vetrovi in prehrana med dojenjem
Pozdravljeni.
Sem ena tistih mamic, ki jo je življenje blagoslovilo z otročičkom, ki ima precej krčev in je količen. Naredila sem klasičn potezo in začela iz jedilnika črtati svežo zelenjavo in sadje v želji, da bi ugotovila, ali lahko pomagam otroku in vsaj ublažim krče (polno dojim). Ne jem tudi stročnic, oreščkov… le kosmiče in laneno seme ter donat za prebavo. Izločila sem mleko in mlečne izdelke, kavo, čaj, sladkor, kis.
Pristala sem torej pretežno na mesu in ogljikovih hidratih ter kuhani zelenjavi, kar mi povzroča precejšnje vetrove. Zdaj razmišljam, da sem očitno podlegla modernim mitom in naredila ravno obratno od tistega, kar bi morala. Otroka veliko napenja, tudi on ima stalne vetrove.
Zanima me, ali po tem, da moja prehrana meni povzroča vetrove, lahko sklepam, da jih tudi 7 tednov staremu dojenčku? Kako naj preidem na bolj uravnotežen jedilnik? Kako naj uvajam posamezna živila, da bi lahko spremljala, če katero le ne poslabšuje stanja s krči?
Kakšno je vaše stališče o povezanosti prehrane doječe mamice in krčev pri dojenčkih? Znano mi je stališče LLL, nekaj sem našla tudi na vašem forumu, vendar bi vas prosila za še informacij…
Hvala in lep dan,
VV
Povezava med prehrano doječe mame in krči dojenčka seveda obstaja. Ker pa je otrok toliko mesecev rastel v maminem trebuhu, obstaja povezava med njegovo in mamino črevesno floro, glivicami, alergijami … Kar pomeni: težave, ki jih ima mama, se prenesejo na otroka.
Veliko ste že poskusili, vendar boste sami zelo težko ugotovili, kaj naj jeste. Na vsak način vam svetujem probiotične mikroorganizme, za boljšo črevesno floro.
Poskusite s kombinacijo mesa in zelenjave, ter zmanjšajte ogljikove hidrate. Mogoče pa vam bo koristilo MALO sadja, zaradi encimov.
LP
pozdravljeni
moj sedaj že 12 tednov star malček ima še vedno močne vetrove, zelo se napenja in zraven tudi veliko joka, tudi med spanjem. glede na govorice sem upala, da se zadeva uredi po 12 tednih. stolice izloča zelo pogosto in sicer precej tekoče rumeno obarvane, med blatom so kepice mleka, včasih zelo veliko. ali je to normalno.
drugače pa prirašča normalno, ima tudi močan refluks, takoda so nama na pediatriji predpisali ranital prašek. ali je možno da ga po prašku še bolj napenja, saj se mi zdi da je bilo že vmes boljše.
lep pozdrav
Napisal vam bom najslabšo možno varianto razlage simptomov, ni nujno, da drži, ampak z veliko verjetnostjo.
Blato vašega otroka kaže, da mleka sploh ne prebavlja. To se zgodi takrat, ko dobi od mame ogromno strupov (v poštev pride vse, od glivic, alergij do težkih kovin), njegovo telo je že od rojstva zaposleno z izločanjem strupov in ne more dobro funkcionirati. Ker ga še dojite, morate seveda takoj kritično pregledati svoj jedilnik in paziti na to, da bo v vaši prehrani čim manj strupov. Tudi odeje, pohištvo, ogračke, oblačila – vse preglejte. Ko boste nehali dojiti, pa se začnite ukvarjati z vašimi strupi in poskrbite za dolgo in prijetno starost.
Sliši se kot reklama za življenjsko zavarovanje, vendar je res.
Za vašega dojenčka pa priporočam posebne probiotike za majhne otroke. Ker se na tem forumu izogibamo komercialnim sporočilom, razen v redkih primerih, in ne delamo reklame za izdelke, tudi tiste, ki jih mi prodajamo, ne, vas prosim, da za več informacij o probiotikih pokličete na spodnjo številko.
LP