Najdi forum

Večerna anksioznost po pitju piva

Pozdravljeni

Star sem 19 let. S Cipralexom se zdravim približno 3 mesece zaradi paničnih napadov in socialne anksioznosti. Zdravljenje napreduje, saj se počutim že precej bolje. Muči pa me še večerna anksioznost po pitju piva (1-2 pivi). Namreč, poleg Cipralexa jemljem tudi Lamictal (100mg 2x na dan) zaradi epilepsije. Zdravnik mi je sicer alkohol odsvetoval, ampak kakšen kozarček za sprostitev naj ne bi škodoval. V teh dneh pa mi zvečer sede popiti kakšno pivo ali dva, ampak po ”večerni sprostitvi” nastopi anksioznost, ker moram vzeti še Lamictal. Nekje sem zasledil, da lahko antiepileptiki in prekomerno uživanje alkohola povzročijo komo. Zdaj pa imam vsak večer strah pred komo oz. pred težkim prebujanjem (to sem namreč že doživel, ampak takrat sem zaužil precej več alkohola), če bom vzel še Lamictal, zato kdaj pa kdaj zdravila zvečer ne vzamem, zlasti če sem popil še kakšno pivo več. Čeprav verjetno ne morem kar pasti v komo po dveh pivih, mi ta strah ostaja v podzavesti in zato ne upam zaspati, saj se bojim, da se zjutraj ne bom zbudil. Nato popijem nekaj vode in nekaj pojem, in šele nato lažje zaspim, ampak strah je še vedno prisoten. Takrat vzamem tudi Lamictal. Vem, da mi boste odsvetovali pitje piva, ampak ker sem še mlad si ne predstavljam npr. žurke brez piva, saj se le tako znam sprostiti, ampak zdaj tudi na žurkah nastopi strah, če popijem kakšno pivo. Če ne popijem nobenega piva, zaspim brez težav, vzamem zdravilo brez slabe vesti … Pijem le pivo v mejah normale, nobenega žganja ali vina. Ne kadim.

Zdaj pa me zanima, kako premagati ta strah pred komo oz. težkim prebujanjem, in da brez slabe vesti popijem kakšno pivo in vzamem Lamictal?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni,

hvala za vaše sporočilo.

Nekje ste zasledili, da naj bi antileptiki in prekomerno uživanje alkohola povzročilo komo. V primeru, da je to res (o tem povprašajte vašega zdravnika) potem vaš način pitja (1-2 pivi zvečer) ne pomeni prekomerno uživanje alkohola? Kljub temu pa občutite strah, ki očitno nima realnih temeljev?

Vaši simptomi (panični napadi, socialna anksioznost, strah pred komo in težkim prebujanjem) so odraz vaše globlje psihodinamike, zato lahko rečemo, da so simptomi naši prijatelji, ki nam povejo, da nekaj ne počnemo v redu. Ravno zato ni enostavnega odgovora kako premagati strah pred komo oz. težkim prebujanjem. Zdravila lahko zmanjšajo intenzivnost simptomov, vendar vzrokov zanje pa ne razrešijo. Podobno je pri lajšanju simptomov z raznoraznimi tehnikami (avtogeni trening, samopomirjanje, simptomatsko usmerjene psihoterapije, iskanje potrditve, da se kaj takega ne more zgoditi, zdravniški pregledi, ki izključijo bolezen ipd.) Zato je priporočljivo, da obiščete tudi psihoterapevta, ki vam bo pomagal v vašem samoraziskovanju, samospoznavanju, ozaveščanju, identifikaciji težav in čustev, predelavi konfliktov ali travm ipd. Na ta način se simptomi pogosto hitro odmaknejo na stran, saj se s takim raziskovanjem lotite pravih težav oz. razlogov za simptome.

Sem vam odgovoril na vprašanja?

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close