varstveni dodatek po novem zakonu
Pozdravljeni,
sem invalidska upokojenka, ki je do sedaj poleg pokojnine prejemala še varstveni dodatek preko ZPIZA. Ker se ta dodatek verjetno s 1.6.2011 “seli” na Centre za socialno delo, ga po novem Zakonu o socialno varstvenih prejemkih, ne želim več prejemati. Razlog je seveda zelo enostaven, ne želim zaznamka v Zemljiški knjigi na mojo nepremičnino, do katere sem na težek načim prišla in ne želim, da bi moji smrti imeli moj mož ali otrok s tem težave. Torej se taki pomoči raje odpovedujem. Zanima pa me, ali lahko to uredim že na Zpizu s prošnjo, naj ne posredujejo mojih podatkov naprej na CSD ali moram to urejati šele na Centru za socialno delo po začetku veljave tega zakona? Ne bi namreč rada, da bi prišlo do kakšne pomote in bi dobila plombo na Zemljiški knjigi tudi, če varstvenega dodatka ne bi prejela niti enkrat.
Najlepša hvala za odgovor in prav lepo pozdravljeni.
Prvo se morate o tem pomeniti na ZPIZ-u, šele potem s CSD
Pozdravljeni.
Mama je dosedaj prijemala varstveni dodatek. S 1.1.2012 se mu bo odpovedala, ker je lastnica skromne hiše. Ali lahko po podaritvi hiše sinu in ko v zemljiški knjigi ne bo imela nič, ponovno zaprosi za socialno pomoč brez zaznamka v zemljiško knjigo. Ali preveč dreza v “osje gnezdo” in bi to morala narediti še pred sprejetjem zakona. Take socialne pomoči z vračilom Evropa ne pozna.
Mar bodo tudi dediči naših tajkunov vračali za svoje potomce, ki so to državo tako daleč pripeljali?
Hvala za odgovor.
T bi morali urediti pred sprejemom zakona. Mi smo uredili konec leta 2010, pa še nismo sigurni ali bo dodatek ostal.
lp
Pozdravjeni, prosim za nasvet, informacijo.
Živeli smo trije otroci z materjo samohranilko, ki je po možu podedovala 65 arov pašnika. Bili smo ves čas socialni problem. Pred 8leti, je mami podarila bratu teh 65 arov. Ta darilna pogodba je bila ocenjena na 500.000 takratnih SIT, torej 2000 EUR: Pomembno se mi zdi, da predaja zaradi res nizke vrednosti ni vplivala na višino njenih socialnih transferjev in je šlo izključno za ureditev razmerij (brat je nato na tej zemlji skupaj s svojim dednim deležem po očetu zgradil hišo).
Mami že od leta 2006 dalje živi sama v svojem gospodinjstvu. V življenju ni imela nobenga materialno pomembnega premoženja. Ker je invalid prve kategorije, ima nanjižjo invaldisko pokojnino.
Na CSD so ji zdaj, brez da bi navedli člene zakonov, dejali, da ni več upravičena do varstvenega dodatka, ker:
1. je podarila 65 arov pašnnika v vrednosti 2000 eur pred 8 leti, ki zaradi nematerialnosti ni imel vpliva na višino socialnih transferjev
če po njihovem prve blokade ne bi bilo, mami ponovno ni upravičena do dodatka,
2. ker ima tri otroke, ki so jo baje po zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerij dolžni preživljati. Zato zahtevajo, da prinese dovoljenje, da se vpogleda v premoženje vseh njenih treh otrok!
Naj povdarim, da z otroci ne živi vrsto let v skupnem gospodinjstvu, otroci nismo nič podedovali (razen brat 65 arov pašnika, kateri ni imel vpliva na socialne transferje zaradi nematerialne vrednosti).
Torej človek, ki ima najnižjo invalidsko, v življenju ni posedoval materialno pomembnega premoženja, živi sam, invalid prve kategorije, s hudimi zdravstvenimi težavami ni upravičen do varstvenega dodatka?
Ne razumem zakaj sem dolžna po zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerij 100% skrbet za svojo mamo, če ne živimo skupaj in nisem nič podedovala. Od moje plače gre velik procent mesečno za socialne trasferje, komu? In tudi v zakonu o varstvenem dodatku ne najdem sklica na zakon od ružinskih razmerij, prav tako med upraivčencimi ne najdem takšne določbe.
Klicala sem tudi na CSD, kjer uslužbenka, ki je o tem odločala ne pozna niti členov zakona. Kako lahko potem odloča? Vedno bolj se mi dozdeva, da gre za prestraševanje ljudi. Imam 22 dni časa za ugovor, lepo prosim za karkšne koli informacije, izkušnje…
Zelo bom hvaležna!
p.s. rada bi pomagala, vendar tudi moja plača komaj pokrije oderuške tržne najemnine stanovanja….ni iz česa…. torej sem kriva, da sem se trudila v življenju, glede na odziv CSD bi baje morala doma v revščini ležat in nič delat in bi dobili vsi denar. Absurdno!!!! Kako nemoralno!!!
Forum je zaprt za komentiranje.