Najdi forum

Vasa previa

Pozdravljeni,

stara sem 41 let in sem v 34. tednu druge nosečnosti. Nosečnost je (tako kot tudi prva) rezultat IVF (zamrznjenček). Pred prvo nosečnostjo so mi laparoskopsko odstranili pregrado v maternici.

V prvi nosečnosti leta 2021 nisem imela nobenih težav, a me je v 35. tednu zaradi suma na preeklampsijo (1x izmerjen višji KT, sum kasneje ovržen) ginekolog poslal v APRN, kjer so me od takrat dalje tedensko spremljali.

Na pregledu v 38. tednu so na CTG ugotovili bradikardijo ploda in me hospitalizirali. V bolnišnici so me nato v naslednjih dneh tako ali drugače pregledali skorajda vsi ginekologi, ki tam delajo, imela sem tudi več podrobnih UZ. Ugotovili niso nič, a me tudi domov niso želeli poslati. Par dni pred PDP so predlagali sprožitev poroda, s čimer sem se predvsem zaradi strahu strinjala. Porod je (vsaj v mojih očeh) potekal gladko, spomnim se samo pomenljivih pogledov med zdravnikom in babico, ko sta si ogledovala placento in popkovino. Pokazala sta jo tudi meni in seveda nisem videla nič posebnega, mislila sem, da taka pač mora biti. Komentirala pa sta le, da tega že veliko let nista videla in da je najbrž potekalo tik ob robu … Te besede sem si zapomnila, razumela pa jih nisem. Niti ta dan niti kasneje ni nihče več ničesar omenjal, nato pa sem na odpustnici videla zapis “vasa previa”, na internetu preverila, kaj pomeni, in vse skupaj povezala z dogajanjem po porodu.

Kar me sedaj muči je, ali obstaja večja verjetnost, da bi prišlo tudi v tej nosečnosti takega stanja. Ker je prvič vaso previo spregledalo več ginekologov, me zanima, ali se bi vendarle dalo tokrat to bolje/drugače preveriti. Naj omenim ginekologu na rednem pregledu naslednji teden ali samo paničarim brez razloga? Kaj mi vi svetujete?

Spoštovani,

seveda razumem, da kot laik ne morete ločiti med pomembnimi in nepomembnimi pojmi, tudi ne morete vedeti, da se vasa previa (pred glavico ploda potekajoče placentarne žile na ovojih) ne “spregleda” ampak na sploh zelo redko sploh opazi. In tisto “spremljanje” v APN je bilo iz povsem drugih razlogov, “vasa previa” pa je bilo izven te zgodbe in popolno naključje, ki se zelo verjetno ne bo ponovilo, saj se ne deduje in zanj tudi ni posebnega razloga ampak je “igra narave”.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close