uvajanje hrane in elidel
Lep pozdrav vsem. Tudi jaz imam eno vprašanje. Našega malčka občasno namažem z Elidelom, zdaj pa me zanima sledeče: če mu v času, ko ga mažem, sicer tudi uvajam neko novo hrano, imam morda lahko lažni občutek, da je v redu, ker elidel zakrije reakcijo, ali se mogoče motim? Kako naj potem vem?
Upam, da sem bila razumljiva. Lp in hvala
Ja, Elocom je pa res prava izbira! Zadnjič me je pediatrinja nadrla, da mi je še doma zvonilo v ušesih, ko sem ji omenila, da sem brala da je Elidel rakotvoren. Njene besede: Ja seveda, kortikosteroidi so seveda boljši. Ko bo otroku odpovedala nadledvična žleza, kar lahko povzroči prevelika uporaba kortikosteroidov, bo pa vse prav, kaj?!!! Ko nadledvična žleza odpove in se adrenalin ne tvori več, otrok v kratkem umre!
Tako da nobene kreme preveč ni dobro, boljša rešitev sta vsekakor Elidel in Protopic, seveda v trenutkih, ko sta potrebna. Imata namreč blažje stranske učinke. Rak se je menda pojavil v zelo zelo majhnem številu primerov. 234 nisem razumela, da otroka za hec maže z Elidelom, ampak da njegova uporaba lahko prikrije alergično reakcijo. Moja izkušnja glede tega: bistveno bolj reakcijo skrije Elocom, takrat res ne vem pri čem sem. Če otroka zvečer npr. na treh mestih namažem z Elidelom, pa poje kaj česar ne bi smel, ima naslednji večer reakcijo pač na drugih delih telesa, običajno pa tudi tam, kjer sem ga mazala z Elidelom. Zdi se mi, da se Elidel sistemsko bistveno manj vnaša v telo kot Elocom. Pri Elocomu se mi zdi, da še tri dni po mazanju na le nekaterih delih ni reakcije nikjer.
Lp, Maja
Seveda ga ne mažem kar za hec, ampak samo, ko je potrebno. To sicer ni prav velikokrat, pa se mi vseeno pojavlja vprašanje, kako je potem z reagiranjem. ML hvala za razumevanje in odgovor. Glede Elidela mi pa ni čisto jasno, kako je lahko še v prodaji, če je tako zelo škodljiv in so to potrdile tudi najnovejše raziskave (s katerimi naši pediatri in alergologi še niso na tekočem).Lp
Iz izkušenj s kortikosteroidnimi kremami dvomim, da bi bilo pri kom potrebno vsakodnevno mazanje s tako kremo. Po dvo ali tridnevni uporabi se kožne spremembe pozdravijo, temu sledi nekaj dni ‘miru’, potem pa ob prisotnosti alergena pride do ponovnega poslabšanja. V obdobju, ki je trajalo kaki dve leti (preden smo dobili recept za Protopic), smo otroka mazali v približno takem zaporedju: dva ali tri dni zaporedoma s kortikosteroidno kremo (Elocom), tri do štiri dni z negovalno kremo in potem spet s kortikosteroidom. To je vsekakor preveč. Zato sem bila zelo vesela Protopica. Dva meseca smo otroka s Protopicom mazali vsak dan, učinkoval je ravno toliko, da so vse kožne spremembe, ki so se pojavljale, ostajale pod mejo nad katero je pomagal le še Elocom. Po dveh mesecih je prišlo nekajmesečno obdobje, ko tudi Protopic ni bil več potreben, kar je verjetno posledica uporabe Protopica.
Lp, Maja