Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Vaše mnenje

Vaše mnenje

Spoštovana dr. Tanč,
naj vam najprej povem, da pri dveh otrocih velikokrat v kakšni dilemi pridem pogledat vaše odgovore na tem forumu in so v veliko korist, za kar se zahvaljujem.

Na srečo je večji otrok do sedaj imel zelo malo obiskov pri zdravniku, je pa zato manjši bolj na udaru. In sedaj enostavno ne vem, kako in kaj, pa bi prosila vaše mnenje.

Da opišem. Star je 10mesecev in pred 3 tedni je zakuhal. Kuril je tri dni (v bistvu ponoci, cez dan je bila temp.nizja) tam do 39, zbila sem mu s Calpolom. Tisti tretji dan smo odšli k dežurnemu, kjer je dobil Brufen na 8h, Maxitrol za nos (čeprav je videla rdeča ušeska za ta ni dala ničesar).
Brufen mu očitno ni odgovarjal, saj je imel drisko in bolečine (smatram, saj je kričal in se pogosto prebujal). Temp.tudi več ni imel, to je bil zdaj že 5.dan in šla sva k naši pediatrinji. Brufena mu več nisem dala. So se mu pa ta dan po trebušcku in hrbtu spustile drobne rdeče pikice, kot posip ampak ne nad nivojem kože.
Naša pediatrinja je tako povzela, da je to 6.bolezen in svetovala maxitrol v nos še naprej in eno kapljico dnevno še v tisto uho, ki je bilo res malce pordelo.
Ko je že zgledalo, da je v redu, je ponovno narastla temp., natanko en teden po prvi epizodi. Ponovno do 39, Calpol uspešno zbil. Tako smo šli ponovno k dežurnemu, kjer je rekla dr, da je to zgolj prehlad in naj čistimo nos dalje s fiziološko.
Spet je delovalo, da mu gre na bolje, temp.več ni imel, je bil pa bolj nerazpoložen in neješč, veliko se je dojil in prebujal ponoči. Blato je odvajal enkrat na dan ampak kar redko, ne pa tekoče.
Nato, tretji teden dobi gnojne oči. Takrat sem s prebiranjem vašega foruma pomislila na adenovirozo. Peljala sem ga k pediatrinji, a njegove ni bilo, zato nadomestna, torej četrta v teh treh tednih. Ta ga je pogledala, nič ni komentirala, predpisala mu tobrex mazilo in kapljice za oči ter maxitrol za ušeska.

Sedaj me zanima vaše mnenje, namreč niti eden od vseh zdravnikov ni opravil nobenih preiskav, le klinični pregled. Vem, da je najslabše, da otroka gleda več zdravnikov, toda tako je naneslo. Sama še vedno mislim, da je najverjetneje res adenoviroza a skrbi me, da ni kaj druga, kakšna angina ali kaj, saj nihče ni kontroliral krvi.
Naj povem, da je pri starosti dveh mesecev zbolel za pljučnico in bronhiolitisom, vozila sva ga k naši pediatrinji, ki je vztrajala, da je v redu, nato je bil hospitaliziran zaradi dihalne stiske.
Zato sem sedaj rahlo skeptična glede vsega, upam, da razumete.

Pardon za tole dolgo pisanje, a ni šlo drugače. Prosim za vaše mnenje.
Hvala za vaš dragoceni čas in lepe praznike!
Lp, A.

Po opisu sodeč je adenoviroza res najbolj verjetna diagnoza. Angine (zelo značilna za adenovirozo, seveda virusna), blago pordela bobniča, pa brez bolečin, vročina, ki traja nekaj dni, pa pade in se spet pojavi, mehko blato 1-2x na dna, gnojno vnete oči. Krvni pregled sicer potrdi, da ne gre za bakterijsko okužbo, za katero pa je značilno, da se lokalizira (pljuča:pljučnica, meninge: meningitis, mandlji: angina, ipd) in nima znakov s strani več organskih sistemov (razen v primeru sepse).
Tudi otroka z adenovirusno okužbo sledimo na 3-4 dni, če ima vročino, saj brez pregleda ni mogoče potrditi ali gre za virusno ali se je poslabšalo in gre za bakterijski zaplet.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Ste kar potrdili mojo domnevo.
Najlepsa hvala!

Lep vecer

New Report

Close