Velika cista med nosecnostjo.
Pozdravljeni,
danes sem imela prvi ginekoloski pregled v nosecnosti. Sem v 9. tednu nosecnosti. Noseca sem 2. V prvi nosecnosti je bilo vse bp. Stara sem 25 let. Ginekologinja mi je poleg ploda, s katerim je vse ok nasla na jakcniku eno veliko cisto. Glede tocne velikosti ni nic rekla. Vprasala me je, ce sem imela kaksne tezave z zanositvijo, v smislu, da bi rabila vzpodbujevalce ovulacije? Sama niti vedela ne bi za to cisto. Zelo se je zacudila, ko sem ji rekla, da me omenjena cista nic ne tisci in ne boli. Namesto veselja sem zelo zaskrbljena. Prosim za vase mnenje. Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
brez podatka o velikosti omenjene ciste težko ugibam, za kaj gre, ampak najpogostejša cista na jajčniku v nosečnosti je luteinska cista, ki v preko 90% do 16. tedna nosečnosti izgine sama od sebe.
Hvala za odgovor. Verjetno mojega odgovora vceraj niste uspesno prejeli… v materinski knjizici sem nasla, da pise, da je cista desno ob uterusu, je navadna cista, premera 7,5 cm in brez povečanih parametrov. To je precej ogromna cista ne? Kaj to pomeni za naprej? Ko sem zanosila (ko je bil test nosecnosti pozitiven) – 27. dan ciklusa, sem imela strašne bolečine pri odvajanju blata in urina. Nakar so te bolecine v priblizno 7. tednu popolnoma prenehale. Mislite, da bi to nakazovalo na to, da je cista bila se vecja?
Spoštovani,
predlagam, da se s cisto vsaj do 16. tedna nosečnosti sploh ne obremenjujete. Zelo verjetno gre za preprosto luteinsko cisto, ki je pogojena z ovulacijo in nosečnostjo. 99% teh cist izgine spontano do 16. tedna.
mislim, da poči, priznam pa, da še nobene nisem dnevno spremljal, da bi lahko razpravljal o tem, na kakšen konkreten način v koliko % izgine. Iskreno mislim, da to niti ni pomembno.
Spoštovani,
ne vem o kako veliki cisti govorite. Luteinske ciste imajo tipično premer med 3 in 8 cm. In da, takšne ciste lahko počijo in zaradi tega ni nobene škode. Ne rabite si ničesar predstavljat. Preprosto sprejmite to kot dejstvo.