Najdi forum

Vakuumski porod

Pozdravljeni!
Zanima me, kako slabovidnost vpliva na nosecnost, oz. na sam porod. in zakaj se je potrebno odlociti za druge metode poroda, ne pa za obicajni nacin. Natancno me zanima tudi, kako poteka vakuumski porod.
poleg tega me zanima kako nosecnost vpliva na ocesni pritisk.
Najlepsa hvala za odgovore!
Lep pozdrav, Jana

Draga Jana,

Glede na to, da vas nekaj “natančno zanima” bi pričakoval tudi “natančnost pri izražanju vprašanja”. Verjetno ste hoteli vprašati kakšen vpliv imata lahko naosečnost in porod na slabovidnost in ne obratno!? In če vas zanima nekaj tako specifičnega morate najprej razumeti, kaj se v nosečnosti sploh vse dogaja in prav tako med porodom. Hočem reči, da je laiku zelo težko o tem, kar vas ta hip natančno zanima veliko uporabnega “natančno povedati”.
Najvažnejše vam bom vseeno poskusil “nametati”.
V nosečnosti so vsa tkiva pod vplivom visokih vrednosti ženskih spolnih hormonov, ki zaradi 100x višjih koncentracij lahko izrazijo tudi pomembne “sporedne” učinke podobnih steroidnih hormonov kot so kortizol in podobno. Ti hormoni vplivajo na lastnosti veziva, ki je sestavni del vseh organov v očesu pa še posebej. Števila obolenja in stanja oči so posledica spremenjene funkcije veziva oziroma porušenih razmerij v delovanju različnih komponent veziva, ki zato izgublja svoje lastnosti kot so elastičnost, vzdržljivost na pritiske in vlečne sile in se pod takimi vplivi lahko deformirajo. Torej se v nosečnosti lahko difrakcijske motnje kot imenujemo motnje v lomljenju svetlobe v očesnih medijih poslabšajo in se poslabša tudi vid. Med zadnjo fazo poroda, ko ženska pritiska tudi s trebušnimi mišicami, pa se lahko močno poveča tudi venski krvni tlak v možganih in s tem tudi v očesu, kar lahko pripelje do nenadnih poškodb in poslabšanj stanja. Tak pritisk lahko preprečimo z izhodnimi operacijami kot sta kleščni porod in vakuumski porod.

Pri vakuumskem porodu na glavico ploda prisesamo kapico premera 5-6 cm in jo potem vlečemo iz porodnega kanala. S tem lahko nadomestimo tudi do 15kP sile, ki bi jo sicer morala ustvariti ženska s pritiskanjem. Taka sila ploda ne more poškodovati, saj je vlek na kvadratni cm samo cca 0,7-0,8 kP.

Zanima me, kdaj se porodnicar predhodno (pred porodom) pri slabovidni nosecnici odloci, da bo porod potekal s carskim rezom? Slisala sem, da je meja nekje -8 dioptrij? Zakaj?

Taka odločitev je vsaj do neke mere utemeljena le, če je v sami nosečnosti bistveno opešal vid, če je bila potrebna operacija oči v tej nosečnosti ali če je prišlo do odstopanja mrežnice v tej nosečnosti in je bil potreben poseg s pečatenjem mrežnice z LASER-jem. Sicer pa se nekateri za carski rez odločajo tudi po nepotrebnem, žal.

New Report

Close