Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Vietnam v novembru

Vietnam v novembru

Pozdravljeni!

V novembru nameravam v Vietnam, zato me zanima, ali priporočate kakšna cepljenja, jemanje kakšnih posebnih zdravil…
Hvala za odgovor.

Spoštovani!
Zelo vam priporočamo cepljenje proti hepatitisu A, saj je bolezen v deželi endemična. Ker je tudi delež prebivalcev, okuženega s hepatitisom B, zelo visok – čez 12%, priporočamo kombinacijo cepljenja s kombiniranim cepivom proti hepatitisu B in hepatitisu A. Za popolno zaščito so potrebni 3 odmerki kombiniranega cepiva: ob začetku, po 1 mesecu, po 6 mesecih glede na začetek. Pred potovanjem morate prejeti vsaj 2 odmerka cepiva, zato je s cepljenjem potrebno pričeti vsaj v oktobru ali konec septembra.
V deželi obstaja nevarnost malarije pod 1400 m višine, zlasti na kmetijskih področjih in priobalnih področjih; tveganje je najvišje med majem in oktobrom. Tveganje okužbe z malarijo je na urbanih področjih zelo nizko. V primeru obiska malaričnih področij se priporoča antimalarična zaščita z Lariamom ali doksiciklinom (Vibramycin).
Higienske razmere so slabe. Vsi vodni viri so potencialno kužni, zato moramo biti pri uživanju vode in hrane zelo previdni. Driske na potovanju so pogoste. Na potovanje je pametno vzeti nekaj vrečk Nelita (za pripravo tekočine za vračanje soli ob driski ali bruhanju) in antibiotik skupine kinolonov (Ciprofloksacin), ki ga boste uporabili v primeru hujše potovalne driske.
Na potovanje je potrebno vzeti še antialergik (Flonidan, Claritine), zdravilo proti bolečinam, povoj, obliže in škarjice.
Na ruralnih področjih je potrebno uporabljati repelente (po navodilu proizvajalca) za zaščito kože pred mrčesom, saj mnogi insekti prenašajo številne nalezljive bolezni.
Pozdrav!
Nina

Midva s partnerjem sva bila 41 dni v mesecu novembru in decembru l.2002 v Vietnamu in Kambodzi. Imela sva seveda s seboj vso potrebno lekarno za potovanje. Na srečo je ostala neuporabna. Pred potovanjem sva bila cepljena proti hepatitisu A. Ves čas potovanja nisva imela nikakršnih težav glede komarjev, saj jih nisva videla. Sicer pa ima večina sob tudi zaščitne mreže pred komarji. Partner je imel težave z drisko, ki pa je žal ni bilo moč pozdraviti z nobenim od naših zdravil. Po tedni dni zdravljenja sva na cesti v Phnom Penhu (Kambodza) pri neki lekarnarki povedala svoj problem. Dala je tri tabletke z zagotovitvijo, da bo driska minila. In res, še tisti dan je bilo vse OK. Zaradi navedenega priporočam v primeru kakšnih komplikacij obisk lokalne apoteke, ki pa jih kar mrgoli na cestah, tudi v Vietnamu. Lokalna zdravila so bolj učinkovita! Preverjeno.

Sicer pa ti želim veliko, veliko lepih trenutkov na popotovanju po Vietnamu, res je veliko za videt Moj nasvet: V Sapo obvezno! Upam, da greš na potovanje v lastni organizaciji, saj je potovanje po Vietnamu zelo enostavno.

Obilo užitkov, in brez panike!

Pika

New Report

Close