UZ kolkov
Pozdravljeni!
Pred dvema mesecema sem v Celju rodila deklico. Tretji dan po porodu je imela UZ kolkov, kjer so rekli, da so kolki vredu. Nič niso rekli o širokem povijanju ali ponovnem ultrazvoku.
Zdaj pa sem prebrala v materinski knjigi, da ima UZ obeh kolkov Ib. V vašem forumu sem prebrala, da so to fiziološko nerazviti. Kaj to pomeni? Ali bi jo morala široko povijati? Zelo sem v skrbeh.
Za odgovor se že vnaprej najlepše zahvaljujem!
Dobro jutro, Katarina5,
fiziološko nezreli pomeni samo to: da še niso zreli, da pa ni nič narobe.
Širokega povijanja severovzhodno od Trojan ne priporočajo, jugozahodno od Trojan pa ja, do kontrole.
Vi naredite tako, kot so vam rekli.
lp
Tanč
Spoštovana Anita,
kolki so označujejo glede na širino kotov, od Ia (najbolje) dalje. Ib pomeni fiziološko nezreli, IIa pomeni ožje kote, vendar še brez izrazite patologije, IIb zahteva že sledenje in tako naprej.
Torej Ia: v redu, Ib fiziološko nezrel, kontrola, IIa koti ožji, sledenje …
lp
Tanč
Spoštovana Tanči123,
menim, da je široko povijanje v redu, dokler se ne opravi UZ kolkov. Če je UZ kolkov opravljen po porodu in so kolki v redu, potem ni potrebe po širokem povijanju.
Široko povijanje je bilo del pediatrične prakse pred uvedbo UZ kolkov, ker se s takrat znanimi metodami ni dalo dobro razločiti kotov in položaja kolkov ter sklepne ponvice. To smo zagotovo lahko ugotovili šele okrog 6.meseca, ko se je RTG dalo poslikati in videti tudi jedrca. Ker pa je bilo za razvoj kolka to obdobje že zamujeno za dobro zdravljenje, se je VSEM svetovalo široko povijanje, da bi ev. preprečili izpah kolkov pri tistih otrocih, kjer se ni dalo pravočasno s pregledom ugotoviti, da je nekaj narobe. In mnogokrat se samo s pregledom tega res ni dalo ugotoviti.
Kot rečeno, sedaj, ko UZ kolkov opravimo praktično vsem otrokom, najkasneje do 3. meseca (tam, kjer še ni UZ v porodnišnici) ni prave potrebe po širokem povijanju.
lp
Tanč