uvajanje goste hrane alergiku
Pozdravljeni,
smo starši 6 mesečnega dečka, kateremu je bila ugotovljena alergija na kravje mleko (prehrambeni screening: 2,02) in se hrani izključno s prilagojenim Milupinim mlekom Pregomin.
Zanima me, kako naj začnemo otroku uvajati gosto prehrano, saj je v literaturi navedenih veliko medsebojno nasprotujočih mnenj.
Hvala za vaš odgovor.
vso melčno hrano pripravljaš na pregominu ali samo na vodi.
sama sem dojila čim dlje, oz. skoraj dve leti ravno zaradi tega, saj pregomina ni preveč marala, in ja je bila možnost dojenje ki je bilo uspšno, flaška žal ne. sme pa v ta namen bila na dieti. z uvajanjem GH sva pričeli nekaj malega pred 6 mes., pri tem sem sprva dajala le sadni sok, doma sočeno, eno sadje naenkrat, vsaj en teden nepretrgano, vednar je to bilo dejansko le dodatek, vedno je bila zraven še dojena, tako nekje do 1. leta. potem pa dojenje nekje 2-3x dnevno, bolj za cartanje in pač da je dobila vsaj enkaj mlečnega saj pregomina je zavžila cca. 2dl na dan.
sadje ki je smao po sebi alergeno ne dajaj. pol začneš uvajat zelenjavnoe sokove, naprej kašice,…
že pripravljenih izdelkov raje ne dajaj, saj obstaja možnost neželene reakcije še na kaj druga kot le na KM (razni dodatki).
in veliko branja deklaracij na prehrambenih izdelkih.
pač moraš bit malo bolj pozorna, dlje uvajat novo hrano.
Začneš z zelenjav, eno po eno (kuhano). Npr. korenček, bučke, koleraba, cvetača, brokoli, vsaj tri dni eno jed in vidiš reakcijo. Od sadja, pa najbolje najprej jabolka, banane, slive, kasneje pa še kako hruško, češnjo in podobno. S citrusi in jagodami raje počakaj še par mesecev. Glede mlečnih stvari, pa pripraviš na prilagojenem mleku (pregomin) oz. men so dali alernovo. Milupa ima dosti rižkotov in drugih kašic, ki ne vsebujejo mleka in lahko sam pripraviš z mlekom. Če, se še dojita, je seveda potrebna stroga dieta mamice brez mleka, mlečnih jedi in vseh, ki bi lahko vsebovale mlečne beljakovine-se pravi salame, paštete, peciva, keksi in podobno, pa tudi brez drugih močnih alergenov-npr. ribe in morski sadeži, med,oreščki, jagode, citrusi, paprika in paradižnik. Vso srečo.