Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Vietnam, S Kitajska

Vietnam, S Kitajska

Ponovno pozdravljeni!
Ker ste mi že enkrat pomagali, se Vam znova oglašam…
Septembra potujem na S Kitajske – provinca Sičuan, od tam pa na planote V Tibeta. Nekaj časa bom preživela med nomadskimi družinami, med hribovskimi plemeni(okolica Litanga in južneje – pokrajina Yunnan) skratka izven civilizacije. Zaključek potovanja bo Vietnam, natančneje J te dežele – zaliv Halong ob Južnokitajskem morju.
In zakaj tako podroben opis poti? ne da bi Vas snubila zraven, ampak me zanimajo vsi zdravstveni napotki, ki se nanašajo na mojo pot- vsa cepljenja, zdravila,možne komplikacije in rešitve…
NAJLEPŠA hvala!!!
lep pozdrav,
Katja

Spoštovani!
Na področju Sičuana je veliko tveganje za okužbami s črevesnimi nalezljivimi boleznimi in hepatitisom A in E. Kot veste, se proti hepatitisu A lahko cepite, proti E, ki se prenaša na enak način kot A, pa ne. Paziti morate torej na uživanje vode, hrane in umivanje rok.
Na Kitajskem imajo visoko stopnjo okuženosti prebivalstva s hepatitisom B (čez 10%), zato vam svetujem, da se proti bolezni cepite (če se še niste), zlasti zato, ker nameravate živeti v tesnem stiku z lokalnim prebivalstvom. Tudi v Vietnamu je s hepatitisom B okuženih okoli 12% prebivalcev.
Na Kitajskem je tveganje za malarijo zelo različno in seveda odvisno od nadmorske višine. Nad 1500 m nevarnosti za malarijo praktično ni. Največja nevarnost za malarijo na Kitajskem pa obstaja v določenih pokrajinah, med katere sodita tudi Sičuan in Yunnan. V Tibetu malarije ni, z izjemo ob reki Zangbo.
Tudi v Vietnamu pod 1400 m nadmorske višine obstaja nevarnost malarije, ki je najvišja kmečkih hribovitih področjih, centralnih planotah in ob deltah rek. Najvišje tveganje je med majem in oktobrom, priporočeni antimalarik pa Lariam ali doksiciklin (Vibramycin).
Tudi v Vietnamu občasno izbruhnejo epidemije hepatitisa A in E; zato vam pozornost ob uživanju hrane, vode in osebne higiene ne sme popustiti! Varnih vodotokov praktično ni.
V Vietnamu vas ogroža še denga (hemoragična vročica), ki jo prenaša komar Aedes egipti, ki je najbolj aktiven v dopoldanskih urah.
V Vietnamu, pa tudi v Sičuanu vas precej ogroža tudi tifus, proti kateremu se lahko cepite, zaščita po ceplenju pa je do 70%.
Tako na Kitajskem kot v Vietnamu na potnika preti nevarnost stekline. Steklina se pojavlja tudi pri psih v naseljih. Če vas ugrizne žival, morate rano takoj izprati z obilico vode in mila in takoj poiskati zdravniško pomoč zaradi zaščite proti steklini (oziroma najkasneje v 1 tednu). Če pa boste dolgo bivali v odročnih krajih, se propti steklini lahko cepite pred odhodom. Za zaščito so potrebni 3 odmerki cepiva (0, 7. dan., 21. dan).
Kako torej ukrepati?
Priporočam:
-cepljenje proti hepatitisu A;B in tifusu (morda tudi proti steklini); nujno je preveriti, kdaj ste bili zadnjič cepljeni proti tetanusu. Če je od zadnjega cepljenja proti tetanusu minilo več kot 5 let, je potrebno opraviti revakcinacijo z 1 odmerkom. Proti vsem navedenim boleznim se lahko cepite na področnih Zavodih za zdravstveno varstvo.
-antimalarik doksiciklin (ki preprečuje tudi okužbe z nekaterimi bakterijskimi povzročitelji črevesnih nalezljivih bolezni);
-v potovalni lekarni pa: škarjice, nekaj povojev, obližev in sterilnih gazic; steklenička 70% alkohola; sredstvo proti bolečinam in povišani telesni temperaturi;
sredstvo proti alergiji (Claritine ali Flonidan), antibiotik, ki ga jemljete ob potovalni driski, infektu sečil (kinolonski preparat-npr. Ciprinol); nekaj vrečic Nelita za pripravo rehidracijske tekočine ob driski ali bruhanju; kremo za sončenje in repelent!!!
In še enkrat: pazite na vodo in hrano ter umivanje rok.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close