Vbod – tetanus
Spoštovani, tveganje za tetanus obstaja, kadar povzročimo z umazanim ostrim predmetom ZAPRTO rano (vbod, opraskanina, prekrita z umazanijo, pik trna, …), Zgolj stik z zarjevelim predmetom ni nujno, da je tudi tvegan za prenos tetanusa. Ker pa so tovrstni dogodki (tvegani, potencialno tvegani in tudi netvegani) v življenju pogosti, skrbimo za stalno zaščito proti okužbi (in se docepljamo s po enim odmerkom cepiva proti tetanusu vsakih 10 let). Kako v vašem primeru? Če ste bili proti tetanusu popolno cepljeni, skrbite za vzdrževanje imunosti na način, da vsakih 10 let prejmete odmerek. V koliko pa proti tetanusu še niste bili cepljeni, takoj poskrbite za zaščito.
Pozdravljeni, zanima me, kakšna je zaščita proti tetanusu po 15 letih od zadnjega cepljenja (starost osebe zdaj je 32 let), če je nekdo v otroštvu celovito bil cepljen proti tetanusu (kot celovito mislim popolno oziroma tako da je bil večkrat cepljen v nekem obdobju, saj veste kaj mislim, pravilno cepljen)? Vem, da bi se poživitveni odmerek naj dal na 10 let, ampak a to pomeni, da je po 15 letih od cepljenja zaščita 0% ali to pada postopoma? Recimo, da če se nekdo 15 let ni cepil ima še vedno zaščito recimo 70%? Ne vem, samo sprašujem.
Spoštovani, pri popolno cepljeni osebi (brez imunskih pomanjkljivosti) je verjetnost okužbe s tetanusom izjemno nizka. Vrednosti protiteles so sicer individualno (med posamezniki) zelo različne, a tudi v primeru nizkih vrednosti okužb praktično ni (kar pomeni, da se ob stiku s povzročiteljem) ali ob revakcinaciji spet aktivira imunski spomin.
Spoštovani, pri popolno cepljeni osebi (brez imunskih pomanjkljivosti) je verjetnost okužbe s tetanusom izjemno nizka. Vrednosti protiteles so sicer individualno (med posamezniki) zelo različne, a tudi v primeru nizkih vrednosti okužb praktično ni (kar pomeni, da se ob stiku s povzročiteljem) ali ob revakcinaciji spet aktivira imunski spomin.
Pozdravljeni,
Natanko pred dvema mesecema, je prislo do odrgnine roženice( stik z vejo). Dobila sem antibiotične kapljice, zadeve se je v parih dneh pozdravila.
Ker me ni nihče opozoril na cepljenje proti tetanusu me sedaj zadeva skrbi.
Sicer sem redno cepljenja po programu ( stara sem 32 let). Zadnje cepljenje proti tetanusu je bilo septembra 2014. Sem v nevarnosti, ker je minilo preko 10 let?
Sedaj prejemam antibiotik zaradi vnetja sinusov , lahko kljub temu opravim še ceplenje?
Spoštovani, glede na meganizem poškodbe, sploh pa podatek, da je bil dogodek pred dvema mesecema, tveganja za okužbo s tetanusom ni. Za vzdrževanje optimalne zaščite v naprej pa se svetuje, da zaščito s po enim odmerkom cepiva obnavljate vsakih 10 let. Ker ste se cepili pred 10 leti, se ob priliki pač cepite, ni pa smiselno med akutno okužbo.