Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje uvajanje goste hrane

uvajanje goste hrane

Živjo

Stari smo šest mesecev in pol in se nam je zataknilo pri uvajanju goste hrane. Začela sem počasi in po 14 dneh jemo jabolko in banano.
Problem nastane ker se noče več dojiti, jaz si mu pa prehitro ne upam začeti dajati drugih stvari.

Odklanja dojenje tako močno da je rajši lačen. Pa sem mu zadnjič naredila riževo kašico zvečer pa je celo pomljalckal dojit se pa ni hotel???Problem nastane ker je postal potem ves pikast in sumim laergijo na mleko:((((

Zdaj pa vprašanje…kaj meniš zakaj mi odklanja dojenje. Sem bila pri pediatrinji, ga je pregledala in je rekla da je vse ok…jesti pa noče. Pa gnezdiva ..pa ga nekako prepričam pa vse zbruha, v spanju poje minimalne količine…Tako da že 10 dni živi na malo jablni kašici in enkaj dojenja. Seveda opažam da hujša. Pediatrinja pravi da bo že začel jesti ko bo treba, jaz pa ne verjamem več…

Ali mi lahko svetuješ najmanj alergene hrano za uvajanje po jabolku korenčku in banani…zelenjavo mi ven pljuva:((

Ali mu lahko naredimi riževe kosmiče na riževem mleku? Eni riževi mleki vsebujejo vanilijo, je to kaj narobe?

Aja glavno sem pa pozabila…verjetno mi boš predlagala da si istisnem svoje mleko, vendar ne gre in ne gre. Sem poskušala na roke, na črpalko in ne gre in ne gre…Tako da ko sem pregledovala tvoje recepte sem opazila da predlagaš materino mleko, ampak…:(

Sem precej obupana in ne vem več kaj..

LP Maja

Draga Maja,
žal mi je, da imata s tvojim sinkom težave pri prvem res pomembnem mejniku v otročkovem življenju – uvajanju goste hrane. Nekateri otroci ob uvajanju goste hrane le-to zavračajo ali pa obratno – nekaterim je okus druge hrane tako všeč, da se nočejo več dojiti. Pri uvajanju goste hrane se moramo starši prilagoditi našemu otroku, saj niso vsi zreli za gosto hrano točno pri šestih mesecih, zato se nikar se ne ozirajte na tabele, ki jih najdete na lepih, mamljivih plakatih, brošuricah, knjigah,… ki vam jih ponujajo proizvajalci in prodajalci otroške hrane. Otroci so si zelo različni in postavljenje nekih točno določenih obrokov in količin zaužite hrane pri zdravem, dojenem otroku resnično nima smisla. V času med otrokovimi 6. meseci in prvim rojstnim dnem, je materino mleko še vedno tisto, ki zadovoljuje 60-75% otrokovih potreb, zato ne bo nič narobe. Vsak začetek je zelo postopen, otrok se naj PRED obrokom vedno podoji, nato mu ponudite žličko ali dve goste hrane ali soka. Če mu bo všeč in bo hrano zaužil – v redu, če bo odklonil – mu jo ponudite kasneje.

Zakaj odklanja dojenje? Vzrokov za odklanjanje je lahko več, ni nujno, da je “krivec” le gosta hrana. Lahko se napoveduje vaša menstruacija, lahko mu izraščajo zobki, lahko zavrača gosto hrano nagonsko, ker je morda na kakšno sestavino preobčutljiv. Če sumite na alergijo, mu najprej ponudite prekuhano hrano (sadni kompoti, na sopari skuhana zelenjava,…). Otroku, ki že je nekaj živil, vedno ponudite več vrst različnih živil tekom enega obroka ali tekom dneva. Če otrok neko jed močno zavrača, ga z njo ne silite ampak mu jo ponudite zopet čez nekaj tednov. Nekateri strokovni viri navajajo, da otroci določeno vrsto živil zavračajo zato, ker so nanje lahko alergični ali pa zato, ker jim ni všeč njihov okus. Če sumimo, da ima otrok alergijo ali če že imamo zgodovino alergij v ožji družini, je dobro, da začnemo z uvajanjem goste hrane kasneje. Otrokova prebavila dozorevajo iz dneva v dan, zato lahko neko živilo, na katerega je otrok reagiral z alergijsko reakcijo pri petih mesecih brez problemov je pri enem letu.

Tudi s količino prve hrane ne hitimo preveč. Prvi dan naj bo prvi obrok goste hrane le ena majhna žlička na dan. Vsak dan naj dobi količinsko eno majhno žličko več. Otroku, ki se upira hranjenju po žlički pustimo, da sam nosi hrano v usta. Verjetno vam bo dal vedeti, kdaj ima dovolj, še bolj verjetno pa je, da se bo s hrano le zelo zadovoljno igral in jo morda le okušal, pojedel pa bore malo. Če otrok ob enem obroku ni pojedel prav ničesar, mu hrano tekom dneva še enkrat ali dvakrat ponovno ponudimo. Otrok, ki ni lačen ali hrane ne želi, bo glavo obrnil, zaprl usta ali hrano celo izpljunil ali nam kako drugače pokazal, da hrane ne želi. Verjemite mu na besedo in se mu s hrano ne dobrikajte, mu je ne vsiljujte ali ga celo prisilno nahranite. Pustite mu, da si vzame kolikor sam hoče in ne toliko, kolikor vi menite, da bi moral pojesti.

Torej, draga Maja, kakor ti je svetovala že pediatrinja – prepusti otroku, naj poje goste hrane ali se doji kolikor on hoče, tako majhni otroci imajo še zelo dobro razvito intuicijo, da jedo kadar so lačni in odklonijo hrano, kadar niso. Otroci se lahko kakšen dan samo dojijo in odklanjajo gosto hrano, kakšen dan pa odklanjajo dojenje in jedo samo gosto hrano, nič ni narobe. Sama si že ugotovila, da je gnezdenje OK, torej le tako nadaljujta. Prepričana sem, da bi pediatrinja takoj ukrepala, če bi otrok hujšal, zgubljal težo ali bil dehidriran.

O riževih kosmičih sama nimam najboljšega mnenja. To je le precej osiromašena različica, saj je najboljše živilo tisto, ki je iz celega zrna. Če jih uporabljate, uporabljajte tiste, ki so čisti kosmiči, ne pa tisti, ki so “otroška hrana”. Le preberite si na embalaži, kaj je vse v njih, od vsega dodanega pa mene osebno najbolj moti sladkor. Otroškim kosmičem proizvajalci dodajajo tudi vitamine in minerale, ki so lahko povzročitelji preobčutljivostnih težav pri otrocih. Zakaj ne bi skuhali kar navadnega riža in ga pretlačili? Vanilija v riževem mleku je dodatek za boljši okus, žal pa je to največkrat kar vanilijev sladkor, ne samo vanilija, ampak so količine tako majhne, da ni problemov.

Če ti iztiskanje mleka ne gre, se ne sekiraj. Mnoge mamice imajo takšne težave. Namesto materinega mleka v mojih receptih lahko vedno uporabiš prilagojeno mleko, sojino mleko, riževo mleko, kompot ali kar tekočino, v kateri se je hrana kuhala.

New Report

Close