Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Večja perforacija bobniča pri 3-letni hčerki

Večja perforacija bobniča pri 3-letni hčerki

Pozdravljeni,

3-letna hčerka ima že leto dni težave z desnim ušesom. Če se vrnem na začetek.

Lani jeseni smo med čisto običajnim prehladom opazili gnojni izcedek iz desnega ušesa. Ob obisku pediatra nam je le-ta zagotovila, da gre za težavo, ki je posledica prehlada. Uho smo, kot doslej, previdno in redno čistili. Stanje se je nekoliko izboljšalo, ob ponovnem prehladu pa se je zopet pojavil gnoj. Obisk pediatra nam je prinesel isti odgovor – posledica prehlada, kakšne luknjice v ušesu ni bilo videti. Minilo je nekaj časa, nakar je bilo nekega dne ob prihodu iz vrtca uho zalito z gnojem. Peljali smo jo v dežurno ambulanto, kjer je dobila antibiotik. Stanje se ni preveč izboljšalo, zato smo ponovno obiskali pediatra in dobesedno izsilili napotnico za ORL. Nanj smo čakali kar nekaj časa in ko smo končno dobili termin – šok, dve tretjini bobniča je luknja. Dobili smo ciloxan, nasonex in amoksilav. Med letošnjim poletjem težav ni bilo. Uho smo skrbno ohranjali čisto in predvsem suho s pomočjo silikonskega čepka.

Smo pa trenutno zelo zmedeni glede ukrepov, ki nam jih je razložila ORL. Pred poletjem je namreč dejala, da bo hčerka pri cca 4-ih letih imela operacijo bobniča in da bo vse v redu. Zdaj jeseni, ko smo jo zaradi gnojnega izcedka ponovno obiskali, pa nam je dejala, da takšnih operacij ne delajo oz. da čakajo do 18. leta.

Že tako smo jezni zaradi neustrezne obravnave pediatra, zdaj pa še dodatno zmedeni zaradi zgoraj razloženih ukrepov. Ali to zdaj pomeni, da bo komaj 3-letna hčerka do 18. leta ob stiku z vodo morala uporabiti silikonski čepek?

Vljudno prosim za razlago, saj smo resnično obupani.

Najlepša hvala!

Lep pozdrav,

Anja

 

Pozdravljeni,

popolnoma razumem vašo zaskrbljenost. Vendar ni razlogov za obup. Pri majhnih otrocih do 4. leta so akutna vnetja srednjega ušesa kot posledica virusne okužbe zgornjih dihal (prehlada)  zelo pogosta, žal pride tudi do razpoka bobniča in gnojnega izcedka. Običajno je luknjica čisto majhna, po prenehanju izcedka se sama zaceli.

V primeru, da bobnič poči večkrat ali so sposobnosti celjenja bobniča slabše ali je bobnič stanjšan zaradi dolgotrajnega izliva v srednjem ušesu (tudi posledice virusnih okužb zgornjih dihal) ali v primeru zelo agresivnih bakterij lahko ostane luknja na bobniču. Zaradi tega je sluh malo slabši in uho je treba ščititi pred vodo, da z vodo ne bi prišle bakterije v srednje uho. Obstaja sicer možnost, da se luknjica še vedno sama zapre, če ni več vnetij.

Drži, da je priporočljivo pri 4 letih narediti operacijo- odstranitev žrelnice, na katero naj vas naročijo že zdaj zaradi čakalnih dob. Žrelnica je kot rezervoar bakterij v nosnem žrelu, zaradi nje se lahko akutna vnetja srednjega ušesa ponavljajo.

Zapora luknjice na bobniču s pomočjo delčka mišične ovojnice (timpanoplastika ali miringoplastika) je smiselna šele, ko je otrok star že 10 let, saj so prej uspehi operacije slabi, luknja nastane ponovno. Razlogi so  še nedokončana rast glave in z njo Evstahijeve tube za dosego njene dobre funkcije ter pogosti virusni infekti zgornjih dihal pri mlajših (imunski vzrok).

Za zaščito pred vodo vam priporočam poleg silikonskega čepka še neoprenski trak, ki se zapne z ježkom in pokrije uho.

Lp,

 

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close