Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija velika mečava

velika mečava

Hvala za odgovor! Zgleda res prislo do tiskarskega skrata!

Spoštovani.

Imam 6 tednov starega sinčka, ki ima zelo majhno veliko mečavo, kar mi je danes potrdila tudi pediatrinja na prvem pregledu. Njegove mere ob porodu, odpustu iz porodnišnice ter danes bom zapisala spodaj.

Porod: 54cm, 4070g, obseg glavice 37.5cm

Odpust: 54cm, 3980g, obseg glavice 36.5cm

Prvi pregled (starost 6 tednov): 61cm, 6005g, obseg glavice 38cm (izmerila sestra) ali 38.5cm (izmerila zdravnica)

Ali se vam zdi, da mu glede na to, da je precej pridobil na teži in višini, glavica raste prepočasi? Ali menite, da bi bilo lahko to povezano z manjšo veliko mečavo? Kakšna je bila ob rojstvu se ne spomnim, ker na to nisem bila pozorna, tako da ne morem reči ali gre za hitro zaraščanje ali je bila taka že takrat. Pediatrinja se s tem ni obremenjevala, meni pa seveda ne da miru in me skrbi, da bi to lahko povzročilo zastoj v rasti možganov.

Hvala za vaše mnenje in lepo pozdravljeni.

Kopiram, čeprav odgovorjeno….

Hvala za ponovno pošiljanje :-).

Rast glavice je povsem v skladu s pričakovanji – vaš fant je bil res velik po telesnih merah, tudi pravi bučman.

Velikost mečave praviloma ni povezana z obsegom glave oz. rastjo – majhne mečave tudi ne pomenijo prehitrega zapiranja šivov, kar je edino, kar nas skrbi, če mečava “izgine”. Vendar se hkrati pojavijo “izbokline” na stiku lobanjskih kosti (kot grebenčki), glava tudi raste v nepravilnih smereh (odvisno od tega, kateri šiv se prehitro zrašča). So pa te kraniosinostoze (tako jih poimenujemo strokovno) izjemno redke – in sem prepričana, da to pri vas ni problem.

Torej kar mirno, pediatrinjo pa le vprašajte kar med pregledom vse, kar vas skrbi ali moti.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close