Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Verjetnost okužbe?

Verjetnost okužbe?

Spoštovani!

Zanima me kakšna je verjetnost oz. možnost okužbe s HIV ali hepatitisom B in C, če si v trgovini pomerjaš spodnji del kopalk (ki si ga je po vsej verjetnosti pomerilo že nekaj žensk pred menoj)?
V trgovini sem si namreč pomerjala kopalke in spodnji del sem oblekla preko svojih sp. hlačk (tangice). Šele kasneje (ko je bilo že prepozno) sem začela razmišljati, da mogoče obstaja možnost, da bi se okužila z zgoraj navedenim, glede na to, da so tangice bolj mini in ne pokrijejo kaj dosti.
Mogoče je moje vprašanje malo čudno, vendar sem zelo zaskrbljena, zato vas prosim če mi lahko odgovorite nanj.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani, hepatitis B; C in HIV so s krvjo in telesnimi tekočinami prenosljivi povzročitelji, kar pomeni, da je za za vnos potreben intenziven stik, oz. vnos preko poškodovanega kožnega pokrova ali sluznice. Prenos s pomerjanjem kopalk v naših razmerah ni verjeten.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!

Hvala za tako hiter odgovor. Torej v mojem primeru ni možno, da bi se okužila in sem lahko glede tega brez skrbi?

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Pri prejšnjem pisanju sem vas pozabila vprašati ali je možno, da bi pri pomerjanju sp. dela kopalk prišlo do okužbe s HPV, herpesom ali mogoče s katero drugo spolno prenosljivo boleznijo?

Še enkrat hvala za odgovor.

Lep pozdrav!

Na suhem materialu virusi ne preživijo, morda obstane kakšna bakterija. Drugo bi bilo, če bi za nekom nosili mokra oblačila.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

mene pa zanima, če je verjetnost okužbe s hiv, če recimo z antibakterijskim robčkom obrišeš iz kake površine kri in si ne umiješ takoj rok oziroma vmes primeš še kaj drugega pa potem, ko že imaš umite roke zopet primeš to stvar? Ali pa potem preko antibakterijskega vlažnega robčka ni več možnost naprej prenašati?

Hvala in lep pozdrav!

To, da je robček kao antibakterijski, ne pomeni, da ima tudi v resnici neko antimikrobno delovanje. Če boste prijeli moker krvav robec s poškodovanimi rokami, obstaja tveganje za okužbo. Če so roke nepoškodovane, pa je te verjetnost izjemno majhna.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor!
Sicer nisem mislila, da je robec dobesedno cel krvav, ali da kar kaplja kri z njega. Tako kakšne dve, tri kapljice krvi(ali pa še to ne) na tistem antibakterijskem vlažilnem robčku. Roke pa niso poškodovane.
Kaj pa, če je kri ali kakšna druga telesna tekočina že posušena?

Pri posušenih materialih je možnost vnosa še bistveno manjša, ker virus zunaj človekovega telesa hitro propada, nepoškodovani kožni pokrov pa tudi predstavlha zaššito pred vnosom.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Kaj pa recimo v primeru, da je kri pomešana z vodo? Ali z vodo in milom? Ali pa, da je kri že posušena pa pride do zmešanja z vodo?

Žal takole ni mogoče teoretizirati. Voda bi kri še lahko razredčila, oz zmanjšala količino ev. prisotnega virusa na volumnsko enoto, koliko, kako, lahko samo ugibamo. propadlega virusa pa naknadno omočenje ne oživi več, če ste to mislili vprašati

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ja, nekako tako sem mislila.
Še eno vprašanje imam 🙂 Če pa kri ni vidna potem pa sploh ni možnosti za prenos? Recimo, da je kri na neki površini pa se tega bežno dotakneš vendar na rokah krvi ni opaziti, pa da bi pri tem recimo bila poškodovana koža?
Najlepša hvala za odgovore!

Tako nekako. Celo politje s krvjo po zdravi koži je za prenos virusa HV zelo malo tvegano, tveganje prične naraščati pri vbodih, ali pa politju po sluznicah.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!

V zvezi z mojim pomerjanjem kopalk imam še eno vprašanje. Štiri tedne od pomerjanja kopalk v trgovini so se mi pojavile bolečine v mišicah in sklepih, boleče grlo, glavobol, zato me sedaj skrbi, da mogoče ni prišlo do okužbe z virusom HIV. Kaj menite vi? Ali naj opravim testiranje?

Lep pozdrav!
Laurina

Zaradi pomerjanja kopalk se z virusom HIV 100% niste okužili in testiranje ni potrebno. Drugo pa bi bilo, če bi slučajno imeli ob tem še spolni odnos z nekom v kabini….

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!

Zahvaljujem se vam za tako hiter odgovor. Spolnega odnosa nisem imela. Pomerila sem le sp. del kopalk, ki so prišle v stik s kožo (zaradi tangic). Zaskrbelo me je, ker so se pojavile zdravstvene težave (glavobol, bolečine v mišicah…) ravno štiri tedne od tega dogodka.

Lep pozdrav!
Laurina

Pozabite na dogodek, take okužbe niso verjetne.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam ponovno eno vprašanje.
Že nekaj dni imam na prstu zraven nohta majhno ranico, ki sem si jo že pred dvema dnevoma zopet malo razpraskala, tako da se je upočasnilo celjenje. Danes pa sem šla v trgovino in vzela košarico in nakupovala približno 10 minut. Ko sem na blagajni dajala stvari na pult sem se malo popraskala ob košarico ravno v to hrastico, da se je zopet odprla. Kri ni ravno tekla, ker je tudi hrastica majhna, se je pa naredila taka majhna svetlo rdeča pikica, ko pogledam od bližje se kot nekako svetlika kot bi bila sveža kri na površini. Se pa te pikice ne da izprati, ker je očitno pod kožo (?) ali pa se je ranica tako hitro nazaj zaprla.
Zanima me, če lahko na tak način pride do kakšne okužbe s hiv ali kaj drugega? Košarica je bila malo umazana vendar na pogled suha. Kot sem rekla sem približno 10 min. s košarico hodila po trgovini jaz, tako, da je ta čas ni uporabljal nihče drug, tud pred mano mislim, da je vsaj nekaj minut ni uporabljal nihče.
Sicer sama mislim, da na tak način ne mora priti do česa hujšega kot, da se ranica malo vname. Nisem pa prepričana in bi bila vesela odgovora.
Hvala in lep pozdrav!

Teoretično v hiperendemskem okolju (s samimi bolniki s krvno prenosljivimi boleznimi, ki bi močno krvaveli in prijemali košarico s krvavečimi rokami neposredno pred vami), da, praktično pa ni nevarnosti za prenos preko košarice. Sploh pa ne v trgovini.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Mene tudi zanima,ce lahko kaj dobim in sicer imam kuzka,ki je v gobcek dala par flajstrov,ki so bili krvavi jaz pa tega nisem opazil. Ko sem ji dal roko v gobcek in potegnil vn sem opazil te krvave flajstre. Tudi sam sem jih prijel in takoj vrgel stran. Je kaka moznost za okuzbo.

Hvala za odgovor in lp..

New Report

Close