa bi se poznalo kaksna je inkubacijska doba..in kaksni so simptomi? Ali ce bi on res kaj prenesel na njega ali herpes nujno izbruhne? Res me skrbi… Hwala za odgovor in lep pozdrav
Če si je dobro umil roke in se prej ni dotikal herpesa na ustnici, je prenos manj verjeten. Pozanimajte se pri otrokovi mami ali gre res za herpes.
Prenos je možen, pa malo verjeten. Inkubacijska doba je lahko tudi nekaj tednov.
Spostovani. Hwala za odgovor. S potoma bi vas se vprasala. No fantek je star dober mesec malo vec… Skos ima pomalo zamasen nosek. Ali je prehlajen ce ima zamasen nos? Vrocine nima, je tudi, iz nosa mu ne tece, ne kaslja… Samo danes ko sva podirala kupčka in sem ga imela ces ramo se mi je zdelo kot da hrope v pljucih sem imela na hrbtu roko. Vendar se drugace slisi da ime zamasen nos… Vrjetno ce bi blo kaj na pljucih bi hropel skos ali pa kasljal!? Hwala za odgovor lp
Če ima dojenček samo zamašen nos, pri tem pa nima znakov prehlada (ne kiha, ne smrka oz. mu ne teče iz nosa, ne kašlja), potem najverjetneje ni prehlajen. Dojenčku je potrebno čistiti nos, nakapljamo nekaj kapljic fiziološke in zavrtimo svitek vatke. Dojenček si ne zna sam čistiti nosu, če prištejemo še polivanje (ki je pogosto tudi skozi nos), je zamašenost nosu razumljiva.
Spostovani!
Ker sem zelo prestrasena, me kljub vsem prebranim odgovorom zanima vase mnenje.
Imam herpes na ustnici, drugi dan, cez imam namazano sudocrem kremo. Imam dojencico staro 9 mesecev in je poleg uvajanja GH se vedno dojena. Danes je med dojenjem ponesreci, saj so tako hitre rokice jaz pa sem v tistem ravno imela glavo blizje, podrgnila po ustnici oz. herpesu. Takoj sem roko umila z milom in nato se razkuzila celo roko/prste.
Sem tako uspesno preprecila prenos/okuzbo dojencice?
Veliko virusov se z umimvanjem odstrani, ne pa vsi. Vseeno se virus največkrat prenaša s poljubljanjem otroka.