Najdi forum

Vegeta, jušne kocke

Doječe mamice!

A se izogibate raznim takim dodatkom v jedeh? Mislim na jedi, ki jih jeste ve, ne otroci. Kaj pa začimbe, ne ravno ta hude, ampak kot bazilika, peteršilj, timijan, šetraj, origano?

Hvala za odgovore!

Lp, N.

Jaz jem vse, z začimbami vred – samo hrena sem se izognila v velikonočnih praznikih.

Jušne kocke in vegeta so sama kemija. Začimbe so pa dobrodošle.

Sestavine jušne kocke:

Jedilna sol, hidrogenirana rastlinska maščoba, ojačevalec arome (mononatrijev glutaminat, dinatrijev gvanilat, dinatrijev inozinat), krompirjev škrob, goveja maščoba, mesni ekstrakt (5 %), beljakovinski koncentrat (vsebje sojo), laktoza, sušena zelenjava, barvilo, kurkuma, črni poper, muškatni cvet …

Sam strup.

Samo glede natrijevega glutaminata:

“Natrijev glutaminat (MSG) – Glutaminska kislina
Natrijev glutaminat (MSG, engl. Mono Sodium Glutaminat) se skriva za mnogimi imeni dodatkov, ki jih proizvajalci predelane hrane dodajajo v svoje prehranske izdelke, da bi jih ljudje rajši jedli.

Zgodovina

Ceprav so za izboljšanje okusa ekstrakt alg na vzhodu uporabljali že vec kot tisoc let, so šele leta 1908 dognali, da je za prijeten okus odgovorna glutaminska kislina. Leta 1910 so jo zaceli industrijsko pridelovati. Do leta 1956 je bila pridelava pocasna in draga. Ko pa so jo Japonci leta 1956 zaceli pridelovati s pomocjo bakterijske fermentacije, se je njen pohod v prehransko industrijo zares zacel. Zelo hitro je postala prvi dodatek prehranske industrije.

Prvi dokaz o možganskih poškodbah, ki jih provzroca MSG, je bil objavljen že leta 1957 (Lucas, D.R. and Newhouse, J. P. The toxic effect of sodium-L-glutamate on the inner layers of the retina. AMA Arch Ophthalmol 58: 193-201, 1957); prve raziskave in porocila o škodljivosti te kisline so bile objavljene leta 1968 (Kwok, R.H.M. The Chinese restaurant syndrome. Letter to the editor. N Engl J Med 278: 796, 1968); prvi izsledki o debelosti in drugih škodljivih posledicah uživanja MSGja pa so prišli v javnost leta 1969 (Olney, J.W. Brain lesions, obesity, and other disturbances in mice treated with monosodium glutamate. Science. 164: 719-721, 1969).

Škodljivost

Predelana hrana z dodanim MSGjem je dokazano vzrok za naslednje bolezni in zdravstvene težave: raznorazni kožni izpušcaji, astma, možganske poškodbe, zmanjšana sposobnost ucenja, motnje pri delovanju endokrinih žlez, telesna odvisnost, možganska kap, epilepsija, shizofrenija, strah, depresije, degenerativne nepravilnosti kot je ALS, Parkinsonova bolezen in Alzheimerjeva bolezen..Glutaminska kislina v dolocenih okolišcinah deluje kot nevrotoksin, povzroca nevronske degeneracije in celicno smrt. Že vec desetletij je dokazano, da MSG povzroca debelost in telesno odvisnost. V vec kot 100 razlicnih znanstvenih študijah po svetu so znanstveniki poredili miši na ta nacin, da so jim vbrizgali MSG. Ce pogledamo miši v naravi, ne najdemo nobene, ki bi bila debela. MSG pri miših poveca kolicino insulina, ki ga proizvaja trebušna slinavka za trikrat – zato se miši zacnejo rediti. Kaj pa ljudje? Evropska unija je pred kratkim objavila izsledke, da je zmeraj vec ljudi debelih in da ima zmeraj vec ljudi sladkorno bolezen. Uživanje hrane obogatene z MSGjem je ena glavnih vzrocnih povezav.

MSG se nahaja v skoraj vsaki predelani hrani. Tam, kjer ga ne moremo najti, se skriva za drugimi imeni, npr HVP ( hidroliziran rastlinski protein). Pri vsaki predelani hrani moramo paziti tudi na izjave, kot je npr. naravna aroma, dodan okus…Tu se tudi skriva MSG. MSG je predvsem v hrani, ki jo otroci najraje jedo. Pa ne da so otroci zaradi tega zmeraj bolj debeli?!. Preverite npr. cips, skoraj v vsakem je dodan MSG. In kako radi ga jedo otroci.

Zakaj ga proizvajalci tako radi dodajajo predelani hrani? Odgovor je preprost. MSG v telesu proizvaja podobno odvosnost, kot to delajo raznorazne droge in posledicno ljudje tako hrano rajše jedo. Skratka, ko gremo mimo polic s hrano, bomo raje izbrali hrano, ki nam tako prija in tekne—in to je skoraj zmeraj tista, ki ima dodan MSG. Zopet poglejte pakirano hrano, nizkomašcobne solatne prelive, konzervirane juhe,..in ce že vi ne, bodo vaši otroci takoj šli k polici s cipsom. Poglejte verige s hitro prehrano. V skoraj vseh izdelkih je MSG. In zakaj ni MSG prepovedan? Zato ker ga FDA (Federal Drug Administration) ni nikoli prepovedala, ceprav je bilo v zadnjih 30 letih objavljenih ogromno študij, ki govorijo o škodljivosti, odvisnosti in debelosti, ki jih povzroca prav MSG. In zakaj ga ni? Zato ker je mocan lobi prozvajalcev hrane tako zahteval. In mi vsi radi zobamo to hrano in se veselo debelimo, pri tem zelo uživamo ter nekako ne moremo nehati jesti npr. cipsa, ko ga enkrat odpremo in je na mizi. Poizkusite npr. CHIO CHIPS ( +20% gratis), ki ga dobite v vseh trgovskih centrih. Izvrsten okus. Ne moreš ga nehati jesti. Poglejte kaj mu je dodano- seveda tudi MSG. In ta cips je samo en izdelek od stotin drugih, ki vsebujejo MSG.

Dinatrijev inozinat povzroča protin in je prepovedan v hrani za dojenčke in majhne otroke.

vse te začimbe dajem, tudi drobnjak

O škodljivosti ojačevalcev arom je že Compaq dovolj povedala. Meni se zdi, da tudi k okusnosti hrane prav nič ne pripomorejo (prej obratno). Jaz sem v prvih mesecih dojenja normalno uporabljala vsa zelišča, izogibala sem se edino česnu in čebuli ter čiliju.

jaz pa uporabljam vse, tako vegeto kot tudi sveže začimbe.

Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close