Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Uvajanje potencialno alergenih živil

Uvajanje potencialno alergenih živil

Pozdrav,
moj sin je star 14 mesecev in ima alergijo na kravje mleko, zato je na dieti URTIKA III. Na zadnjem testiranju v aprilu je imel negativno na jajca, arašide, lešnike. Drugega od hrane nismo testirali. Vsa živila smo uvajali postopoma od 5 meseca po 5 dni in ni imel nobenih težav, zato jih sedaj normalno je. Ta živila so sledeča: banana, jabolko, hruška, sliva, borovnice od sadja; od zelenjave bučke, koleraba, korenje, cvetača, brokoli, fižol (stročji in zrnat), krompir, koruza, riž, ajda, proso, oves, rž, ječmen, pšenica, pira, kamut, por, rdeča pesa, meso je piščančje in telečje, pije jabolčni sok in riževo mleko, olje uporabljam sončnično in olivno, začinim s soljo. Vsa živila so sveže pripravljena, brez konzervansov, aditivov in so v veliki večini vsa ekološko pridelana.
Ker prihaja sezona svežega sadja in zelenjave bi mu rada dodala k prehrani še kaj novega, vendar se nekako bojim začet uvajat, ker so ta živila lahko alergena.
Do sedaj mu nisem od sadja uvajala breskev, marelic, limone, pomaranč, mandarin, češenj, malin, melone, lubenice, kivija in jagod. Od zelenjave nismo poskusili še soje, čebule, česna, čičerike, ohrovta, zelja, paradižnika, paprike, zelene solate, surovih in kislih kumar, zelene in jajčevcev. Prav tako mu tudi nisem dala še medu, rib (ne sladkovodnih, ne morskih), jajca, čokolade (brez mleka) in kakršnih koli oreščkov.
Zelo si želim vedeti za vaše izkušnje in priporočila glede zgornjih živil, ali jih otroci, ki so alergični na eno živilo, vseeno jedo, kakšne so reakcije, pri kateri starosti in kako se uvajajo (kuhano/surovo, v kakšnih količinah, same ali pa v kombinaciji z ostalimi »varnimi« živili). Prosim tudi za informacijo katere od naštetih živil absolutno ni dobro ponudit otroku, ki ima alergijo, da ne bi naredila kakšne napake. Upam, da so živila, ki jih sin je, vsa ok. Če se motim, me prosim opozorite, da ne bi sprovocirali še kakšne alergije.
Za vsak nasvet, izkušnjo in odgovor se že vnaprej najlepše zahvaljujem.

Pozdravljena!

Naš sonček je alergik od starosti pol leta, na začetku zelo huda alergija na mleko, lažja na jajca. Poleg stroge diete smo se izogibali do nedavnega vseh potencialnih alergenov, ki jih omenjaš, alergija na jajce je prešla pred dvemi leti. Sedaj je star štiri leta in pol in pri treh letih smo začeli postopno uvajati v hrano potencialne alergene. Po malem, v majhnih količinah, redko. Tako nekako je svetovala alergologinja, res pa, da dva nimata istega pogleda na zadevo. Nismo pa poiskusili in niti še ne nameravamo jagod, breskev, ananasa, pomaranč , limon (so bile odsvetovane bolj zaradi lupin oz. konzervansov), raznih bonbonov, salam (ker ne zaupam v deklaracije, kljub temu, da mleko ni omenjeno, od salam pa je le konjsko), morskih rib (razen sardel zaradi kalcija , kjer baje plusi odtehtajo minuse). Po malem smo poiskusili kakav, med, svinjino, lešnike v namazu (ampak mu sploh ne tekne, tko da ni problema)… Tako da, ni pravila, to so le moje izkušnje, če sem kaj pomagala. Mora pa vsak poiskusiti sam. Jaz se držim pravila, da raje malo dlje stroga dieta, kot ne, da si ne bi kaj očitala. Sem sama astmatik, in približno vem, kakšne so lahko posledice.

Veliko sreče pri uvajanju ti želim!

mi smo prakticirali in jo še prakticiramo, izključno dieto brez živil na katera je alergija potrjena. vsa ostala živila pa sem dajala pazljivo. tako nam je tudi bilo v štartu priporočeno.
imamo napr. alergijo na arašide, med tem ko z lešniki in drugimi oreški nima nobenih težav in ja tudi tetsi so na druge oreški negativni.

v vsakem prim. ti priporočam da dajaj kolko se da domače sadje, če se le da neškropljeno in sproti nabrano. morda z koščičastim sadjem in jagodami še počakja. sezona kivija in citrusov pa je na jesen, tako da….

za začetek pa ko boš uvajala breskve, marelice,… sadje ki se lahko je z olupom ali brez raje olupi.

Najlepša hvala za odgovore. Mi bo zelo pomagalo.
Lep dan!

New Report

Close