Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija vazomotorni rinitis in sinusi

vazomotorni rinitis in sinusi

Leta 1979 (pri starosti 5 let) so mi odstranili mandlje, zaradi ponavljajočh gnojnih angin in vnetij srednjega ušesa. Vnetja ušesa in grla so se nato zreducirala na približno 2 x letno; ob prehladih pa sem imela težave z občutkom vode v ušesih tudi zaradi slabo prehodne evstahijeve cevi. Stvar je oteževalo še to, da takrat nismo poznali pršil in fiziološke raztopine, ki bi odpirala dihalne poti in si moral pravzaprav 14 dni ali več prenašati šumenje v ušesih, slabši sluh in iztekanje sluzi v grlo.
Pri starosti 30 let se mi je v jeseni pojavil hud rinitis, zdravnica mi je predpisala Tafen in Flonidan (kasneje smo zamenjali za pršilo Mommox). Po opravljenih alergoloških testih, slikanju pljuč, pregledu pri pulmologu, je bilo ugotovljeno, da ni alergije na nobeno snov, astma ni prisotna, gre le za povečano izločanje sluzi ob hladnem in vlažnem vremenu, še posebej pozimi. Po jemanju teh zdravil se vnetja ušes niso več pojavljala, se je pa ta rinitis pojavljal vsako leto.
Pri starosti 38 let pa so se mi pojavile bolečine v sinusih, bolečina v delu čela na dotik, s tem povezan hud glavobol. Jemala sem 2×2 vpiha Olynth, 2×2 vpiha Mommox, fiziološko raztopino ter Lekadol približno 5 dni, da so bolečine in pritisk izzvenele.
Od takrat naprej so se tovrstna vnetja pojavljala večkrat letno oz. nekje na mesec ali dva.
Kasneje sem imela tudi izdrtje zoba – sedmice – zaradi granuloma. Sedmica je tudi ovirala obrazni sinus; po izdrtju zoba je bilo 3 mesece bolje, potem je bilo stanje takšno kot prej.
Pri pregledu otorinolaringolog ni ugotovil posebnosti, naj bi šlo le za vazomotorni rinitis in kronično vneto in “hiperaktivno” sluznico, ki posledično vpliva na delovanje sinusov in s tem povezane težave. Tudi CT ni pokazal posebnosti.
Zanima me, če obstaja še kakšen postopek ali rešitev za tovrstne težave. Ker je podnebje v Sloveniji vse bolj vlažno (sama sem poznala še suha in vroča poletja in suhe in mrzle zime; toliko prisotnosti vlage v ozračju pa absolutno ne), imam tudi te težave kronično. Le ob suhem in toplem ozračju in ob morski klimi težave malo izzvenijo.
Največji problem je spanje, saj se mi v ležečem položaju nos zapre, sluz ne more iztekati in mi zato draži grlo, v spanju zato pričnem kašljati. Fiziološka raztopina v tem primeru ne pomaga.
Hvala za odgovor.

Spoštovani,

vnetja, ki jih opisujete, so povezana z virusnimi okužbami zgornjih dihal. Sluznica dihalnih poti je enotna – ob virozi je lahko vneta in zadebeljena na vseh lokacijah ali le na nekaterih:
– nosu
-žrelu
– Evstahijevih tubah
– sinusih
– grlu
– sapniku
– malih dihalnih poteh (bronhiolih).

K vnetju spada tudi veliko sluzi in zaradi zapore ustij sinusov bolečina v predelu sinusov + glavobol, lahko dodatna bakterijska superinfekcija sinusov.
Zaradi zapore Evstahijevih tub pa izliv vsrednjih ušesih, pritisk, slabši aluh, lahko bakterijska superinfekcija.

Otroci imajo takih virusnih okužb do 10 / leto, odrasli od 5-6 leto. Po vsaki okužbi so lahko težave še več tednov, tudi do 12 (akutno postvirusno vnetje), čeprav virusov že zdavnaj ni več v sluznici. Za preventivo virunih okužb je pomembno umivanje in razkuževanje rok, veliko naporne telesne dejavnosti 3x/teden.

Na srečo se med eno in drugo virozo pozdravite, tako da CT ni nič pokazal ( če se ne bi, bi imeli kronično vnetje).

Granulom ob zobni korenini (gnoj v kosti ob korenini), ki pride tja preko kariesa, so v bistvu bakterije iz ust, ki lahko raztopijo kost in pridejo v sinus – to je dentogeni sinuzitis – bakterijski.

Neprehodnost nosu, ki jo imate v ležečem položaju, se da izboljšati s skrčenjem nosnih školjk z radiofrekvenco (enostaven poseg v lokalni anesteziji). Dogovorite se z ORL specialistom.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Najlepša hvala za odgovor!

New Report

Close