ventilacijski kamin
Eto, mi ga imamo sicer bolj na novo. Nordica 70 Prispatic. Vanj kurimo od septembra, ampak smo zelo zadovolji z ogrevanjem sob na drugem koncu hiše.
Nisem zadovoljna z steklom na kaminu, ki se umaže že po dveh kurjenjih, glede prahu pa bom rekla tako: vsakršno segrevanje zraka ga še dodatno osuši, ampak prahu pa nisem zasledila zato nič več, ga je pa vseeno dovolj:)
Jaz mam Nordico 70 … glede prahu ti ne morem nič pametnega rečt, ker ga brišem tko al tko…šipa se userje že prvi dan, sicer pa odvisno kako kuriš…če ogenj preveč zadušiš, je šipa prej usrana…je treba kurit tako da ogenj lepo gori…
Ventilatorji so kdaj nadležni ampak kar gre…pa še vsaj pol ure traja, da se termostat vklopi…
Vzidanega imam v kot, stena pa je do stropa…zgleda fensi kot TV v steni…
Se mi zdi da bi prostostoječi kamin bolje grel….
Imam pa prednost razpeljavanja zračnikov v sosednje prostore oz. v zgornji štuk….
Ne pozabite na zunanji dovod zraka (1x 7 cm ali 2×5 cm cevi)..
Mi ga imamo..Greje res zelo dobro. Notranja stran je obzidana s šamotom zunanje stene so siporeks. Ventilator je na drugi stopnji res malo moteč. Zrak je suh..Prah pa ja je..Kot pri centralni.
Kar se pa tiče šipe. Mi jo čistimo vsak dan posebej. Predno spraznimo pepel, počistimo šibo z arfom in pa viledo. Včasih gre takoj dol, včasih pa se moraš malo namatrati 🙂
Lp
Hvala za vaše izkušnje. Ogledan imamo kaminc nordica inserto crystal. Cena v primerjevi z drugimi kar solidna. Ampak en majster je na splošno vse venitlatorske kamine zelo skritiziral, da ful prašijo pa da se stekla zelo mažejo in da raje kot da si tak kamin postaviš, da je bolje da ga sploh nimaš. Pa da v tujini ventilatorske kamine stavijo ven, pa vzidujejo nove brez ventilatorja. Glede na to, da ima sin alergijo na hišni prah, sem res v dilemi ali naj sploh gremo v to investitcijo.
Ja, odkar kurimo z ventilacijskim kaminom, je občutno več prahu 🙁 sicer ga je na splošno v kurilni sezoni več,ampak kamin ga še dodatno dviguje. Še dobro, da nihče nima alergije.
Šipo pa najlepše očistiš kar s pepelom: papirnato brisačko navlažiš, namočiš v pepel in šipo zdrgneš in gre vse super dol. potem samo še na čisto zdrgneš z brisačko.