večerja 9-mesečnika
Jaz ga sicer še polno dojim… pa vendar povsod berem, da do 1. leta sploh ne kravjega mleka – še v zadnji št. Mame, nič sladkega, ne žitaric z glutenom, da o jajcih in mesu sploh ne govorimo!!! Nam zaenkrat še uspeva, vendar imamo do dopolnjenega 1. leta še 4 mesece… Me tudi že skrbi…
Prav lep pozdrav, Anita
Anita!
Pišeš da ga polno dojiš: a to pomeni, da mu še ne dodajaš nobene druge hrane?
Zanima me, zakaj ne (če si mogoče kje prebrala/ izvedela, da je to dobro) in zanima me še, kdaj mu boš začela dodajat.
Mi smo tik pred zdajci, ko naj bi mu začeli dodajat, vendar ne vem, kako in kdaj začet.
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Katarina
Pozdravljena,
poskusi se z marmelado, namazano na kruh, pa sircek (Bucko z Lucko), lahko tudi sam sir, na kocke narezan in pa kruh, kaj pa v mleko namocen kruh.
Za Anito pa se to – zdi se mi bolj nenaravno pri 8 mesecih samo dojiti (kaj pravi pediater?), kot pa da je njegova prehrana ze lepo mesana. Res da je materino mleko najbolj zdravo in hranljivo, pa vendarle, res pri 8 mesecih samo z mlekom dobi vse, kar potrebuje? Nas malcek pri se ne 9 mesecih je prakticno vse, ce izzvzamemo hrano s konzervansi in zacimbe (razen soli). Kravje mleko smo mu zaceli dajati pri 6,5 mesecu in ni bilo nic narobe.
Anita,
ti si zgrešila bistvo polnega dojenja. Otrok naj bi bil polno dojen 6 mesecev, ne pa eno leto. Imela boš velike težave z navajanjem na novo hrano, saj je otrok že po petem mesecu starosti zelo izbirčen. Pa tudi – si se kdaj vprašala, če tvoje mleko še vsebuje vse vitamine in minerale, železo da zadosti potrebe 8-mesečnika.
Vprašaj za nasvet še pediatrinjo.
Lep pozdrav!
Najbrž sem površno in prehitro uporabila izraz polno dojenje… Gre za to, da je pri naju dojenje še zmeraj glavna hrana… Je tudi sadje in zelenjavo, vendar ga po vsakem takem obroku večinoma še dojim… Otrok je zdrav in zadovoljen, ima že več kot 11 kg, zato me ne skrbi… Torej ne gre dobesedno za “polno dojenje”. Nikakor pa ne bi želela otroku dajati vsega po vrsti.
Hvala vsem, lep dan!
Anita
Pozdravljena!
Jaz sem zelo počasi začela pri šestih mesecih – tako s poskušanjem, vendar le sadje in zelenjavo, vse do danes – 8 mesecev (jabolko, banana, hruška, kaki, sliva, korenček, cvetača, krompir, repa, koleraba), zdaj boma pa začeli še kaj drugega – žitarice (zdrob, kruh…), do sedaj še ni bilo hrane, ki je ne bi sprejel. Tako mi je svetovala tudi pediatrinja, da se nikamor ne mudi, povsod pa lahko prebereš tudi o prednostih dolgega dojenja.
Srečno, Anita
Hvala za odgovor.
Končno ena, ki ni obremenjena s siljenjem otroka s hrano (tako kot so vse naše drage mame in babice!). Mojega dojenčka so eni hoteli hraniti že kar pri treh mesecih in komaj mi je uspelo, da sem jim dopovedala, da je pri otrocih najpomembnejše zadovoljstvo in sreča in ne teža.
Lep pozdrav, Katarina
Hvala za podporo. Saj vse mamice želimo, da bi bil naš otrok srečen in zdrav, kajne?! Tisto o siljenju mi je zelo znano… pa da taki otroci sedijo v vozičkih že z žemljico v roki, pa da se dobijo nevemkakšnevse kašice, pa zakaj pa ne bi smel malo tega in onega… Pa celo poletje so me gnjavili, če ni žejen, ko sem ga polno dojila…Tudi sama sem prepričana, da mu nič ne bi bilo, če bi pil čaj, pa jedel puding… vendar sama pač ne tega ne želim. Korenčkovo in jabolčno kašo npr. pripravim v petih minutah in ne vidim razloga, da bi jo morala kupovati – narejeno s sladkorjem. Kljub temu da mu “ne dovolimo” sladkih stvari, da mu še ne dajemo mesa itd. je zelo velik in težak, če je že to merilo…
Vsaka mamica se najverjetneje odloči tako, kot se njej zdi najbolje za otroka – in tako je prav!
Srečno, Anita