Uvajanje goste hrane
Naša deklica je stara 5 mesecev. V soboto sem ji dala prvo žličko kuhanega korenčka, vendar je poskusila samo malo in ji je šlo na bruhanje. Kar je pogoltnila, pa je prišlo na drugi strani ven neprebavljeno (oranžni koščki). Glede na to, da kaže znake pripravljenosti na gosto hrano:
– rastejo ji zobki
– lepo drži glavo in vrat
– skoraj samostojno že sedi, z oporo pa že čisto lepo
– če se s prstom dotaknem spodnje ustnice, me ugrizne in ne izplazi jezička
– če jo imam v naročju, ko jem se kar naprej steguje proti hrani in če ji hrano ponudim široko odpre usta
me zanima ali naj še naprej poskušam. Poleg vsega naštetega se je zadnji dve noči dojila vsake 3 ure, prej pa je spala skupaj 7-9 ur. Pa me zanima, če je to nočno hranjenje lahko posledica izraščanja kakega skritega zobka. Ali naj nadaljujemo z gosto hrano? ALi je morda korenček pljunila ven, ker je bil čisto malo razredčen? Ali naj ga poskusim bolj razredčiti s svojim mlekom?
Kup vprašanj, jaz pa v dilemi. Da ne bom njene prebave po nepotrebne prezgodaj obremenjevala. Kapljice, ki jih dobiva po žlički, brez težav ali upiranja čisto lepo pogoltne in že ob pogledu na žličko odpre usta. Samo malo hecno ji obrazek potegne… 🙂
Hvala za odgovor.
Draga Porsy,
razumem vašo skrb in neučakanost, da bosta skupaj z vašo deklico zakorakali v svet raznolikih okusov. Res je, zdrav dojenček, ki je “zrel” za gosto hrano, naj bi:
– samostojno in dobro sedel
– imel razvito koordinacijo roke-usta
– izgubljal izrazit refleks izplazenja jezička, ki je potreben za sesanje
– otrokova prebavila so že dovolj zrela za sprejem druge hrane (nezrelost vidimo tako, da otrok izloča cele koščke neprebavljene hrane)
– je sposoben hrano prežvečiti in pogoltniti
– dobiva ali že ima zobe in ima veliko željo po žvečenju
– kaže izrazito zanimanje za hrano na krožnikih družinskih članov in grabi hrano z njih
– nenadno povečanje števila podojev (ki nimajo vzroka v bolezni, zobenju, poskokih v rasti ali zaradi spremembe običajnega načina življenja v družini)
Zanima vas, ali je vzrok nočno prebujanje izraščanje zobkov? Seveda je možno, toda otroci se pri tej starosti prebujajo tudi iz drugih vzrokov, najpogostejši je ta, da čez dan živo spremljajo dogajanje v svoji okolici, nato pa ga ponoči, v spanju močno podoživljajo. In takrat potrebujejo varno zavetje v materinem naročju. Kaj pa kurilna sezona in suh zrak v stanovanju? Otrok se lahko zbuja tudi zaradi žeje ali je morda pretoplo odet?
Zanima vas, ali naj nadaljujete z gosto hrano? Porsy – ajajaj, sedaj vam bom napisala, da Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Unicef, LLLI, Cindi, itd. priporočajo, da naj bodo otroci polno dojeni najmanj šest mesecev in nato začnejo postopoma prejemati drugo hrano, ko pokažejo znake zrelosti za to. Ojoj, kaj pa zdaj? Hej, nočem vam vzbujati občutkov krivde, to nikakor ni moj namen! Moje priporočilo, po teh smernicah bi se torej moralo glasiti, da z gosto hrano nekaj časa še počakajte. Toda, le vi ste tisti, ki poznate svojega otroka in se mu prilagajate in vi boste tisti, ki se boste odločili kaj in kako.
Ali je morda korenček pljunila ven, ker je bil čisto malo razredčen? Ali naj ga poskusim bolj razredčiti s svojim mlekom? Porsy, iz mojih izkušenj in izkušenj številnih mamic ni tako zelo pomembno, kakšne konsistence ali gostote je hrana. Nekateri otroci ne sprejmejo žlice za noben denar. Nekateri jo obožujejo. Mogoče ji ni bil všeč okus korenčka? Iz mojih izkušenj imajo otroci najraje hrano tako, da sami vanjo pomakajo prstke in ližejo ter veselo raziskujejo. Dejstvo je, da prva hranjenja niso namenjena temu, da bo otrok nahranjen ampak spoznavanju okusov in raziskovanju. Kakor odrasli tudi otroci določene vrste hrane ali okusov ne marajo. Če otrok določeno živilo zavrne, preplah še ni potreben. Preskočite to določeno živilo in mu ponudite drugo
Najlepša hvala za odgovor. Tudi sama sem nameravala počakati še kakšen mesec, potem pa poskusimo znova.
Saj sem nameravala polno dojiti do šestega meseca ampak sem mislila, da je mogoče že čas, da še kaj poskusi, ker kaže večino znakov. Iz knjige Dojenje in materinstvo iz srca sem razumela, da začnemo z gosto hrano, ko otrok kaže prej naštete znake (tudi če je to pred 6. mesecem starosti). Glede na vaš odgovor sklepam, da se začne z gosto hrano, ko otrok dopolne 6 mesecev IN kaže znake pripravljenosti.
Bomo pa še nekaj časa uživali v dojenju in dišečih napolnjenih pleničkah…