Varstveno delovni centri
Vključijo se lahko osebe z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju, lahko pa tudi z lažjo motnjo. Pri nas jih je kar rpecej, plačilo za opravljeno delo pa ej zelo majhno(okoli 10-20€ na mesec). Tam imajo varovanci tudi tople obrok, delajo se večinoma preprosta ročna dela, pa tudi voščilnice, razna dela za podjetja, pa kakšne okraske. Jaz sem delala prakso v VDC v Ljubljani in so imeli res veliko dejavnosti.
Seznam pa najdete tu: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/sociala/izvajalci_na_podrocju_socialnega_varstva/varstveno_delovni_centri/
Če vas še kaj zanima pa kar pišite, lahko tudi na mail.
Živjo!
Mene pa zanima, kakšno odločbo moraš imeti, da si sprejet v VDC? Kdo ti tako odločbo izda (CSD, Zavod za zaposlovanje)? Koliko moraš biti star, da te sprejmejo v delavnice – seveda, če je prostor?
Kakšne pravice takšnemu človeku pripadajo – ali je istočasno, ko dela v VDC tudi invalidsko upokojen? Ali je kakšna starostna omejitev – do kdaj se lahko dela v VDC- ju?
Veeeliko vprašanj, sem iskalu po netu že informacije, pa nisem našla popolnoma nič, samo seznam teh delovnih centrov!
sanny,
zanimiva vprašanja.
Pred kratkim je bilo na tem področju nekaj sprememb, nisem pa natančno seznanjena z njimi. Se bom pozanimala in vam sporočim.
Mislim, da je starost za VDC 24 let, ampak nisem gotova. Zdaj se je tudi enkaj spremenil program OVI, ki je po novem 6-stopenjski. JE pa skoraj povsod problem s prostorom, ki ga je premalo.
Starostne omejitve mislim, da ni. V VDC-ju, kjer sem sama delala prakso, so bili tudi ljudje, stari več kot 60 let. Morda se pozanimajte v centru Dolfke BOštjančič, kjer imajo tudi nekaj delovnih centrov. Morda je pametno, da pokličete v njihov VDC na (01) 430 27 27, kjer Vam bodo vedeli več povedati.
Srečno!
Mislim, da navzgor ni omejitve, je pa navzdol – min. 18 let. Sem skoraj prepričana. V VDC načeloma sprejmejo osebe z lažjimi motnjami, tisti s težjimi in zmernimi verjetno ne bi bili sprejeti.
Zavod za zaposlovanje mislim, da nima nič tu poleg, oglasite se na najbližji VDC in vam bodo z veseljem povedali, katere dokumente potrebujete.
Seveda je ta oseba lahko istočasno invalidsko upokojena, saj ne prejema plače, temveč nagrado.
Pa neverjetno….
V VDC sprejemajo osebe z zmerno, težje in težko motnjo v razvoju(so izjeme, kjer sprejemajo tudi osebe s poškodbami glave in podobno…skratka naj bi šlo za osebe z motnjo v duševnosti). Starost od 18 leta navzgor neomejeno. Je pa problem prezasedanost. V Slovenji trenutno čaka na prosto mesto 600 oseb. V nekaterih regijah teh problemov ni.VDC so sedaj že skoraj povsod samostojne ustanove(nekje so še pod okrilji CSD ali društev Sožitja). Če vprašate na vašem CSD vas bodo sigurno usmerili na pravi naslov.
Ker gre v VDC za dnevni program, ostanejo vse pravice (denar).Za delo v VDC se pridobi minimalna nagrada…(tam do 50 EUR na mesec, vendar večina okrog 10 EUR).
Smisel VDC-jev je pridobivanje socialnosti, varstvo, druženje, …ne pa delo.
Še odgovor tistim, ki se bojijo da izgube kakšno pravico. Če je vaš otrok v dnevnem varstvu vam ostanejo vse pravice. Če je pa otrok v 24 urnem varstvu se pravice ukinejo. Pa še tu se za dni, ko je otrok doma (počitnice, vikendi…)lahko uveljavlja otroški dodatek in dodatek za nego.