Najdi forum

vdrte bradavice

Spoštovana Karmen

Imam vdrte bradavice. Ker nameravam zanositi, spremljam veliko literature s področja vdrtih bradavic in dojenja v takih primerih. Na tej strani sem tudi prebrala informacije o Hoffmanovih vajah, ki ste jih posredovala nekaterim in sem jih začela izvajati že sedaj (torej pred nosečnostjo). Ko sem pred kratkim imela ginekološki pregled in mi je ginekolog pregledal tudi prsi, je pač pripomnil, da imam vdrte bradavice. Na moj odgovor, da me to ne moti, je bil zelo začuden, njegov odgovor pa je bil: “Ja kako vas ne moti? A se ne zavedate kakšne težave boste imela pri dojenju!” Bila sem zelo presenečena ob tem njegovem odgovoru. POtem je še dejal, da saj se da malo poštimat z nastavki, a da naj ne pričakujem dolgotrajnega dojenja, saj bo to prevelik problem zame. Ko pa sem mu omenila Hoffmanove vaje, je pa najprej izkazal začudenje (v stilu kaj pa je sedaj to) in ko sem mu malce opisala je dobesedno ponorel, naj si kaj takega (hoffmanove vaje) ne drznem izvajati pred nosečnostjo, saj si lahko poškodujem bradavice!
Sedaj sem glede dojenja res totalno na dnu, saj ne vem več kaj je prav! Zelo si želim dojiti svojega otroka in do tistega dne sem bila 100%, da ga bom. Sedaj sem pa malo v dvomih. Torej- ali lahko že sedaj izvajam Hoffmanove vaje in ali obstaja možnost, da bom lahko kljub vdrtim bradavicam dojila otroka (po možnosti brez nastavkov).

Hvala in lepo pozdravljeni

Zoja

Draga Zoja,
evo, zopet sem v situaciji, ko moram napisati močno diplomatski odgovor. Če bom napisala, da vaš zdravnik očitno ni dovolj izobražen o tej tematiki ali nima osveženih znanj, se bom zamerila pol slovenskim zdravnikom in konec koncev sem jaz laik proti zdravniku. Katere izjave imajo večjo težo? Če bom vijugala kot maček okoli vrele kaše, pa se boste še vedno spraševali, kdo ima prav – jaz ali zdravnik. Zoja, vedite, da sem akreditirana svetovalka za dojenje pri mednarodni zvezi za dojenje (LLLI), ki uživa velik svetovni ugled. LLLI je uradna svetovalka pri Unicefu, Svetovni zdravstveni organizaciji in številnih pediatričnih akademijah. Vse trditve, ki jih napišem tukaj na forumu so VEDNO znanstveno in strokovno utemeljene s številnimi znanstvenimi in medicinskimi raziskavami. Z LLLI sodelujejo številni zdravniki, ginekologi, porodničarji, psihologi in ne nazadnje, te trditve so tudi skupek izkušenj številnih mam po celem svetu. Svetovalke imamo dobro bazo podatkov in najnovejšo strokovno literaturo, vse naše delo pa je vedno v strogih omejitvah priporočil naše organizacije in dokumentirano. Torej to ni le moja beseda proti besedi vašega ginekologa ampak proti svetovni organizaciji, ki uživa velik strokoven ugled.

Izjava, da se s Hoffmanovimi vajami poškoduje bradavice izhaja iz raziskav, več kot petdeset let nazaj, ko so na Britanskem kolegiju za porodništvo in babištvo izdali priporočilo, da so bradavice v času velikih hormonskih sprememb preobčutljive in ranljive. Prav hecno pa je to, da so obenem priporočali materam (in groza, celo še vedno priporočajo v nekaterih šolah za starše ali v starejši lietarturi), da naj bradavice utrjujejo in drgnejo s frotirastimi brisačami. Kar je celo mnogo bolj grobo in invazivno, kot Hoffmanove vaje.

Res je, da je zelo pomembno, da se Hoffmanove vaje izvajajo pravilno in pravi čas. Toda, če bi bilo temu tako, bi se potemtakem morale bradavice poškodovati med vsakim ljubljenjem, tuširanjem z mrzlo vodo ali frotiranjem z brisačo. Res je, da so pri uporabi Hoffmanovih vaj mnenje strokovnjakov deljena, a le pri eni stvari – kako dolgo naj jih matere izvajajo v nosečnost. To pa zato, ker lahko stimulacija bradavic privede do prezgodnjega poroda. Prav zato izvajanje Hoffmanovih vaj ne priporočamo več po šestem – sedmem mesecu nosečnosti.

Hoffamnova vaja opisno izgleda takole: ženska naj večkrat dnevno izvaja te vaje na naslednji način – ženska naj postavi oba palca na začetek “podnožja” bradavice (ne na koncu bradavice in ne na koncu areole), tako da sta si palca nasproti. Počasi in NEŽNO naj s palcema krožno pritiska okoli bradavice, tako, da gresta palca narazen, stran od bradavice, kar povzroči, da se bradavica rahlo privzdigne navzgor. S to vajo se razteguje tkivo, ki pretesno drži bradavico v areoli.

V primeru ploskih ali vdrtih bradavic se pri dojenju lahko pojavijo težave, saj dojenček le stežka ali pa sploh ne more zagrabiti bradavice. Kakšne so vaše bradavice lahko preverite tako, da položite palec na vrhnji del in kazalec na spodnji del bradavičnega kolobarja, pri čemer prsta nežno stisnite. Bradavica naj bi ostala pokončna oz. izbočena. Če se namesto tega splošči ali celo obrne navznoter, je dobro, če nosi nosečnica oz. doječa mati posebne bradavične školjke in izvaja t.i. Hoffmanovo vajo. Drugi preprost preizkus je tudi opazovanje bradavic med spolnim vzburjenjem ali ob izpostavljenosti hladu. Če se bradavice ob tem izbočijo, o ploskih ali vdrtih bradavicah ne govorimo.

Zagotavljam vam, da je dojenje z vdrtimi, poškodovanimi ali celo z piercingom prebodenimi bradavicami popolnoma možno. Je pa res, da imata lahko mamica in dojenček na začetku več težav. A z dobro pripravo v nosečnosti, pravilnimi informacijami in pravilnimi načini pristavljanja (in brez nastavka!), jih lahko prav lepo prebrodite. Ljudje, ki nimajo odnosa do dojenja ali so o dojenju prebrali le stran ali dve v knjigi Pediatrija (ki jih na Medicinski fakulteti ali Srednji zdravstveni šoli namenjajo dojenju), pa še tam so le osredotočeni na fiziologijo in patologijo, lahko z izjavami kot so »s takimi bradavicami ne boste mogli dojiti« naredijo velikansko psihično škodo pri materi. Saj na ta način v vas zacementirajo prastrah, da zaradi nekakšne okvare ne boste mogli dojiti in je to že tudi kot nekakšno opravičilo za občutke krivde, ki prevevajo mamice, ki imajo težave pri dojenju. »Zakaj nisi dojila?« »Zato, ker imam vdrte bradavice in ni šlo« je slišati dobro (samo) opravičilo, a bolj prav bi bilo: »na žalost nisem imela pravih informacij in prave podpore, da bi dojila z vdrtimi bradavicami«.

Draga Zoja, pravkar se tudi pogovarjate, ali bolje rečeno – dopisujete z mamico, ki je imela pred rojstvom prvega otroka zelo velike, popolnoma ploske bradavične areole, sami vršički bradavic niso nikoli izstopale (tudi pri tuširanju z mrzlo vodo ne). Čudno, kako to, da lahko potem uspešno dojim že tretjega otroka, hm? In to brez nastavkov? Je pa res, da sva s prvim imela strašanske težave. Joj, kaj bi dala, da bi imela takrat na voljo takšne informacije, kot jih imam na voljo sedaj :).

Kaj torej lahko storite že sedaj, pred nosečnostjo in med nosečnostjo?

Vdrte bradavice lahko že pred ali med nosečnostjo omilimo ali celo popravimo. Lahko si omislite posebne školjke, ki s podtlakom izvlečejo bradavice, bolj prijeten način pa je sesanje bradavic med ljubljenjem ali redno izvajanje posebnih vaj za mehčanje vezi, ki bradavici ne dovolijo izstopiti (Hoffmanove vaje). Bradavične školjke s podtlakom izvlečejo bradavice. Bradavične dobite v bolje založenih trgovinah z otroško opremo, pri nas se dobi le školjke znamke Avent. Ne zamenjujte školjke z nastavki! Kako izgledajo, si lahko ogledate na straneh: . Če bradavice niso resnično zelo vdrte, pa jih bo največkrat izvlekel dojenček sam, ki s svojim sesanjem najmočneje vpliva na obliko bradavice. Po porodu si lahko pomagate tudi s prsni črpalko, tako da s podtlakom povleče bradavico ven in takoj nato pristavite dojenčka. V nekaj dnevih ali tednih, s sesanjem dojenčka ali s stimulacijo s prsno črpalko, se stanje bradavic izrazito izboljša.Mnoge mamic,e ki so dojile prvega otroka in imele težave z vdrtimi bradavicami tudi poročajo, da teh težav pri naslednjem otroku ali otrocih ni bilo več.

Tudi pozitivna psihična priprava na dojenje je za uspešnost le-tega navadno večjega pomena kot fizična. Dojenje je sicer samoumevno in naravno kot le malokatera stvaritev narave, vendar je hkrati tudi umetnost, ki se je morata tako mamica kot otrok včasih šele naučiti. Za uspešno dojenje je potrebno najmanj dvoje: močna želja: “želim dojiti” in močno prepričanje:”dojila bom”. Uspeh je velikokrat odvisen od samozaupanja pa tudi od ZNANJA, da ima najmanj 95% (po nekaterih novejših virih celo 98%) žensk v normalni psihofizični kondiciji dovolj mleka, da prehrani svojega otroka.

Za nego bradavic že v nosečnosti velja podobno, kakor za nego med dojenjem:
– čimmanj uporabljajte razne kreme za telo in deodorante
– čimmanj mila in vode, ki dodatno izsuši kožo
– pazite, da se bradavice ne bodo drgnile (lahko ob šiv na nedrčku, pregrobo otiranje z brisačo)
– pozorni bodite na morebitne kožne probleme (ekcemi, impetigo, bakterijske infekcije, drugo)
– ne nosite pretesnih in sintetičnih nedrčkov ali nedrčkov s šivi preko bradavic ali s kostjo
– imejte prsi čimveč na zraku (topless) a ne na direktnem soncu
– ne uporabljajte prsnih blazinic
– mažite bradavico s svojim mlekom (če se že izceja, ker ima protibakterijske lastnosti) ali čistim lanolinom (Lansinoh)

Včasih so materam priporočali sušenje bradavic s fenom, zračenje in sončenje. Tega ne priporočamo, saj so te metode le še bolj izsušile kožo. V lojnicah okoli bradavice se izloča naravno mazivo za bradavice in se ga na tak način le odstranjuje, kar povzroči več škode kot koristi. Tudi večina krem, ki se prodajajo v ta namen lahko na občutljivejši koži naredijo več škode kot koristi.

Prilagam povezavo na članek o ranjenih bradavicah, za več informacij…

In izkušnje mamic, ki so dojile s ploščatimi, vdrtimi bradavicami:

Za vašo vedoželjnost pa še povezava na nastavke za dojenje:

Zapomnite si, dojenček se ne doji na bradavici, dojenček ne sesa bradavice! Dojenček dojko molze!!! Sama oblika in vršiček bradavice za uspešno dojenje nista tako pomembna kakor to, da ima dojenček pravilno in globoko v ustih kar največji del bradavičnega kolobarja.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Karmen,

Najlepša hvala za obširen odgovor!

Lep dan

Zoja

New Report

Close