Uvajanje goste hrane in dojenje
Sedaj imam skoraj štirimesečno hčerkico in dojenje poteka super. Začetki so bili težki, ker se po porodu ni uspela “priklopiti” in sem prve tri tedne uporabljala silikonski nastavek od Aventa. No potem je pa lepo steklo. Poleg tega sem imela dvakrat vnetje žlez in dobila antibiotike (obakrat v prvih 6 tednih). Sedaj pa je super. Obe uživava v vsakem dojenju in se veseliva naslednjega. Še sploh, ko preberem koliko mamic ima težave.
Zanima me pa še naslednje. V porodnišnici mi je pediatrinja pri vsaki viziti povedala, da otrok do 6. meseca starosti ne potrebuje nič drugega kot mleko. Na zadnjem obisku v posvetovalnici mi je sestra rekla, da lahko začnemo z gosto hrano po 4. mesecu ali pa po 6. mesecu, kakor se sami odločimo. Z možem sva se že na začetku odločila, da bova počakala do 6. meseca. Naša Enja pa že zdaj vse tlači v usta in občutek imam kot da bi z veseljem poskusila kaj novega. Še celo tiste (bljak) D-vitaminske kapljice pogoltne po žlički brez problema. In kadar nas gleda ko jeva, so je same oči. Nikoli ni imela težav s krči ali čim podobnim, tako da občutljiva ni.
Kaj storiti v takem primeru? Naj že kar začnemo čez dva tedna ali še ne?
No, grem si zdaj kuhat en čajček.
Lep pozdrav!
Draga Porsy!
Vesela sem, da vam je dojenje bolje steklo. Pravite, da ste imeli vnetje žlez? Ali to pomeni, da ste imeli zastojno vnetje mlečnega voda, mastitis ali vnetje žlez? Ker te tri stvari se medseboj močno razlikujejo?
Vaša pediatrinja ima prav. Zdravi, donošeni dojenčki, ki lepo rastejo in razvijajo ne potrebujejo druge hrane v prvih šestih mesecih. Tako priporočajo tudi pri WHo (svetovni zdravstveni organizaciji), Unicefu, LLLI, Cindi in še marsikje. priporočila, da se uvaja gosta hrana po dopolnjenem četrtem mesecu so zastarela in škodljiva.
Prehod na gosto hrano je prva res velika prelomnica v otrokovem življenju, ki jo starši nestrpno pričakujemo in se je kar malce bojimo (še posebej če je to naš prvi otrok). Pomembno je, da nismo neučakani, ampak opazujemo otroka in znake, da je že pripravljen za gosto hrano. Nekateri otroci pri šestih mesecih, drugi pa nekaj tednov kasneje… Tudi ko začnemo zares, je dojenje še nekaj mesecev (tja do 1. leta) zagotavlja do 75% prehrambenih potreb otroka, zato vam še ni potrebno skrbeti… Prve količine goste hrane so res majhne, le žlička ali dve in je bolj namenjena eksperimentiranju in privajanju na nove okuse, kakor pa temu, da dojenčka nasiti.
Znaki pripravljenosti za gosto hrano so naslednji: izguba refleksa izplazenja jezička, zobenje oz zobki in s tem znanje žvečenja, dobro sedenje, razvita koordinacija roke-usta, tako da sam pobere hrano in jo nese v usta, otrok vidno kaže željo jesti kadar nam dela družbo pri kosilu in konec koncev po 6 mesecu starosti precej povečana želja po dojenju, ki traja več dni skupaj.
“Kasnejši” začetek dodajanja goste hrane ima poleg vseh dobrih plati zaradi razvitosti otrokovega črevesja tudi to dobro plat, da otrokom hrane ni potrebno miksati, pretlačiti ampak jo uživajo v naravnem agregatnem stanju kjer tudi živilo samo obdrži v sebi največ. To pomeni, da otrok sam prime banano in jo žveči in je ni potrebno miksati, pretlačiti ali celo redčiti.